Wist je al dat het appelmaand is op mijn blog? Iedere week lees je twee overheerlijke recepten gemaakt met lekkere appels. Ze zijn ook zo heerlijk om te eten. Vandaag één van mijn favoriete recepten met appel! Vandaag deel ik het recept voor de glutenvrije appelcake met room.

Dit recept is een variatie om de zomerse variant, namelijk de glutenvrije perzikcake met room. Veel ingrediënten komen overheen en toch smaakt deze cake weer heel anders! Het is een lust voor het oog en een streling voor de tong!

Ingrediënten Glutenvrije Appelcake met room

  • 100 gram roomboter of margerine
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 4 gram bakpoeder
  • 100 gram glutenvrije bloem
  • 1 elstar appel
  • 1 tl kaneel
  • handje rozijnen
  • Materialen: Springvorm Ø 20 cm, bakpapier, steelpannetje, garde.

Kaneelroom:

  • 3 eidooiers
  • 50 gram suiker
  • 1 el glutenvrije bloem
  • 250 ml melk
  • 1 tl kaneel

Ik maak gebruik van de glutenvrije bloem van Schär Mix C! Ik raad je aan om de cake te maken in een ronde vorm. Ik heb ooit een vergelijkbare cake gemaakt met bramen, maar deze zakte helaas naar de bodem. Er komt te veel gewicht erop en dan zak hij heel snel in. Een ronde vorm, dus!

Bereiding Glutenvrije Appelcake met Room

Stap 1: Verwarm de melk in een steelpannetje op een laag vuur. Ondertussen mix je de eidooiers met de suiker, de bloem en een flinke theelepel kaneel. Vervolg giet je beetje bij beetje de melk erbij en blijf je door mixen.

Stap 2: Gooi het mengsel weer terug in de pan en breng deze al roerend aan de kook. Schrikt niet als het lichtjes gaat schuimen en blijf goed doorroeren totdat het mengsel weer glad is.

Stap 3: Roer totdat het mengsel op de juiste dikte is en laat deze afkoelen op een ondiep bord in de koelkast. De room laat je goed afkoelen in de koelkast. Ondertussen maak het cakebeslag.

Let op: Het maken van room is een ingewikkeld proces! Schrik niet als het mengsel begint te schuimen in het pannetje. Roer stevig door totdat het een dik en plakkerig mengsel is!

Stap 4: Schil het appeltje en snijd deze in kleine stukjes. Mix de appel met wat kaneel en rozijnen. Leg deze vervolgens even opzij.

Stap 5: Mix de suiker en de roomboter tot een smeuiig beslag. Mix vervolgens één voor één de eieren erdoor.

Stap 6: Voeg de glutenvrije bloem met de bakpoeder bij het mengsel en mix dit gedurende 5 minuten door tot een luchtig beslag.

Stap 7: Verwarm de oven op 180ºC en bekleed een springvorm met bakpapier. Vet de randen goed in.

Stap 8: Giet het cakebeslag op de bodem van de springvorm. Haal room uit de koelkast en bestrijk de bovenkant van het cakebeslag volledig met banketbakkersroom.

Stap 9: Strooi het appelmengsel goed verdeeld over de bovenkant van de springvorm.

Stap 10: Bak de glutenvrije appelcake met room in 60 minuten op 180ºC gaar. Haal hem vervolgens uit de oven en laat deze goed afkoelen.

Dit is echt een heerlijk recept voor de komende herfstdagen. Serveer de cake met wat poedersuiker en een toefje slagroom! Een echte traktatie tijdens stormachtige herfstdagen!

Lees ook:

Ben jij ook zo dol op het bakken met appel?