Een van de dingen die ik altijd zelf maak is glutenvrij bladerdeeg. Vanuit jullie heb ik heel veel vragen gekregen over hoe ik dit precies maak en daarom heb ik besloten om er een basisrecept blog aan te wagen. Het recept stond al op de website, maar ik ga proberen de handelingen in deze blog duidelijk uit te leggen, zodat jij voortaan ook een lading glutenvrij bladerdeeg kan gaan maken.
Glutenvrij bladerdeeg
Voordat je begint met het maken van glutenvrij bladerdeeg moet je even alles vergeten over glutenvol bladerdeeg. Dit recept zorgt voor een bepaalde ‘gebladerde’ structuur, maar het is niet te vergelijken met het originele glutenvolle bladerdeeg. Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met het zelf maken van mijn bladerdeeg, omdat ik het kant-en-klare glutenvrije bladerdeeg erg duur vindt en vaak helemaal niet praktisch. Deze glutenvrije bladerdeeg is elastisch en bruikbaar voor bladerdeeghapjes tot een hartige taart. Dit recept komt voor mij het dichtstbij de beleving van bladerdeeg.
Je kunt met dit recept een flinke lading glutenvrije bladerdeegplakjes maken. De afmeting van mijn plakjes zijn ongeveer 10 cm x 10 cm. In totaal haal ik uit dit recept gemiddeld zo’n 15 á 17 plakjes bladerdeeg. Overigens is dit recept al een paar keer besproken op de website, maar vanwege de vele vraag heb ik besloten een basisrecept erover te schrijven.
Ingrediënten:
- 250 gram Schär Mix B + ongeveer 50 gram extra om te bestrooien
- 250 gram (room)boter
- Ongeveer 4 el ijskoud water
- snufje zout
Daarnaast heb je nog een aantal hulpmiddelen nodig, zoals een keukenmixer (of een paar stevige handen), deegroller, een gladde oppervlakte en eventueel bakpapier als je het glutenvrije bladerdeeg graag wilt invriezen.
Voordat je begint met het maken van bladerdeeg:
- Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt; het maken van bladerdeeg is een tijdrovende klus. Je bent zeker twee tot drie uur bezig met de handelingen voor het beste effect.
- Hoe kouder – hoe beter. Het is niet verstandig om bladerdeeg te maken bij warme temperaturen. Het deeg moet echt koud zijn met het rollen, omdat het anders sneller breekt en plakt. Heb je warme handen? Koel ze onder de koude kraan en leg desnoods je deegrollen in de vriezer voor gebruik.
- Investeer in een grote plastic/fondant deegroller. Een klassieke deegroller is vaak té smal en dit rolt over het algemeen minder lekker. De fondantrollers zijn makkelijk schoon te maken en werkt erg prettig met het maken van bladerdeeg.
Bereiding glutenvrij bladerdeeg
Stap 1: Snijd 250 gram (room)boter (koud!!) in blokjes en weeg 250 gram glutenvrij bloem af. Voeg ook gelijk een snufje zout toe. Gebruik de deeghaken van je keukenmixer (of gebruik je handen, maar dit is een stevig klusje). Voeg halverwege het kneden ook een paar (ongeveer 4) eetlepel koud water toe. Blijf kneden tot alle ingrediënten zijn gemixt. Afhankelijk van de temperatuur ga je direct door naar stap 2. Is je deeg al warm en plakkeriger? Leg de deegbal dan op een bord en dek deze af met vershoudfolie en plaats hem vervolgens in de koelkast.
Stap 2: Bestrooi op een gladde oppervlakte ruim glutenvrije bloem. Bestrooi ook de deegroller met een beetje bloem. Rol het deeg goed uit en draai deze regelmatig om. Door het deeg regelmatig om te rollen voorkom je dat het deeg blijft plakken op de ondergrond. Zodra het deeg is uitgerold, vouw je de buitenkant naar binnen en vouw je hem nog eens dubbel. Zie de vierkante foto’s in het artikel hierboven. Plaats het pakketje onder verhoudfolie in de koelkast en laat dit even rusten in de koelkast.
Stap 3: De handeling van stap 2 herhaal je een aantal keer. Hoe vaker je deze handeling herhaalt, hoe meer laagjes je creëert in het deeg. Hoe meer laagjes je creëert, hoe meer je glutenvrije bladerdeeg gaat bladeren. Het is belangrijk dat je deeg goed koud blijft, want anders gaat het plakken en scheuren. Meestal herhaal ik deze handeling ongeveer 8 tot 10 keer.
Stap 4: Het is een beetje afhankelijk wat je met het deeg wilt doen. Ga je een grote hartige taart maken, dan kun je hem beter niet in plakjes snijden. Maar meestal gebruik ik plakjes bladerdeeg voor bladerdeeghapjes, mini appelflapjes of een hartige hapje in een cakevorm. Je kunt er veel kanten mee op. Ik snijd de bladerdeeg ik vierkantjes, omdat dit handig is in de diepvries. Hoe je het bladerdeeg goed kunt invriezen, vertel ik onder afbeelding. De plakjes maak ik overigens met een pizzasnijder, maar kunnen ook met een normaal mesje worden gesneden.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Glutenvrij bladerdeeg invriezen
Een handige tip voor als je de glutenvrije bladerdeeg wilt invriezen is: bakpapier. Als ik het bladerdeeg wil invriezen, dan knip ik vierkante strookjes bakpapier en plaats deze tussen de plakken bladerdeeg. Het is even een omslachtig klusje, maar hierdoor plakken de plakken bladerdeeg ook niet aan elkaar vast. Wil je bladerdeeg daarna gebruiken, dan kun je het een uurtje van tevoren eruit halen om te gebruiken.
0 reacties