Vorige waren mijn vriend en ik alweer 1,5 jaar bij elkaar en normaal gesproken hadden we dit gevierd met een lekker glutenvrij dinertje bij een van onze favoriete restaurants, alleen zoals jullie allemaal wel weten, kan dat op dit moment niet. In deze blog wil ik graag mijn vriend eens het woord geven. Hoe vindt hij het om een relatie te hebben met iemand die Coeliakie heeft? 

Ongeveer een half jaar geleden vertelde ik zelf over mijn vriend en de rol van Coeliakie in onze relatie. Ik kreeg heel veel vragen van mensen uit mijn omgeving hoe dat nou precies ging: Coeliakie en een relatie. Het is soms even aanpassen, maar eigenlijk raak je overal al aan gewend.

Mijn vriend over onze relatie en Coeliakie

Mijn naam is Samuël en ik ben de vriend van Tessa. We zijn al langer dan 1,5 jaar samen en een tijdje geleden vroeg ze mij of ik een keertje over onze relatie wilde schrijven. En dan natuurlijk met name over het leven met een vriendin die glutenvrij moet eten. Ze stelde een aantal vragen op en die heb ik even beantwoord.

Had je al eerder van Coeliakie gehoord? Kende je de term glutenvrij?

Nee. Ik had nog nooit van Coeliakie gehoord, maar wel van glutenvrij eten. Vooral omdat het op dat moment nogal populair was onder de alternatieve diëten. Eigenlijk heb ik er vanaf het begin ook niet echt bij stilgestaan. Kijk, het punt is: als je het zelf niet nodig hebt, dan ga je jezelf daar ook niet in verdiepen. Dus ik wist dat er een glutenvrij dieet was, maar daar bleef het ook bij. Ik wist niet dat er ook een auto-immuunziekte was.

Het meisje waarop je verliefd werd heeft Coeliakie; wat waren je eerste gedachtes.

Wat een leuke meid! En dan maakt het echt niet uit of zij nou coeliakie heeft of iets anders. Ik was op de hoogte dat zij deze diagnose had, ze had het verteld in de eerste schoolweek, maar voordat wij gingen daten zijn er genoeg momenten geweest waarbij er eigenlijk geen rekening mee gehouden moest worden. Een koffie of theetje drinken bij onze vaste stek en een leuk gesprekje heeft echt niks met glutenvrij eten te maken.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

een relatie

Ik kan mij nog onze eerste ‘etentje’ voor de officiële ‘date-fase’ herinneren. Dit was bij een Bagels & Beans in Rotterdam. Ik nam een volkoren BLT-bagel en zij een glutenvrije bagel met geitenkaas. De serveerster maakte de opmerking dat ze het niet konden garanderen om kruisbesmetting te voorkomen. Ik had er toen een heel beladen gesprek van kunnen maken, maar waarom zou je dat doen? We hebben over van alles en nog wat gepraat, en volgens mij heb ik alleen toen de bagel werd geserveerd aan haar even iets gevraagd over die glutenvrije bagel. Wel heb ik toen met volledige interesse naar haar verhaal geluisterd, natuurlijk. 

Naarmate je elkaar meer gaat zien maak je meer kennis met de glutenvrije wereld, maar ik heb het nooit een groot iets gemaakt. Ze is gewoon een leuke, grappige, lieve en grappige meid. Dat is voor mij het allerbelangrijkste en zou ook altijd het belangrijkste moeten zijn in een relatie, ongeacht iedere diagnose!

Wat vind je lastig? Wat vind je minder lastig dan verwacht? Hoe ga je daar mee om?

In het begin moet je natuurlijk wel wat dingetjes aanleren, maar dat is niet meer dan logisch? Ik moest mezelf aanleren dat ik niet altijd een kusje kon geven als ik iets met gluten had gegeten. Ik moest mij in het huishouden aanleren dat ik een eigen broodplank had. Het gebruiken van schone messen bij elk smeerbaar en snijdbaar beleg en natuurlijk het gebruiken van je eigen glas. Uiteindelijk wordt dat een automatisme, desondanks kan ik je nu al vertellen: het gaat gegarandeerd een keer fout, dat is mij ook een keer overkomen. Dit was met de smeerboter, daar stopte ik mijn eigen mes in. Het gaat er uiteindelijk om dat je dit duidelijk aangeeft, maar ook om de reactie van je partner. Die kan hier boos op worden, of juist zeggen dat het kan gebeuren en er luchtig mee omgaan. Gelukkig gebeurde dat laatste 😉

Hoe ga jij nu om met gluten en je relatie?

Ik eet nog altijd gluten en vind ook dat dit moet kunnen. Ik eet nog steeds bruin brood, een koekje en bijvoorbeeld pizza. Ook wanneer wij uit eten gaan eet ik nog vaak dingen die ik wel mag en mijn vriendin niet, bijvoorbeeld broodjes, pizza van de pizzeria, kroketten of frikandellen. Ik ben geen voorstander van het opleggen van verplicht glutenvrij eten voor de partner. Ik denk ook oprecht dat dit niet goed is voor de relatie. Het zorgt voor een beladen gevoel, veel stress en kan een bom onder de relatie leggen. 

Als in beginsel de juiste voorzorgsmaatregelen genomen worden is de kans op kruisbesmetting thuis kleiner. Zaken zoals het gebruik van je eigen broodplank, mes en glas helpen ontzettend. Ook het eerst bakken van glutenvrije producten in de oven en airfryer en daarna pas de tarweproducten zijn allemaal dingen die je zelf kan toepassen. Hierbij kan degene die wel gluten mag eten gewoon genieten van tarweproducten.

Dat betekent niet dat ik nooit glutenvrij eet. Het avondeten is bijna altijd glutenvrij, met uitzondering van soep met brood, wraps of een hamburgerbroodje. Daarnaast eet ik ook heel vaak mee met glutenvrije snacks, want mijn vriendin is een geweldige bakster. Haar taartjes en snacks mogen er zijn :). 

Ikzelf eet ontzettend graag pannenkoeken, deze bak ik nu glutenvrij in plaats van met zelfrijzend bakmeel. Net zo lekker hoor! Ik snap ook helemaal niks van het argument dat glutenvrij vies is, er zijn zoveel lekkere glutenvrije gerechten en recepten.

Daarnaast heb ik nog een tip voor de partner die wel gluten mag: poets wat vaker je tanden of drink genoeg water na het eten van ‘glutenbevattende’ producten. Dan mag je jouw geliefde weer een kus op de mond geven! En anders geef je een kus op de voorhoofd of wang, dat kan helemaal geen kwaad. 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

een relatie

Wat is het lekkerste glutenvrije gerecht wat je tot nu toe op hebt?

Pffff, moeilijke vraag. Ik vind de glutenvrije lasagne ontzettend lekker. Het recept staat ook op dagelijksglutenvrij.nl. Ook vind ik de MonChoutaart ontzettend lekker. Daarnaast gaan wij wel eens naar tapasrestaurant ‘t Zusje, die hebben een glutenvrij menu, en dan eet ik ook glutenvrij. Daar hebben ze spek met geitenkaas, dat is ook zo lekker. En vergeet de pannenkoeken niet, met warme appel bijvoorbeeld. Taco’s is ook altijd een van mijn favorieten. Kortom, genoeg glutenvrije opties! Ook voor de partner die wel gewoon gluten mogen.

Hoe gaan jij en jouw partner om met het glutenvrije dieet?

2 Reacties

 1. Hey Tessa en vriend,
  Misschien een tip om allebei je eigen kuipje boter te hebben, ook pindakaas en chocopasta hebben we hier gescheiden. Scheelt gedoe met messen.

  Mijn vriend heeft de groene blueband en ik de gele jumbo. Zo vergissen we ons nooit.

  Antwoord
  • Bedankt voor de tip! Zolang wij enkel met volwassenen in een huis wonen hebben wij besloten om alleen een aparte boterkuipje te hebben. Mijn moeder en vriend zien het niet echt als gedoe om een schone mes te pakken voor ieder broodbeleg. Dit werkt voor ons erg goed, maar begrijp ook dat het in andere huishoudens anders gaat.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *