Op Instagram volg ik al een tijdje de 24-jarige Ilke uit België (@glutenfreepleasure). Haar profiel is gevuld met overheerlijke glutenvrije lekkernijen.. Om hongerig van te worden. Ilke houdt van eten en is verzot op desserts.. Tot haar liefde voor eten in augustus 2017 een andere wending kreeg. In de blog van vandaag lees je het diagnose verhaal van Ilke. Zij ontdekte nieuwe smaken door haar glutenintolerantie.

In deze rubriek lees je verhalen van mensen met een glutenvrij dieet. Voor veel mensen is een glutenvrij dieet een medicijn tegen de klachten. Hoe zijn ze uiteindelijk achter de juiste diagnose gekomen en hoelang heeft dit geduurd.  In de afgelopen weken zijn er al een aantal diagnoseverhalen online gekomen. Vandaag het verhaal van de 24-jarige Ilke.

 

De resultaten zijn goed, maar waarom voel ik mij niet goed?

Continue oververmoeid, altijd misselijk, flauwvallen, geen zin om meer te eten, opgeblazen buik, regelmatig overgeven, ‘s nachts wakker worden van het zweet en er zijn nog meer klachten die ik kan opnoemen. We hadden er geen verklaring in de periode voor augustus 2017. De bloedonderzoeken bij de huisarts brachten niets aan het licht. Ze waren ‘goed’ en er was niets aan de hand. Frustrerend met al die klachten. Ik voelde me ziek.

We zochten naar wondermiddeltjes in boeken en op het internet. Zo at ik een periode geen rauwe groenten, dronk ik veel water, na elke maaltijd gemberthee en ik vermeed suiker en lactose. Alles kwam in aanmerking om toch maar van dat ‘zieke’ gevoel af te geraken. Soms werd het eventjes wat beter, om erna dubbel zo hard toe te slaan. En toen leerden we iemand kennen met Coeliakie. We luisterden naar haar verhaal. Wat is glutenintolerantie, welke symptomen horen erbij, wat mag je eten en wat niet. Een ontdekking want al haar klachten waren ook die van mij! Ik besloot gluten- en lactosevrij te gaan eten. Ik stapte over van brood als lunch naar salades en at als diner vlees of vis met groenten. Ik voelde me steeds beter. En toen op een dag, had ik geen tijd om een salade te maken en stopte ik snel bij de bakker en bestelde koffiekoeken. Lekker toch! Dat smaakt! 

’S Avonds werd de tramrit terug naar huis een ware uitputtingsslag. Ik werd misselijk en zag zwart voor mijn ogen. Snel nam ik plaats bij een knop die diende als noodstop. Ik voelde mijn benen wegsmelten, maar bleef vasthouden aan de paal met de knop. EINDELIJK, daar was mijn halte. Ik ging de tram uit ik en zette mij op de grond, wachtte tot ik sterk genoeg was om mijn tocht naar huis verder te zetten. Een tochtje van 3 minuten leek wel een halfuur. Eens thuis benen omhoog en de dokter gebeld. De dokter verklaarde dat een “intolerantie”, hoe erg dan ook, niet waar te nemen is in het bloed. Door eliminatie viel die dag mijn verdict: lactose- en glutenintolerant.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Deel jouw diagnoseverhaal

Heb jij ook de diagnose Coeliakie? Of heb jij een andere diagnose/reden waarom een glutenvrij dieet jouw manier is om een gezond leven te kunnen leiden? Op Dagelijks Glutenvrij kun jij jouw diagnoseverhaal delen en een stukje herkenning geven.

Mijn plezier in eten ging door het glutenvrije dieet volledig weg..

Na zwaar jaar van ziekte werd de zomer van 2017 een keerzijde in mijn leven. De zoektocht naar lekkere gluten en lactosevrije vervangers. Ik was heel blij dat er eindelijk een oplossing was gevonden. Schrap alle gluten en lactose. Het klinkt heel simpel, maar eerlijk gezegd was ik erg verdrietig. Die lekkere lasagne die ik al 20 jaar at zal ik niet meer kunnen eten en wat met die lekkere desserts. Smaken moeten worden heruitgevonden.

Ik vergeleek met alles wat ik vroeger kon eten met wat ik nu kan eten. Als de smaak te ver af ligt met wat ik vroeger at, vond ik het slecht. Heel veel heb ik daardoor gemeden. Brood was bijvoorbeeld een van de vele dingen wat ik nooit lekker vond. Het ene was te droog, het andere smaakte helemaal niet hoe het zou moeten en dus at ik het een hele tijd niet meer. Ik had zelf geen zin meer om moeite te doen om veel te zoeken naar vervangers. Voeding in zijn simpele vorm zoals fruit, groenten, kip, vlees maakten deel uit van mijn dagelijkse maaltijden. Weinig variatie, steeds dezelfde smaken.

Ook op restaurant gaan vond ik helemaal niet meer fijn. Snel een pizza gaan eten met de vrienden lukt niet meer. Zoeken naar glutenvrije gerechten in restaurants, voor vele restaurants betekent dit enkel een salade en dan het vertrouwen omtrent kruisbesmetting. Veel aanpassingen die ik in het begin heel moeilijk vond.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

glutenintolerantie

De kunst van het omdenken! Het was tijd om nieuwe smaken te ontdekken..

Snel wekte mijn intolerantie interesse in lekkere gezonde voeding. Mijn moeder zocht mee naar lekkere glutenvrije producten en recepten. Sinds het najaar van 2017 brengen wij samen veel tijd door in de keuken en bereiden we lekkere glutenvrije gerechten en desserts. Om mijn kennis te delen startte ik een pagina op Instagram (@glutenfreepleasure). Ik wil heel graag mensen helpen met hun zoektocht naar glutenvrije producten, recepten en vragen over de glutenvrije levensstijl beantwoorden. Een zoektocht is zoveel leuker als je die kan delen.

Ondertussen kan je echt al heel lekkere alternatieven vinden. Brood koop ik nu standaard bij Delhaize, Bakkerij Leo of Schnitzer. Echt top van smaak. Ik heb geleerd om smaken niet langer te vergelijken maar nieuwe smaken te ontdekken! Dit is voor mij de keerzijde van de medaille van glutenintolerantie. Dit is mijn motto en dit wil ik met jullie delen.

 

 Had jij ook moeite met de smaak van het glutenvrije dieet? Laat het onderin weten in de reacties.

 

Deel jouw diagnoseverhaal

Heb jij ook de diagnose Coeliakie? Of heb jij een andere diagnose/reden waarom een glutenvrij dieet jouw manier is om een gezond leven te kunnen leiden? Op Dagelijks Glutenvrij kun jij jouw diagnoseverhaal delen en een stukje herkenning geven.