Via Instagram kwam ik in contact met Iris. Ik volg de glutenvrije Instagram van Iris (@de_gluutjes_van_iris) alweer een tijdje en ik vind het altijd leuk om haar heerlijke baksels voorbij te zien komen. Ze bakt regelmatig gluten- en lactosevrije taarten, want een leuk detail, zij eet zelf glutenvrij en haar partner eet lactosevrij. Ze maakt ook taarten in opdracht, dus woon je in de buurt van Gorinchem, dan kun je haar gewoon een berichtje sturen! Vandaag vertelt ze op Dagelijks Glutenvrij over haar diagnoseverhaal. Iris heeft heel lang bloedarmoede gehad en is in principe is Iris negatief getest op Coeliakie, maar sinds ze glutenvrij eet is haar bloedarmoede weg en staat ze weer volop in het leven. In de blog van vandaag lees je het verhaal van Iris.

In deze rubriek lees je verhalen van mensen met een glutenvrij dieet. Voor veel mensen is een glutenvrij dieet een medicijn tegen de klachten. Hoe zijn ze uiteindelijk achter de juiste diagnose gekomen en hoelang heeft dit geduurd.  In de afgelopen weken zijn er al een aantal diagnoseverhalen online gekomen.

Elke keer weer bloedarmoede

“Vroeger was ik een slechte brood eter. Eigenlijk hebben mijn ouders en ik daar nooit iets achter gezocht. Toen ik in de pubertijd kwam kreeg ik pas te maken met vage klachten. Ik had vaak buikpijn, een opgezette buik, vaak diarree en wat ik zelf het allerergste vond was de bloedarmoede, oftewel een laag hemoglobine gehalte.  Als ik dan weer eens bij de huisarts kwam werd er altijd getest op de Ziekte van Pfeiffer.  En elke keer weer kwam eruit dat mijn hemoglobine toch wel erg laag was en ging ik weer naar huis met een tasje vol ijzertabletten. Naast de buikklachten had ik ook last van rode bultjes op mijn bovenarmen. Hiervoor ben ik een keer bij een dermatoloog geweest en die vertelde dat het paste bij een overgevoeligheid voor gluten. Ook toen ging er geen lampje branden.

Op mijn 21e jaar ben ik op mezelf gaan wonen.  Ik had mijn opleiding afgerond en had alles op orde. Ik had een leuke baan, leuke sociale contacten en een heerlijk appartement. Waarom bleef die buikpijn toch.  Na een week lang diarree en een HB-gehalte die echt laag bleef was ik er echt klaar mee. De huisarts heeft allerlei onderzoeken gedaan en uiteindelijk kwam ik bij de MDL-arts terecht. Mijn bloed waarden waren wel iets verhoogd, de arts wilde ook biopten nemen van de darm. De uitslag was minimaal, maar toch adviseerde de arts om eens zes weken volledig glutenvrij te gaan eten. Ik kreeg een afspraak bij een diëtist en gek genoeg voelde ik mij na 3 dagen al een totaal ander mens. 

Deel jouw diagnoseverhaal

Heb jij ook de diagnose Coeliakie? Of heb jij een andere diagnose/reden waarom een glutenvrij dieet jouw manier is om een gezond leven te kunnen leiden? Op Dagelijks Glutenvrij kun jij jouw diagnoseverhaal delen en een stukje herkenning geven.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Op advies van de MDL-arts toch op een glutenvrij dieet

 Mijn leven werd ineens glutenvrij, heftig naar zo fijn. Geen buikpijn meer en na zes weken was mijn HB-gehalte al een stuk beter. Geen bloedarmoede betekende voor mij ook veel meer energie. Vooral voor mijn omgeving was het erg wennen. Ineens moest ik overal van te voren checken of er iets glutenvrij verkrijgbaar was. Als ik bij mijn ouders of zussen ging eten werd alles van te voren goed na gekeken.

Ik ben ook een poos bang geweest dat het tussen mijn oren zat. Mijn zus heeft heel stiekem een keer niet glutenvrij gekookt en vroeg later of ik er ziek van was geworden. En ja, dat was ik zeker. Toen wist ik het helemaal zeker. Nu word ik al ziek van een kruimeltje.

Ik ben glutenvrij en mijn partner is lactosevrij

Mijn partner weet er goed mee om te gaan. In het begin van onze relatie vond hij het vervelend om iets te eten met gluten, omdat ik dan soms niks had. Gelukkig snapt hij nu dat ik het echt geen probleem vind.  Andersom neem ik wel eens een ijsje en dat mag hij dan weer niet. In ons huis is er een speciale glutenvrije la en een aparte gedeelte in de koelkast. We letten allebei goed op en maken altijd het aanrecht schoon na het bereiden van een maaltijd. Als er familie of vrienden komen eten is het altijd volledig glutenvrij. De meeste verbazen zich er over dat het glutenvrije leven heel lekker kan zijn.

Ik ben mij gaan verdiepen in het gluten en lactose vrij bakken en dat weten mijn familie en vrienden. Heel regelmatig staat er een heerlijke taart op tafel.  Wij vinden het ook erg leuk om op reis te gaan. Een vast onderdeel is altijd het uitzoeken van leuke eetgelegenheden. En uiteraard de buitenlandse supermarkten. Een groot feest! Voor meer over mijn glutenvrije reis ben ik te volgen op Instagram: @de_gluutjes_van_iris 

 

 Zijn jouw medische klachten ook verdwenen met een glutenvrij dieet?

 

Deel jouw diagnoseverhaal

Heb jij ook de diagnose Coeliakie? Of heb jij een andere diagnose/reden waarom een glutenvrij dieet jouw manier is om een gezond leven te kunnen leiden? Op Dagelijks Glutenvrij kun jij jouw diagnoseverhaal delen en een stukje herkenning geven.