Jesscia had als kind altijd buikpijn en was altijd moe. Ze was al vaker bij de huisarts geweest met klachten en zelfs al bij de MDL-arts. Wat de artsen ook deden, de klachten bleven bestaan. Tot Jessica het op haar 21e jaar helemaal zat was. In de blog van vandaag lees je het verhaal van Jessica en haar diagnose Coeliakie.Â
In deze rubriek lees je verhalen van mensen met een glutenvrij dieet. Voor veel mensen is een glutenvrij dieet een medicijn tegen de klachten. Hoe zijn ze uiteindelijk achter de juiste diagnose gekomen en hoelang heeft dit geduurd. Een tijdje geleden kon je mijn diagnose verhaal ook lezen op deze site. Je leest hem terug via deze link. Vandaag vertelt Jessica haar verhaal:
“Ik was altijd in de sporthal te vinden..”
Als kind had ik altijd buikpijn en ik was eigenlijk altijd moe. Ieder jaar kwam ik wel bij de dokter om bloed te laten prikken op de ziekte van Pfeiffer en /of bloedarmoede, maar nooit kwam er wat uit. Ik sportte best veel. Vanaf mijn achtste tot mijn dertiende was ik drie keer per week in de sporthal te vinden om te turnen en thuis bracht ik de nodige uren door op de trampoline. Van mijn dertiende tot mijn achttiende was ik doordeweeks minimaal 3 avonden per week op de BMX-baan te vinden. In het wedstrijdseizoen had ik iedere zaterdag en soms zelf zaterdag Ă©n zondag een wedstrijd. Daar zou de vermoeidheid wel vandaan komen, maar waar de buikpijn vandaan kwam bleef een raadsel.
Op mijn achttiende ben ik gestopt met BMXâen, want het kostte toch wel veel tijd. Ik ben weer teruggegaan naar de sporthal om Ă©Ă©n keer in de week mee te doen met de springgroep. Je zou denken:Â âdan heb je energie overâ, maar niks was minder waar. Ik was nog altijd vermoeid. Om heel eerlijk te zijn, ik had nooit veel zin in de trainingen. Ik zag ertegenop om mijn spullen bij elkaar te zoeken en actie te ondernemen om weg te gaan. Raar eigenlijk, want sporten was toch echt wat ik het liefst deed. Als ik eenmaal in de sporthal of op de BMX-baan was, was het prima en was ik blij dat ik gegaan was. Thuis was ik ook niet altijd even gezellig. Het ene moment was ik vrolijk en enthousiast, terwijl ik een paar minuten later chagrijnig was en niemand meer iets goed kon doen.
Deel jouw diagnoseverhaal
Heb jij ook de diagnose Coeliakie? Of heb jij een andere diagnose/reden waarom een glutenvrij dieet jouw manier is om een gezond leven te kunnen leiden? Op Dagelijks Glutenvrij kun jij jouw diagnoseverhaal delen en een stukje herkenning geven.
“Scherpe kruiden zouden mijn darmen ‘lastigvallen’…”
Na een aantal doktersbezoeken en ontlastingsonderzoeken kwamen ze tot de conclusie dat mijn buikpijn en vermoeidheid kwamen door het Prikkelbare Darm Syndroom. Ik moest maar een beetje letten op wat ik ging eten, vooral scherpe kruiden zouden mijn darmen âlastigvallenâ. Prima, dacht ik, als er maar wat aan mijn buikpijn gedaan wordt. Helaas had ik na een poosje nog steeds buikpijn en ook mijn ontlasting bleef wisselend. De ene dag kon ik wel drie keer naar de wc, terwijl ik die week erop maar een keer in de drie dagen moest.
In juli 2017, ik was 21 jaar, was ik er echt helemaal klaar mee. Ondanks dat je gaat wennen aan de buikpijn die je dag in, dag uit hebt, vond ik het nu genoeg. Niet alleen ik was er klaar mee, maar ook mijn vriend en mijn familie vonden met name mijn stemmingswisselingen niet leuk meer. Ik ben naar de huisarts gegaan en ik heb gezegd: âHet maakt me niet uit wat jullie allemaal gaan onderzoeken, maar ik ben klaar met mijn buikpijn en ik wil weten wat het isâ.
Lees ook: Ivy (7) heeft Coeliakie en is ’too cool for gluten’Â
“Waarom hadden zie hier nooit eerder op geprikt?”
De huisarts stuurde me door naar de Maag-, Darm-, en Leverarts in het Isala Ziekenhuis in Zwolle, waar ik in augustus 2017 terecht kon. Zij hebben bloed afgenomen en de MDL-arts zei: âHet is bijna zeker dat je Coeliakie hebtâ. Ik was echt zeer verbaasd, want jarenlang was er bloed geprikt, maar nooit kwam er wat uit. Waarom hadden ze hier nooit eerder op geprikt? De MDL-arts wilde het zeker weten en daarom kreeg ik een onderzoek in de dunne darm. Uit het onderzoek (wat overigens niet zo erg was, omdat ik een roesje kreeg en er dus niks van mee heb gekregen) kwam inderdaad Coeliakie uit. Mijn darmafwijking duiden ze aan met Marsh 3a (gedeeltelijke darmvlokatrofie, darmvlokken zijn stomp en verkort, aanmaak nieuwe darmvlokken, duidelijke afweerreactie/ontsteking). Eindelijk had ik een diagnose. En het klinkt misschien raar, maar ik was ontzettend blij! Eindelijk kon er wat gedaan worden aan mijn buikpijn!
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
“Je wordt vanzelf creatief!”
Na mijn diagnose ben ik meteen begonnen met glutenvrij eten. Al na een maand merkte ik verschil: ik was vrolijker, ik had weer zin om dingen te ondernemen en het belangrijkste van alles: ik was van mijn buikpijn af! Het glutenvrij eten was in het begin best nog lastig, want wat mag wel en wat mag niet. Alle etiketten werden grondig gelezen en in een aanrechtkastje hingen we het glutenvrije tabel van NCV. Ook het koken werd anders, want ik reageer ook sterk op producten waar âkan sporen van glutenâ in zitten. Als we bijvoorbeeld gehaktballen aten, maakte ik die van mij met glutenvrij paneermeel. Mijn vader deed zoân âzakklemâ van de IKEA om âmijnâ vork, zodat hij niet per ongeluk met de verkeerde vork in mijn vlees zou prikken. Sinds een half jaar woon ik samen met mijn vriend en ik heb mezelf een aantal laden (zowel in de kast als in de vriezer) toegeĂ«igend. Gelukkig is mijn vriend ook super secuur, even afkloppen, maar het gaat eigenlijk altijd goed. Mijn brood en bakmixen bestel ik bij de glutenvrije winkel in Apeldoorn en verder kan ik veel vinden bij onze plaatselijke supermarkt. Verder word je ook vanzelf creatief. Zo bak ik regelmatig cake of taart en dat vries ik in. Ook uiteten gaan doen we nog gewoon. Wel bel ik altijd van tevoren wat de mogelijkheden zijn en zodat ze in het restaurant weten dat er iemand komt eten die geen gluten mag.
Ik had van tevoren echt niet gedacht dat het glutenvrij eten zoân verschil zou maken. Maar ik ben tot op de dag van vandaag super blij dat ze eindelijk een naam konden geven aan mijn buikpijn en dat er eindelijk wat aan gedaan kon worden! Â
Deel jouw diagnoseverhaal
Heb jij ook de diagnose Coeliakie? Of heb jij een andere diagnose/reden waarom een glutenvrij dieet jouw manier is om een gezond leven te kunnen leiden? Op Dagelijks Glutenvrij kun jij jouw diagnoseverhaal delen en een stukje herkenning geven.
Trackbacks/Pingbacks