Glutenvrije kruidnoten monchoutaart | Recept

Glutenvrije Kruidnoten

De feestdagen naderen snel en Sinterklaas is weer in het land. In een jaar dat voor velen nog steeds voelt als één lange maand maart, brengt deze traditionele viering welkome afleiding en gezelligheid. Vandaag deel ik graag een smakelijk recept met een Sinterklaastintje: Glutenvrije Kruidnoten MonChoutaart. Dit recept is oorspronkelijk geschreven in 2020, maar in 2023 herschreven in de vernieuwde lay-out!

Update: 8 september 2023

Glutenvrije Sinterklaas

Bij Dagelijks Glutenvrij is Sinterklaas een speciale tijd van het jaar. Elk jaar presenteren we een nieuw glutenvrij recept met een Sinterklaasthema. Vorig jaar was het de snelle glutenvrije banketstaaf, en het jaar daarvoor de verrukkelijke glutenvrije gevulde speculaas. Dit jaar voegen we een nieuwe favoriet toe aan de lijst: de glutenvrije kruidnoten MonChoutaart. Onze Sinterklaasartikelen, recepten en blogs zijn handig verzameld op onze speciale “Glutenvrije Sinterklaas” pagina.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

AuteurTessa van VerkCategorieMoeilijkheidsgraadGemiddeld

Opbrengsten8 porties
Voorbereidingstijd30 minutenTotale tijd2 uur 30 minuten

 125 g glutenvrije kruidnoten (bijv. HEMA)
 60 g gesmolten roomboter
 125 g slagroom
 100 g MonChou
 100 g suikter
 een half zakje klopvast
 Optioneel: chocolade voor decoratie

1

Begin met het verkruimelen van de glutenvrije kruidnoten. Dit kun je doen met een keukenmachine of op de gebruikelijke manier. Smelt vervolgens de 60 gram (room)boter en meng deze voorzichtig door de verkruimelde kruidnoten. Voeg de boter beetje bij beetje toe om gelijkmatig te mengen.

2

Bekleed een springvorm met een diameter van 20 cm met bakpapier en vet de randen lichtjes in met boter. Verdeel het koekmengsel gelijkmatig over de bodem van de vorm en druk het stevig aan met de achterkant van een lepel. Plaats de koekbodem in de koelkast terwijl je doorgaat met de volgende stappen.

3

Klop de slagroom samen met het halve zakje klopvast en de suiker stijf. In een andere kom roer je de MonChou of roomkaas glad. Voeg voorzichtig lepel voor lepel de opgeklopte slagroom toe aan de MonChou en meng ze zorgvuldig tot een egale massa ontstaat.

4

Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel het romige mengsel gelijkmatig over de koekbodem. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Zet de springvorm vervolgens ongeveer 2 uur in de koelkast om op te stijven.

5

Smelt de chocolade au bain-marie tot deze volledig vloeibaar is. Laat de gesmolten chocolade een beetje afkoelen. Haal de taart voorzichtig uit de springvorm en versier de bovenkant met extra glutenvrije kruidnoten. Giet de gesmolten chocolade over de taart voor een feestelijke afwerking. Gebruik hiervoor een theelepeltje en ga snel heen en weer over de taart om een decoratief patroon te creëren. Zet de taart daarna weer terug in de koelkast en bewaar deze daar tot je klaar bent om ervan te genieten!

Ingrediënten

 125 g glutenvrije kruidnoten (bijv. HEMA)
 60 g gesmolten roomboter
 125 g slagroom
 100 g MonChou
 100 g suikter
 een half zakje klopvast
 Optioneel: chocolade voor decoratie

Aanwijzingen

1

Begin met het verkruimelen van de glutenvrije kruidnoten. Dit kun je doen met een keukenmachine of op de gebruikelijke manier. Smelt vervolgens de 60 gram (room)boter en meng deze voorzichtig door de verkruimelde kruidnoten. Voeg de boter beetje bij beetje toe om gelijkmatig te mengen.

2

Bekleed een springvorm met een diameter van 20 cm met bakpapier en vet de randen lichtjes in met boter. Verdeel het koekmengsel gelijkmatig over de bodem van de vorm en druk het stevig aan met de achterkant van een lepel. Plaats de koekbodem in de koelkast terwijl je doorgaat met de volgende stappen.

3

Klop de slagroom samen met het halve zakje klopvast en de suiker stijf. In een andere kom roer je de MonChou of roomkaas glad. Voeg voorzichtig lepel voor lepel de opgeklopte slagroom toe aan de MonChou en meng ze zorgvuldig tot een egale massa ontstaat.

4

Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel het romige mengsel gelijkmatig over de koekbodem. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel. Zet de springvorm vervolgens ongeveer 2 uur in de koelkast om op te stijven.

5

Smelt de chocolade au bain-marie tot deze volledig vloeibaar is. Laat de gesmolten chocolade een beetje afkoelen. Haal de taart voorzichtig uit de springvorm en versier de bovenkant met extra glutenvrije kruidnoten. Giet de gesmolten chocolade over de taart voor een feestelijke afwerking. Gebruik hiervoor een theelepeltje en ga snel heen en weer over de taart om een decoratief patroon te creëren. Zet de taart daarna weer terug in de koelkast en bewaar deze daar tot je klaar bent om ervan te genieten!

Notes

Glutenvrije Kruidnoten MonChoutaart
*Advertentie*

*Advertentie*

Met onze Glutenvrije Kruidnoten MonChoutaart brengen we de smaak van Sinterklaas naar jouw glutenvrije tafel. Dit heerlijke dessert is de perfecte aanvulling op je Sinterklaasviering en laat zien dat je geen gluten nodig hebt om van deze traditionele lekkernij te genieten.

Hoe vier jij Sinterklaas dit jaar?