Glutenvrije Kruidnoten
Als je Sinterklaas zegt, dan moet je waarschijnlijk direct denken aan kruidnoten óf pepernoten, zoals deze speculaaskoekje ook wel eens genoemd wordt. Nu zijn pepernoten een andere lekkernij, de kruidnoot is tegenwoordig te krijgen in allerlei smaken. De glutenvrije kruidnoot is ook overal te vinden, maar kwa prijs én smaak niet zo authentiek als versgebakken kruidnoten. In de blog van vandaag deel ik graag een heerlijk recept voor glutenvrije kruidnoten.
Laatste update: 9 november 2024
Glutenvrije Sinterklaas
Van kruidnoten tot gevulde speculaas. De Sinterklaasperiode vind ik al glutenvrije content creator één van de leukste periodes om over te schrijven. Misschien komt dat door de nostalgie óf de heerlijke smaken die we associëren met Sinterklaas. Op Dagelijks Glutenvrij verzamel ik recepten en tips voor een zorgeloze Sint! Je vindt ze op de pagina Glutenvrije Sinterklaas.
Zo maak je glutenvrije kruidnoten
Als je zelf glutenvrije kruidnoten gaat maken, dan is het lekker als je er even de tijd voor hebt. Het draaien van de kleine koekjes kost nu eenmaal meer tijd, dan even een cakebeslag in de oven zetten. Dit recept (afhankelijk van de grote van de bakplaten) is geschikt voor drie bakplaten vol met kruidnoten. Zelf ga ik altijd lekker voor de televisie aan tafel zitten en ga ik op mijn gemakje alle kruidnoten draaien. Het is altijd een feestje, want het hoort ook helemaal bij dit seizoen.
Voor dit recept maak ik gebruik van boekweitmeel en rijstmeel. Deze twee meelsoorten zijn glutenvrij, maar zeker bij boekweitmeel is het belangrijk om gecertificeerd glutenvrije meel te kopen. Ik heb meestal de meel van Holland & Barrrett of van AH vrij van Gluten. De rijstmeel kan je ook perfect bij de toko halen, daar is de meel ook een stukje goedkoper. In het recept gebruik ik ook speculaaskruiden. Zelf koop ik die altijd online in een grootverpakking. Een klein busje van Verstegen kost € 3.69 (omgerekend € 108,53 per kilo). Terwijl je online bij bijvoorbeeld De Kruidenbaron €15,35 per kilo betaald. In het recept maak ik ook gebruik van kandijsuiker. Dit type suiker geeft een rijkere smaak doordat er kandij/karamel is toegevoegd. Ook een positief effect voor de kleur. Je kunt ook gebruik maken van bruine basterdsuiker.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Meng in een kom de boekweitmeel, rijstmeel, suiker, speculaaskruiden, zout en bakpoeder. Dit vormt de basis voor je speculaasmix.
Voeg het ei en de koude boter toe aan de droge ingrediënten. Kneed alles samen met de deeghaken van een keukenmixer.
Kneed het deeg kort met de hand na tot een samenhangende bal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 15 minuten rusten in de koelkast.
Haal het gekoelde deeg uit de koelkast en draai kleine balletjes van het deeg. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Druk de bovenkant van elk balletje licht in met je vinger, zodat ze wat platter worden. Houd er rekening mee: hoe kleiner je de kruidnoten, hoe knapperiger ze worden.
Bak de kruidnoten 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Meng in een kom de boekweitmeel, rijstmeel, suiker, speculaaskruiden, zout en bakpoeder. Dit vormt de basis voor je speculaasmix.
Voeg het ei en de koude boter toe aan de droge ingrediënten. Kneed alles samen met de deeghaken van een keukenmixer.
Kneed het deeg kort met de hand na tot een samenhangende bal. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal 15 minuten rusten in de koelkast.
Haal het gekoelde deeg uit de koelkast en draai kleine balletjes van het deeg. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Druk de bovenkant van elk balletje licht in met je vinger, zodat ze wat platter worden. Houd er rekening mee: hoe kleiner je de kruidnoten, hoe knapperiger ze worden.
Bak de kruidnoten 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, tot ze goudbruin en knapperig zijn.