Leer glutenvrij desembrood bakken bij de Broodbakschool

Een voedzaam én lekker glutenvrij brood bakken: een uitdaging waar ik al bijna tien jaar mee bezig ben. In februari 2025 vier ik mijn 10e glutenvrije verjaardag, en in die tijd heb ik heel wat broden getest en zelf gebakken. Vaak zat ik met een compromis: óf het brood was lekker, maar niet voedzaam, óf het was voedzaam, maar miste smaak. Onlangs besloot ik om mijn bakkunsten naar een hoger niveau te tillen en ben ik begonnen met een glutenvrije desemcursus bij De Broodbakschool. In deze blog vertel ik je graag meer over dit avontuur!
Laatste update: 29 januari 2025
Waarom zou je beginnen met glutenvrij brood bakken?
Als je al een tijdje glutenvrij eet, heb je misschien gemerkt dat glutenvrij brood vaak minder voedzaam is. Waar traditioneel ambachtelijk glutenbrood meestal uit minder dan vijf ingrediënten bestaat, bevat glutenvrij brood uit de supermarkt doorgaans 15 tot 25 ingrediënten. Veel industrieel geproduceerde glutenvrije broden bevatten ingrediënten zoals tapiocazetmeel, aardappelzetmeel en maïszetmeel. Deze zetmelen zijn rijk aan koolhydraten, maar arm aan voedingsstoffen. Ze leveren nauwelijks vezels, eiwitten, vitamines of mineralen en zorgen voor snelle pieken in je bloedsuikerspiegel, waardoor je je minder lang verzadigd voelt.
Als je zelf glutenvrij brood gaat bakken, krijg je veel meer controle over de ingrediënten en kun je werken aan een voedzamer resultaat. De zoektocht naar het perfecte voedzame glutenvrije brood is een avontuur waar mijn vriend en ik – met tussenpozen – volop mee bezig zijn. Op dit moment volgen we een glutenvrije desemcursus bij de Broodbakschool. In de rest van deze blog vertel ik je graag meer over deze cursus.
De online leeromgeving van de Broodbakschool
Recent kwam ik in contact met De Broodbakschool, een inspirerende online leeromgeving boordevol cursussen over het bakken van brood. Wat deze school extra bijzonder maakt, is het aanbod van glutenvrije cursussen. Zo kun je met ‘Bak je Eigen Brood – Glutenvrij’ starten bij de basis, terwijl de cursus ‘Glutenvrije Broodcursus Extra Genieten’ je leert om pizza’s, pitabroodjes en crackers te maken. Alle recepten zijn glutenvrij én vrij van soja, lactose, maïs, suiker en volledig plantaardig. Hierdoor zijn ze toegankelijk voor veel mensen! En nog leuker! Een van de online cursussen mocht ik zelf gaan volgen.
Zelf mocht ik de nieuwste cursus: het Glutenvrij Desembrood Cursuspakket uitproberen. In deze cursus wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een heerlijk glutenvrij desembrood kunt bakken. Een gedeelte van de cursus bestaat uit teksten en de rest wordt ondersteund met instructievideo’s. Het resultaat? Een lekker en voedzaam brood, helemaal door jou zelf gemaakt! Daarnaast biedt de cursus tal van recepten waarmee je kunt experimenteren om jouw persoonlijke favoriet te ontdekken. Er worden enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt om een lekker en voedzaam brood te leren maken. Het volgen van de online cursus kan in je eigen tempo. Naast de cursus is er een community met actieve broodbakkers, waaraan je vragen kunt stellen en ervaringen mee kunt delen.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

De glutenvrije desemcursus
Als je begint met het Glutenvrij Desembrood Cursuspakket van De Broodbakschool, start je met de cursus ‘Glutenvrije desemstarter maken’. In deze cursus ontvang je een schat aan waardevolle informatie over het maken van desem, het werken met starters, verschillende meelsoorten, hydratatie, fermentatie en het onderhouden van je starter. Het bakken van desembrood is een eeuwenoud ambacht, en het vergt tijd om alle kennis en vaktermen goed onder de knie te krijgen. Maar die investering is het absoluut waard! Daarnaast kun je meteen aan de slag met de cursus ‘glutenvrij desembrood bakken uit de oven’. In deze cursus leer je stap voor stap hoe je met je glutenvrije desemstarter een écht glutenvrij desembrood bakt. Ook krijg je verschillende recepten, zodat je kunt experimenteren.
En dan vervolgens: een glutenvrij brood bakken!
Als je starter eenmaal klaar is, kun je aan de slag met het bakken van een heerlijk glutenvrij desembrood. Het resultaat? Een knapperige korst, luchtig en smaakvol van binnen. Mijn vriend, een echte broodbakker, is zichtbaar trots op het eindresultaat. Dit is iets waar hij al heel lang naar uitkeek, dus het is fantastisch dat het moment eindelijk daar is.
De komende tijd gaan we ons verder verdiepen in de wereld van glutenvrije desem en natuurlijk ook andere recepten van De Broodbakschool testen!

Zelf aan de slag?
Of je nu een absolute beginner bent in glutenvrij bakken of al wat meer ervaring hebt, de glutenvrije desemcursus is geschikt voor iedereen. Of je nu net begint met het ontdekken van de wereld van glutenvrij bakken of al bekend bent met de basisprincipes, deze cursus biedt voor elk niveau waardevolle inzichten en technieken. Ben je op zoek naar nog meer informatie over de inhoud van de cursus of de voordelen die het biedt? Of wil je misschien jezelf (of een ander) een uniek en leerzaam cadeau geven door de glutenvrije desemcursus aan te bieden? Dit is de perfecte kans om de kunst van het glutenvrij bakken onder de knie te krijgen!
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met De Broodbakschool. In het artikel zijn ook affiliatelinks opgenomen. Wanneer er via deze links een aankoop wordt gedaan, ontvang ik een commissie. Deze inkomsten stel ik in staat om de website te onderhouden, verbeteren en vernieuwen, zodat ik je blijf voorzien van waardevolle content. Jouw steun wordt enorm gewaardeerd en helpt me om het platform in de toekomst nog beter te maken.