Toevallig had ik van de week een gesprek met een vriendin over het feit dat de tijd zo snel gaat. Dat geldt zeker voor mijn diagnose. Vandaag 25 februari 2017 is het precies 2 jaar geleden dat ik de diagnose Coeliakie kreeg. Deze datum is daarom ook omgetoverd als mijn glutenvrije verjaardag. Een dag die meeste mensen met Coeliakie ieder jaar ‘viert’. Misschien vind je het gek om zoiets te vieren, maar dat is het zeker niet.
Ieder jaar (en half jaar) sta ik stil bij het feit dat er eindelijk een oplossing is gevonden voor mijn vermoeidheid, mijn obstipatie en alle andere complicaties die te maken hadden met Coeliakie. Door een glutenvrij dieet te starten en te volgen heeft mijn lichaam zich volledig herstelt. Ik heb energie, ik voel mij goed en ben van alle complicaties af. In de blog van vorig jaar vertelde ik al dat ik mijzelf na een jaar al een stuk beter ben gaan voelen. Gemiddeld is de herstelperiode van de darmen een half jaar tot twee jaar, afhankelijk van de hoeveelheid schade die de darmen hebben.
Het glutenvrije dieet heb ik vanaf dag één volledig geaccepteerd. Ik ben blij dat er vrij veel glutenvrij beschikbaar is en dat het in mijn buurt ook redelijk verkrijgbaar is. In de afgelopen twee jaar zijn er ook super veel producten bij gekomen. Zo zijn er glutenvrije burgers bij McDonalds, glutenvrij gebak van de Jumbo, glutenvrije Oaties van Verkade, glutenvrij ontbijtkoek van Peijnenburg, glutenvrij bier van Bavaria, glutenvrije pizza’s van Dr. Oetker. Daarnaast moet ik natuurlijk niet vergeten dat Domino’s Pizza laatst is gekomen mijn glutenvrije pizza’s. Die ik overigens nog niet geprobeerd heb! Waarschijnlijk ben ik andere nieuwe producten vergeten. Er zijn in ieder geval een hoop ‘neutrale’ merken gekomen met een glutenvrije optie.
Daarnaast zijn er ook supermarkten zoals de Albert Heijn. De AH is een supermarkt waar ik ongeveer één keer per maand naartoe ga voor specifieke glutenvrije producten, maar ook eigen merk producten. Veel worstwaren van de AH zijn ook glutenvrij, zoals de grillworst en de gebraden gehakt. Ik vind dat erg lekker op brood, omdat het brood vrij droog is en ‘vettere’ worst de droogheid absorbeert. En ik vind het gewoon lekker. . (Natuurlijk is er met vleeswaren altijd kans op kruisbesmetting, maar tot nu toe gaat het altijd goed)
Het blijft een bizar iets dat het alweer twee jaar geleden is. Er is in twee jaar zoveel gebeurt, dat het bijna niet te begrijpen is hoe ik dit allemaal gedaan heb. Natuurlijk heb ik ontzettend veel steun thuis. Ik weet dat mijn moeder dit leest en ik wil je graag met alle liefde bedanken. Je bent mijn steun en toeverlaat. We hebben ons samen door de afgelopen twee jaar gesleept en je hebt mij goed bijgestaan bij alle (glutenvrije) zorgen.
Dankjewel mama x. Ik hou van je.
Mijn zus heeft ook coeliakie, of ze had het… als baby is ze er haast aan overleden… Maar ik heb nooit geweten dat ze zich aan een dieet heeft gehouden, kan zoiets weg gaan?
Coeliakie is een auto-immuunziekte. Helaas kun je er niet van genezen of eroverheen groeien..
Wat lief van je. Ik heb het de afgelopen 2 jaar met liefde gedaan en zal het ook altijd met liefde blijven doen. Ik hou ook van jou.