Afgelopen dinsdag, 25 februari 2020, is het alweer vijf jaar geleden dat ik de diagnose Coeliakie heb gekregen. De jaren zijn voorbij gevlogen. Voordat de kinderarts aan mij vertelde dat er een kans bestond dat ik Coeliakie had, had ik nog nooit van de term gehoord. In de blog van vandaag een korte terugblik van de afgelopen vijf jaar en wil ik graag vertellen waar ik dankbaar voor ben. 

5 jaar diagnose Coeliakie; de afgelopen vijf jaar

Wanneer mensen zien dat ik ‘afwijkends’ eet dan de rest of mij iets zien afslaan krijg ik altijd een hoop vragen op mij afgegooid. Coeliakie maakt mensen nieuwsgierig, en dat glutenvrije dieet, dat vinden ze maar lastig. Ze zijn vaak verbaasd. Over mijn positiviteit en nuchterheid met betrekking tot mijn dieet. Ze kunnen het zich niet bedenken dat je een normaal leven kunt leiden met zo’n complex dieet. De afgelopen vijf jaar ben ik toch vrij normaal gebleven, gelukkig. 

In de afgelopen vijf jaar is er veel veranderd – en verbeterd – op het glutenvrije gebied. Veel merken besloten om glutenvrije varianten te verkopen en ook bedrijven, zoals McDonalds serveren een glutenvrije burger (toch fijn als student). Daarnaast zijn ook veel productsamenstellingen veranderd, waardoor het aanbod steeds groter is geworden. Het is altijd even zoeken, maar als je eenmaal je producten heb gevonden, dan valt het allemaal wel weer mee.

Glutenvrij in Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort

5 jaar diagnose Coeliakie; hier ben ik juist dankbaar voor..

Het is lastig om te accepteren, dat begrijp ik zeker, maar Coeliakie en het glutenvrije dieet, dat hoort nu eenmaal bij mij. Eerlijk gezegd heb ik best snel geaccepteerd, dat dit voortaan mijn leven is. Je kunt beter dankbaar zijn voor de dingen die wel goed gaan en wel kunnen, dan alleen maar te leven volgens beperkingen. Daarnaast heb ik een hele lieve moeder die mij vanaf dag één heeft gesteund in het glutenvrije dieet. Wij gaan thuis eigenlijk heel normaal om met glutenvrij en gluten. 

Waar ik ook dankbaar voor ben is mijn omgeving. Nagenoeg overal waar ik kom, bij familie, vrienden en kennissen wordt er rekening gehouden met mijn glutenvrije levensstijl. Ze zijn ervan op de hoogte en proberen altijd iets lekkers voor mij te regelen. Dat zorgt er eigenlijk ook mede voor dat het allemaal zo gemoedelijk verloopt. 

Ook ben ik dankbaar voor mijn lieve vriend. Hij heeft in de afgelopen twee jaar ontzettend veel geleerd over Coeliakie en mijn dieet, zonder eigenlijk het als een opgave te zien. Hij zoekt van alles uit en neemt mij overal mee naartoe. Hij is soms zelfs voorzichtiger dan ik zelf..  

Ik ben ook dankbaar voor Dagelijks Glutenvrij. Voor mij diagnose ben ik al begonnen met bloggen, maar ik had nooit gedacht dat het zou uitgroeien tot een platform met glutenvrije content! Het is jammer dat ik er steeds minder tijd voor hebt, omdat ik ook andere keuzes maak om mijn vrije tijd in te delen. (De kosten zijn weer betaald, dus we zijn er weer minimaal voor een jaar & counting).

Waar ben jij dankbaar voor m.b.t. je glutenvrije dieet?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: