Bijna iedere dag scroll ik wel even door de glutenvrije Facebook-groepen. Iemand stelde afgelopen weekend de vraag naar welke producten je precies mis, sinds je glutenvrij eet. Ik ben over het algemeen altijd heel positief over mijn dieet, ik probeer er gewoon het beste van te maken. Dat betekent niet dat het allemaal even zonnig is als dat ik het soms laat lijken. Er zijn veel dingen die ik niet meer kan eten en sommige dingen mis ik echt heel erg. In de blog van vandaag vertel ik daar meer over.

Nu wil ik er wel weer een kleine ‘maar’ aan plakken. Het zijn dingen die ik namelijk wel mis, maar het had allemaal veel erger kunnen zijn. Er zijn heel veel glutenvrije vervangers, soms ook voor de onderstaande dingen, maar de smaak van bepaalde producten zijn gewoon een gemis. Zeker omdat ik hiervoor 17 jaar lang alles wel heb mogen eten. Ik maakte een lijstje met de producten die ik het hardste mis.

Donuts

Donuts staat niet op nummer 1, maar vandaag wel bovenaan het lijstje. Eerlijk gezegd heb ik best al veel recepten verzameld voor glutenvrije donuts, maar ik wilde toch even zeggen dat ik donuts ontzettend mis. Tegenwoordig hebben ze bij onze Lidl van die geglazuurde donuts en ook op metrostation Beurs zit een donut winkel waar ik regelmatig langsloop.

Croissants

Voor wie nog nooit glutenvolle croissants heeft gegeten zal nooit de smaak kunnen geloven van een croissant. Echt een glutenvolle croissant is wel een van de lekkerste broodsoorten die er zijn. Vooral eentje die nog warm is, met ham en kaas. De glutenvrije varianten van de Croissants vind ik niet lekkere en verre weg van croissants smaken.

Zachte bolletjes en krentenbollen

Een zacht kadetje, een zacht bolletje. Voor dat ik geen gluten meer mocht eten was ik dol op witte bolletjes. Lekker met kaas of met hagelslag, onderweg, met een hamburger of gewoon zonder beleg. Echt ontzettend lekker en handig. Zachte bolletjes zoals de glutenvolle zijn er (nog) niet, evenals krentenbollen met smaak. Ik heb ze laatst ergens gekocht glutenvrij, maar die waren wederom droog en smaakloos.

Kaassoufflés

Ik was dol op kaassoufflés. Vooral met pindasaus. En het lekkerste op een zacht bolletje. Kaassoufflés zijn er overigens wel glutenvrij te krijgen, maar ik heb ze nog niet geprobeerd. Ze zijn ook best wel prijzig en lastig te krijgen in mijn omgeving. Ik mis ze wel die kleffe kaasdingen van de snackbar.

Broodje Donor & Turkse Pizza

Afgelopen week had ik het even zwaar. Ook ik was dol op eten van de Turk, met name een broodje donor of een Turkse pizza met heel veel knoflooksaus. Ik ben blij dat ik een goede vervanger heb gevonden voor een pitabroodje en dat ik gewoon nog een lekker broodje met kip kan eten, toch mis ik het om een vette, slechte, vlees hap te halen bij de Turk om de hoek.

Dit is maar een kleine compilatie van de producten die ik mis, sinds ik glutenvrij eet. Ik ben blij dat mijn ziekte gemakkelijk te behandelen is door middel van een dieet, daar ben ik zelfs dankbaar voor. Er zijn voor veel dingen prima vervangers en laatst filmde ik ook mijn favoriete glutenvrije vervangers. Gelukkig komen er ook steeds meer producten bij.

Ik ben heel erg benieuwd en de vraag voor mijn glutenvrij (en alle andere intolerantie en allergenen) foodies welke producten jij het meeste mist!