De veiligste plek om te eten voor iemand met een glutenintollerantie is thuis. Mits de rest van het huishouden zich goed houdt aan jouw dieet en rekening houdt met mogelijke kruisbesmettingen. In de blog van vandaag vertel ik uitgebreid hoe wij thuis omgaan met gluten(vrij) en hoe wij rekening houden met het dieet.

Ik woon nog thuis samen met mijn moeder. We zijn met z’n tweeën thuis en dat maakt sommige dingen een stuk makkelijker.

Ontbijt/Lunch

Mijn ontbijt is altijd glutenvrij, natuurlijk. Mijn moeder heeft haar eigen (gluten)brood en heeft een eigen smeerboter. Alle hartige producten en zoetig broodbeleg is standaard glutenvrij en mijn moeder pakt per belegsoort een schoon mes. Ook wast ze haar handen als ze kaas afsnijdt of worst uit de bak haalt. Soms vraagt ze aan mij of ik even kaas wil snijden. We hebben op het aanrecht beide onze eigen kant en een eigen broodplank.

Let op: Wanneer je start met glutenvrij eten kun je niet meer de houten snijplank gebruiken waar glutenbevattende producten op zijn gesneden. In het hout blijven vaak sporen achter en dat zorgt voor kruisbesmetting. Ik gebruik een ‘plastic’ snijplank om mijn brood op te smeren, die alleen glutenvrij gebruikt wordt.

Avondeten

Ons avondeten is altijd glutenvrij. Bijna altijd tenminste, want soms eet mijn moeder iets anders dan ik. We eten ovenschotels, pasta, rijstgerechten, aardappels-groente-vlees, soep, frietjes en alles wat niet binnen deze kaders staat. Voor pasta’s gebruiken we glutenvrije pasta’s, glutenvrije vermicelli, glutenvrij paneermeel en natuurlijk glutenvrije vlees, snacks en vis.

Tussendoortjes

Als we een koekje eten bij de koffie dan pakken we vaak een glutenvrij koekje erbij. Mijn moeder eet thuis ook altijd mee met de glutenvrije koekjes. We eten bijna geen koekjes, omdat we letten op onze voeding. Daarnaast wordt er veel fruit gegeten en zijn we dol op snack-a-jacks. Als we eens chipjes eten, dan hebben we altijd een glutenvrije variant en dat geld ook voor andere hapjes.

Ikzelf, maar ook mijn moeder neemt mijn dieet heel serieus. Het is een gewoonte geworden en eigenlijk vinden we het allemaal heel normaal. Als er iemand in jouw huishouden een voedselallergie heeft, dan is het niet heel gek om daar zoveel mogelijk rekening mee te houden.

Heb jij iemand in jouw gezin/familie die een voedingsintolerantie/allergie heeft en hoe gaan zij daar mee om?