Afgelopen vrijdag bezocht in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht voor mijn jaarlijkse Coeliakie controle. Vorige jaar schreef ik een blog over mijn twijfels over mijn bezoekjes aan de MDL-specialist met betrekking tot mijn Coeliakie. Na lang aarzelen ben ik toch weer naar de MDL-arts gegaan, want je weet maar nooit of hij nog verdere onderzoeken wilt doen. Vandaag vertel ik in de blog van vandaag over mijn ervaringen tijdens deze check-up bij de MDL-specialist.

In de blog van vorige jaar schreef ik over de jaarlijkse controle. Tijdens de jaarlijkse controle van Coeliakiepatiënten wordt er voornamelijk gekeken naar de vitaminewaardes en naar de antistoffen in het bloed. Daarna wordt er tijdens de controle de resultaten besproken en waar nodig is advies gegeven. Sinds ik ben begonnen met het glutenvrije dieet zijn mijn antistoffenwaardes nooit meer boven de 10 uitgekomen.

Jaarlijkse Check-up bij de MDL-arts

Afgelopen week ging ik toch weer voor mijn jaarlijkse check-up langs de MDL-arts en zelf had ik niet veel vertrouwen erop dat er nieuwe dingen uit het gesprek zouden komen. Het gesprek duurde wel vijf minuten langer dan het voorgaande jaar en daarin tegen duurde de wachttijd slecht een uur na mijn afspraaktijd. De conclusie: Ik ben veel te gezond. Al mijn voedingswaarde zitten bovengemiddeld (op mijn vitamine D na dan) en ook mijn antistoffen zitten wederom onder de 10. Nu is het natuurlijk prettig om te horen dat je gezond bent en alle voedingsstoffen die normaal in tarweproducten zitten goed uit je andere voeding haalt. Maar het lijkt mij dat de huisarts dit mij ook prima kan vertellen.

Daarnaast wilde ik graag met hem mijn ‘mankementjes’ bespreken naast mijn Coeliakie. Sinds ik al een stukje jonger ben heb ik altijd wel wat gewrichtsklachten gehad en de laatste tijd zijn deze wel wat heftiger dan voorheen. Nu ben ik natuurlijk ook wat aangekomen, dus ik schuif het vooral op mijn gewicht. Alleen is dit enkel mijn gewicht? Ik voelde mij bij de arts niet heel erg serieus genomen. Daarnaast vertelde hij dat mijn klachten niets met Coeliakie te maken heeft, maar ergens voelt het toch niet lekker. Ik ga door met afvallen en als mijn klachten hierna nog niet weg gaan, ga ik langs de huisarts.

Ik ben ontzettend trots op mijzelf, dat mag wel even gezegd worden, denk ik? Ik haal al mijn voedingsstoffen netjes uit mijn eten en moet alleen wat extra vitamine D gaan slikken! Mijn volgende check-up laat ik denk ik toch maar bij de huisarts doen, want die rekening over twee maanden voor 10 minuten specialistenhulp vind ik niet heel erg grappig.

Laat jij je jaarlijks nog controleren? En doe je dit via de MDL-arts of via de Huisarts?

%d bloggers liken dit: