Dit jaar valt Pasen vroeg. We vieren dit jaar om 1 en 2 april al Pasen en dat betekent natuurlijk onbeperkt paaseieren eten en andere super lekkere lekkernijen. Op Daily Inception dit jaar een aantal blogs in het teken van de Paasdagen. Normaal gesproken ben ik hier niet zo van, maar misschien is het toch eens tijd om hier wat meer mee te gaan doen. In de blog van vandaag deel ik het eerste recept, die ook heel goed buiten de Paasdagen gegeten kan worden. Verse Lemon Curd, die natuurlijk ook glutenvrij is!
Je kunt Lemon Curd natuurlijk ook gewoon kant-en-klaar kopen, maar vers is natuurlijk altijd lekkerder. Je kunt de verse Lemon Curd ongeveer twee weken bewaren in de koelkast. In de vriezer gaat het ook nog zo ongeveer zes weken mee!
Ingrediënten Lemon Curd
De ingrediënten zijn geschikt voor 400 ml Lemon Curd.
- 80 gram Roomboter
- 2 eieren
- 150 gram suiker
- 2 citroenen
- Een (grote) kookpan en een vuurvaste schaal
- Een garde
Je kunt de Lemon Curd voor veel verschillende dingen gebruiken. Je kunt er een lekker toetje mee maken, een cheesecake of een citroen kwarktaart, maar mijn favoriet is toch in de kwark! Neem de tijd om de Lemon Curd te maken, je bent er wel eventjes mee bezig! Ik ben alles bij elkaar ongeveer 30 a 40 minuten bezig geweest!
Bereiding Lemon Curd
Stap 1: Rasp de twee citroenen.
Stap 2: Smelt de boter, de suiker en de citroenrasp samen au bain-marie. Roer dit geregeld door totdat alle boter gesmolten is samen met de overige ingrediënten.
Stap 3: Pers de twee citroenen uit en voeg deze aan het botermengsel. Roer het even goed door en zet het vuur op midden-hoog.
Stap 4: Roer in een ander schaaltje de eieren goed los en voeg deze al roerend aan het citroenmengel toe. Roer het mengsel de komende 3-5 minuten goed glad.
Stap 5: Zet de pan voor 15 minuten op een kleinere pit, op de laagste stand en laat het mengsel indikken. Roer om de paar minuten het mengsel goed door elkaar.
Stap 6: Controleer na 15 minuten of de lemon curd goed is ingedikt. Het is perfect als de lemon curd aan de lepel blijft plakken. Het moet lekker sticky zijn!
Stap 7: Laat de Lemon Curd een uur of twee goed afkoelen in de koelkast.
Tip: Laat het afkoelen in een grote ovenschaal met huishoudfolie in de koelkast. Dan koelt ie sneller af!
Wij vieren eigenlijk nooit echt pasen. We doen wel mee aan de paaseieren en chocolade tradities, maar echt Pasen vieren? Nee, daar doen wij niet aan. De kans dat ik Tweede Paasdag mag werken is ook aanwezig. Ik denk dat wij met Eerste Paasdag lekker gaan luieren en paaseieren gaan eten!
Meer recepten met Lemon Curd:
Vier jij Pasen?
Handig! Ga ik even opslaan. Ik maak altijd de “standaard” curd voor in taartbodems bijvoorbeeld, maar een glutenvrije versie vind ik ook zeer handig. Eet jij de curd ook los dan? Dat vind ik echt niet lekker, haha…
Lijkt me super lekker in combinatie met donkere chocolade 😀 Heel fijn dat ie glutenvrij is, ligt bij mij ook gevoelig!
Wat een heerlijk recept! Past echt goed bij Pasen. We hebben dan altijd een uitgebreid paasontbijt thuis
Wij vieren geen Pasen maar wel misschien gourmetten ofzo.
Het ziet er lekker uit. Leuk dat je dit zelf gemaakt
Is ook altijd super gezellig!!
Jazeker! Je kunt om Pasen ook niet echt heen heb ik het idee. De lemon curd ziet er lekker uit.
Zo leuk, ik sta er dit jaar hetzelfde in als jij, en ga er ook voor het eerst aandacht aan Pasen besteden. Ik denk dat ik deze feestdag ongemerkt namelijk steeds leuker begin te vinden en het is dan ook vaak wel het startsein van de lente 🙂 De taart ziet er fijn uit! Wel ben ik sinds vorig jaar Pasen vegan gaan eten. En een vegan versie van deze taart maken lijkt mij dan ook een leuke uitdaging 🙂
Pasen luidt inderdaad het voorjaar in! Wel grappig, want in het artikel wordt geen taart genoemd 😉
Hm, ziet er supergoed uit! Ik heb nog nooit zelf lemon curd gemaakt, maar eigenlijk vind ik dat ik er eens werk van moet maken; dankjewel voor het recept!
Het is ook super leuk om te doen!
Super Tessa dat je Pasen in een thema giet. Lemon is lekker fris en begint al goed te passen bij de lente. Lemon Curd klinkt ook erg lekker.
Misschien een domme vraag hoor haha, maar waar smaakt dit naar? Is het een soort dessert? Ik heb dit nog nooit gehad en ben erg nieuwsgierig want het ziet er bijzonder vrolijk uit
Het smaakt heel erg naar citroen! Als je geen liefhebber bent van citroensmaak, dan is dit echt een no-go!
Ik denk dat veel mensen je dankbaar zijn voor dit glutenvrije recept. Meestal koop ik Lemon Curd gewoon kant-en-klaar, heerlijk als vulling voor taart&cupcakes x
Als het goed is, is de klant-en-klare versie ook glutenvrij (correct me if im wrong). Soms is vers dan net iets lekkerder!
Wij vieren ook geen Pasen, maar tegen paaseitjes zeg ik geen nee, hoewel ik niet echt een chocoladefan ben. Dankzij jouw artikel zit ik hier nu wel met een craving naar cheesecake, haha!
Wij ‘vieren’ ook niet echt Pasen. Soms komen mijn broer en schoonzus nog wel eens eten. Maar echt vieren nee? Eten, ja!