Bietensalade met tonijn en aardappel
Op warme dagen heb ik nooit zin om te koken. Hierdoor eten we meestal patat, omdat het lekker makkelijk is. Een keertje is dat niet erg, maar iedere dag makkelijke kost… Dat is ook niet helemaal gezond. Dit jaar proberen we die cirkel te doorbreken en te kiezen voor gezondere alternatieven. En ja, dat is meer werk dan een zak friet in de airfryer gooien. Daarnaast hebben we sinds dit jaar een grote moestuin én dat betekent: dooreten. Iedere week halen we verse groenten uit onze moestuin. In de blog van vandaag deel ik het recept voor een glutenvrije bietensalade met tonijn en aardappel.
Update: 9 juli 2023
Eten uit de moestuin
Als je de intro hebt gelezen en/of mij volgt op social media: wij hebben sinds dit jaar een moestuin. In de afgelopen maanden hebben we keihard gewerkt om dit jaar nog te kunnen oogsten. En met succes! In de afgelopen weken hebben we al veel kunnen oogsten. Een van onze successen: rode bietjes. En wil je iets grappigs horen? Ik lust helemaal geen bietjes. Afgelopen winter heb ik voor het eerst sinds tijden een hapje bietjes op van mijn vriend – die er dol op is – gegeten. Ik was geen fan, maar dat was ik vorig jaar ook niet van tomaten. En, ja hoor! De bieten vers uit eigen moestuin zijn een stuk lekkerder dan alle bietjes die ik ook heb gegeten! Hoe bijzonder dat onbespoten biologische groenten vers uit eigen tuin het allerlekkerste zijn! In het recept van vandaag verwerk ik een aantal ingrediënten uit onze moestuin: rode bieten, uien en aardappels. De augurken en tonijn komen uit de supermarkt. Ik heb wel een augurkenplant in mijn moestuin staan, maar die heeft nog niet geoogst. Ook de sauzen komen uit de supermarkt. Let op: bij bewerkte producten in de supermarkt moet je altijd even de ingrediënten controleren op gluten!
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Gebruik je verse bietjes? Was ze goed onder de kraan en haal de steel en de wortels eraf. Kook ze (in de schil) vervolgens in 25 minuten gaar. Giet de bieten af. Haal vervolgens onder een koude kraan de schillen van de bietjes. Laat de bietjes goed afkoelen. Snijd vervolgens de bietjes in kleine blokjes.
Geen verse bietjes? Je kunt ook gewoon bietjes uit een potje gebruiken of kant-en-klare bieten uit de supermarkt. Volg dan de bereidingswijze, zoals aangegeven op de verpakking.
Schil de aardappels, snij de aardappelen in partjes en kook ze in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar. Prik met een vorkje in de aardappel om te kijken of ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze goed afkoelen.
Doe de bietjes in een grote kom. Snipper de rode uien en snij de augurken in kleine stukjes. Voeg deze bij de bietjes. Laat de blikjes tonijn even goed uitlekken en voeg deze toe.
Doe de mosterd, het sap van de augurken, de mayonaise en yoghurt in een apart schaaltje en roer dit goed door elkaar tot je een sausje krijgt. Voeg het sausje bij de bietjes en meng dit goed door. Voeg als laatste de aardappelen in kleine stukjes door de salade.
Deze bietensalade is heerlijk op warme zomerdagen, maar hij is nog lekkerder als je hem een nachtje laat rusten. Dat doet de smaak goed! Heerlijk voor bij de barbecue, een picknick of natuurlijk gewoon als avondeten - en als je leftovers hebt! Heerlijk voor de lunch.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Gebruik je verse bietjes? Was ze goed onder de kraan en haal de steel en de wortels eraf. Kook ze (in de schil) vervolgens in 25 minuten gaar. Giet de bieten af. Haal vervolgens onder een koude kraan de schillen van de bietjes. Laat de bietjes goed afkoelen. Snijd vervolgens de bietjes in kleine blokjes.
Geen verse bietjes? Je kunt ook gewoon bietjes uit een potje gebruiken of kant-en-klare bieten uit de supermarkt. Volg dan de bereidingswijze, zoals aangegeven op de verpakking.
Schil de aardappels, snij de aardappelen in partjes en kook ze in ongeveer 12 tot 15 minuten gaar. Prik met een vorkje in de aardappel om te kijken of ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze goed afkoelen.
Doe de bietjes in een grote kom. Snipper de rode uien en snij de augurken in kleine stukjes. Voeg deze bij de bietjes. Laat de blikjes tonijn even goed uitlekken en voeg deze toe.
Doe de mosterd, het sap van de augurken, de mayonaise en yoghurt in een apart schaaltje en roer dit goed door elkaar tot je een sausje krijgt. Voeg het sausje bij de bietjes en meng dit goed door. Voeg als laatste de aardappelen in kleine stukjes door de salade.
Deze bietensalade is heerlijk op warme zomerdagen, maar hij is nog lekkerder als je hem een nachtje laat rusten. Dat doet de smaak goed! Heerlijk voor bij de barbecue, een picknick of natuurlijk gewoon als avondeten - en als je leftovers hebt! Heerlijk voor de lunch.
Notes
Geniet van een glutenvrije zomer!
De zomer is eigenlijk een heerlijk seizoen. Veel mensen vieren vakantie, het is vaker lekker weer, we zijn vaker buiten én we kunnen genieten van heel veel seizoensproducten. Op de pagina ‘glutenvrije zomer’ vind je recepten en tips om van jouw zomer een groot glutenvrij feestje te maken!