Ze liggen weer in de supermarkt en ook bij ons in potjes in de kast. De stoofperen. Als je zegt herfst/winter, dan zeg je in ons huis stoofperen! Voor vandaag heb ik een van mijn favorieten winter bijgerechten als recept, namelijk hoe je lekker stoofperen kunt maken! Natuurlijk ook glutenvrij.

Ik ben echt dol op stoofperen. Ze zijn erg lekker om te eten en zorgt voor een feestje aan tafel!

Ingrediënten Stoofperen

  • 1,5 tot 2 kg stoofperen (Gieser Wildemannen)
  • 500 tot 750 ml vocht (water, rode wijn, of rode vruchtensap)
  • 75 gram suiker
  • Kaneel
  • Optioneel: Aardappelmeel of Maïzena

Wij maken altijd een lekkere grote pan stoofperen. Erg lekker als bijgerecht of als dessert!. Wij wecken de stoofperen altijd, zodat we maar één keer per jaar stoofperen hoeven te maken! Lekker makkelijk, voor wanneer je minder tijd hebt!

Bereiding Stoofperen

Stap 1: Schil de stoofperen, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Spoel ze goed af onder de kraan.

Stap 2: Doe de peren in de pan met het vocht, de suiker en met kaneel. Laat de peren vervolgens 2 tot 3 uur stoven op de laagste stand. Het water mag zachtjes pruttelen.

Stap 3: Haal na twee a drie uur de peren voorzichtig uit de pan en ze zijn klaar om te serveren.

Tip: Wil je graag dat het vocht wat dikker wordt? Met een eetlepel maïzena of aardappelmeel kun je het wat indikken. Wij doen dit over het algemeen eigenlijk nooit. Dit wel doen? Meng in een kopje de aardappelmeel/maïzena met een scheutje koud water en giet dit , al roerende toe, bij het perenvocht tot het geheel gebonden is. Giet vervolgens het vocht over de peren.

Stoofperen kun je op heel veel verschillende manieren eten. Heel veel mensen vinden het ook erg lekker om ze koud of lauw als dessert te eten. Tijdens de kerstdagen staat er bij ons vaak een pannetje met stoofperen op tafel, omdat wij er echt dol op zijn!

De stoofperen kunnen worden ingemaakt in glazen potten. Maak de potten heel goed schoon met heet water en schep de stoofpeertjes over. Giet het hete perenvocht bij tot aan het randje van de pot en schroef de deksel erop. Zet de potten vervolgens 10 minuten op z’n kop, zodat het vacuüm trekt. Zo kun je de peren ongeveer een half jaar goed bewaren! De peren kunnen ook goed ingevroren worden!

Ook lekker!

Meer inspiratie voor diner?

 

Eten jullie ook graag stoofperen?