Stoofperen | Recept

Stoofperen

Het is weer die tijd van het jaar. De supermarkten liggen er vol mee, en bij ons thuis staan ze keurig in potjes in de voorraadkast: stoofperen! Als je denkt aan herfst en winter, dan denk je in ons huis automatisch aan stoofperen. Vandaag deel ik een van mijn favoriete winterbijgerechten, namelijk hoe je heerlijke stoofperen kunt bereiden. En het beste van alles? Dit recept is niet alleen smaakvol, maar ook nog eens glutenvrij.

Update: 16 september 2023

Ik ben echt dol op stoofperen. Ze zijn niet alleen overheerlijk, maar brengen ook een feestelijke sfeer aan tafel. In dit artikel delen we een stapsgewijs recept voor stoofperen, inclusief enkele handige tips om ze nog smakelijker te maken.

Wat zijn Stoofperen?

Stoofperen zijn een specifieke variëteit van peren die bij uitstek geschikt zijn om te stoven. Ze hebben een stevige structuur en bevatten veel sap, waardoor ze perfect zijn voor het langzaam garen in vocht en suiker. De meest bekende stoofpeer is de Gieser Wildeman. Deze peren worden in Nederland en België veel gebruikt voor stoofpeergerechten vanwege hun smaak en textuur. De oorsprong van stoofperen gaat terug tot in de 19e eeuw. Ze werden oorspronkelijk veelal in Nederland geteeld en waren een populaire delicatesse in de wintermaanden. Tegenwoordig zijn stoofperen wereldwijd geliefd en worden ze vaak geassocieerd met de gezellige sfeer van de herfst en winter. Echt Hollands dus!

 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

stoofperen
stoofperen

AuteurTessa van VerkCategorieMoeilijkheidsgraadBeginner

Opbrengsten1 portie
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd3 uurTotale tijd3 uur 30 minuten

 2 kg stoofperen (bij voorkeur Gieser Wildemanen)
 750 ml vocht (water, rode wijn of rood vruchtensap)
 75 g kristalsuiker
 kaneel

1

Begin met het schillen van de stoofperen, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Spoel de peren grondig af onder de kraan om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen.

2

Plaats de peren in een ruime pan en voeg het vocht, de suiker en een snufje kaneel toe. Laat de peren vervolgens gedurende 2 tot 3 uur sudderen op de laagste stand. Het vocht mag zachtjes pruttelen en de geur van de stoofperen zal zich door je huis verspreiden.

3

Na 2 tot 3 uur kun je de gestoofde peren voorzichtig uit de pan halen, klaar om geserveerd te worden. Wil je een wat dikkere saus? Je kunt een eetlepel aardappelmeel of maïzena mengen met een scheutje koud water en dit al roerende aan het perenvocht toevoegen tot het geheel gebonden is. Giet vervolgens de saus over de peren voor een extra smaakvolle ervaring.

Ingrediënten

 2 kg stoofperen (bij voorkeur Gieser Wildemanen)
 750 ml vocht (water, rode wijn of rood vruchtensap)
 75 g kristalsuiker
 kaneel

Aanwijzingen

1

Begin met het schillen van de stoofperen, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Spoel de peren grondig af onder de kraan om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen.

2

Plaats de peren in een ruime pan en voeg het vocht, de suiker en een snufje kaneel toe. Laat de peren vervolgens gedurende 2 tot 3 uur sudderen op de laagste stand. Het vocht mag zachtjes pruttelen en de geur van de stoofperen zal zich door je huis verspreiden.

3

Na 2 tot 3 uur kun je de gestoofde peren voorzichtig uit de pan halen, klaar om geserveerd te worden. Wil je een wat dikkere saus? Je kunt een eetlepel aardappelmeel of maïzena mengen met een scheutje koud water en dit al roerende aan het perenvocht toevoegen tot het geheel gebonden is. Giet vervolgens de saus over de peren voor een extra smaakvolle ervaring.

Notes

Stoofperen

Stoofperen kun je op tal van verschillende manieren serveren. Veel mensen genieten ervan als dessert, zowel warm als koud. Tijdens de kerstdagen staat er bij ons vaak een pannetje met stoofperen op tafel, omdat we er echt dol op zijn!

Hoe kun je stoofperen inmaken?

En hier is nog een handige tip: je kunt stoofperen in glazen potten inmaken. Zorg ervoor dat de potten grondig zijn gereinigd met heet water en schep de gestoofde peren erin. Giet het hete perenvocht tot aan de rand van de pot en sluit de deksel stevig. Zet de potten vervolgens 10 minuten op hun kop, zodat er een vacuüm ontstaat. Op deze manier kun je de peren ongeveer een half jaar goed bewaren! Als inmaken niet jouw voorkeur heeft, kunnen stoofperen ook eenvoudig worden ingevroren voor later gebruik.

Kortom, stoofperen zijn niet alleen heerlijk, maar ook veelzijdig en makkelijk te bereiden. Of je ze nu als bijgerecht of dessert serveert, ze zullen zeker een glimlach op de gezichten van je gasten toveren. Geniet van deze smakelijke traktatie tijdens de herfst– en wintermaanden!

Glutenvrije broccoli frittata

Uitgelicht

Glutenvrije broccoli frittata met geitenkaas

Een heerlijk recept voor de lunch of als bijgerecht bij het diner. En super handig! Je bakt deze in de oven. Een lekkere gezonde maaltijd bordenvol groentes.