Ik ben er van overtuigd dat appels mijn favoriete seizoensfruit is. Bijna iedere dag werk ik wel een appel naar binnen. Ik ben ook dol op appelmoes, vooral in de herfst en wintermaand. Vandaag deel ik het recept van een verse appelmoes, die natuurlijk gewoon glutenvrij is.

Ik vind het altijd heerlijk om appelmoes te eten bij bijvoorbeeld een ovenschotel of een stampootje. Echt een zoete toevoeging aan het gerecht. En eerlijk is eerlijk. Verse appelmoes is zoveel lekkerder dan appelmoes uit een potje. Die natuurlijk meestal ook gewoon glutenvrij zijn.

Ingrediënten Verse Appelmoes

  • 3 a 4 Elstar appels
  • 50 ml water
  • kaneel
  • optioneel: schepje suiker of zoetstof
  • Materialen: (steel)pannetje, schilmesje, snijmesje, staafmixer.

De lekkerste appels voor een verse appelmoes blijft toch echte moesappels. Ik gebruik hiervoor Elstar appeltjes. Zelf vind ik de appeltjes zoet genoeg voor de appelmoes en daarom voeg ik zelf geen suiker of zoetstof toe aan de appelmoes. Dit kun je natuurlijk zelf bepalen!

Bereiding Verse Appelmoes

Stap 1: Schil de appeltjes en snijd deze in kleine blokjes.

Stap 2: Voeg alle appelpartjes in de pan, daarbij voeg je 50 ml water en kaneel naar smaak. Breng de appelmoes aan de kook.

Stap 3: Laat de appelmoes gedurende 15 minuten koken op middel-laag vuur. Roer regelmatig door de pan om te voorkomen dat de appels aanbranden.

Stap 4: Haal na 15 minuten de pan van het vuur. Pureer met de staafmixer alle appeltjes tot moes.

Stap 5: Proef de appelmoes om te kijken of deze naar smaak is. Voeg eventueel nog een beetje zoetstof toe, als deze te bitter smaakt. Meestal is dit niet nodig. Is de moes te dik, dan kun je nog wat water toevoegen en het mengsel op een laag voor goed doorroeren.

Stap 6: Laat de appelmoes goed afkoelen, of serveer hem warm.

Verse appelmoes kun je heel goed eten bij een zelfgemaakte stamppot of een heerlijke aardappel ovenschotel. Zo vind ik een spinazie-aspergeschotel erg lekker. Of heerlijk bij een stamppot boerenkool. Het allerlekkerste met verse appelmoes blijft toch echt de zelfgemaakte hachee, met verse stoofperen en sperzibonen. Heerlijk! Ik krijg er gelijk trek in!

Eet jij liever appelmoes uit een pot of verse appelmoes?