Glutenvrije Banketstaaf | Recept

Glutenvrije Banketstaaf

De periode is aangebroken dat de Amandelstaven en letters je om de oren vliegen. Sommige krijgen ze van hun werkgever én bij sommige is het een échte traditie. Ik vind het zo lekker, maar de kant-en-klare glutenvrije amandelstaven zijn smaakloos, klein én duur. Geloof me. Voor hetzelfde geld – of iets meer… heb je meer dan genoeg! In deze blog deel ik het recept voor een glutenvrije banketstaaf. Ideaal voor de mensen die niet van bakken houden, want het is zo klaar (je bent langer bezig met opruimen). 

Update: 25 oktober 2023

Glutenvrij Bladerdeeg

Het belangrijkste ingrediënt voor een glutenvrije banketstaaf is natuurlijk bladerdeeg. Normaal bladerdeeg bevat gluten, dus moeten we op zoek naar een glutenvrij alternatief. Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van het glutenvrije bladerdeeg van Schär. Dit bladerdeeg is een grote vierkante rol én ideaal voor het maken van een glutenvrije banketstaaf. Daarnaast gebruik ik een pakje amandelspijs en een eitje. Je kunt natuurlijk ook je eigen bladerdeeg maken én verse amandelspijs. Ik vind het persoonlijk ideaal een recept te hebben die binnen een kwartier in de oven staat!

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

glutenvrije gevulde speculaas
glutenvrije gevulde speculaas

AuteurTessa van VerkCategorie

Glutenvrije Banketstaaf

Opbrengsten1 portie

 1 pakje glutenvrij bladerdeeg
 1 pakje amandelspijs
 1 eitje
 optioneel: amandelschaafsel

1

Haal het glutenvrije bladerdeeg ongeveer 3 uur voor de bereiding uit de vriezer, of bereid vers glutenvrij bladerdeeg.

2

Snijd de amandelspijs in kleine blokjes en meng deze met ongeveer 75% van het ei. Bewaar een beetje van het eimengsel om later de banketstaaf mee te bestrijken.

3

Rol het bladerdeeg uit en snijd het in twee gelijke stroken. Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het midden van de bladerdeegstroken.

4

Vouw het bladerdeeg voorzichtig dicht en gebruik eventueel een beetje water om de randen goed te laten hechten. Let op, want glutenvrij bladerdeeg is delicaat.

5

Draai de rollen om, zodat de naad aan de onderkant ligt. Bestrijk de bovenkant met het resterende ei en strooi eventueel wat geschaafde amandelen over de top voor extra smaak en textuur.

6

Bak de glutenvrije banketstaaf in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius gedurende ongeveer 40 minuten, of totdat hij volledig gaar en goudbruin is. Houd de bakvoortgang goed in de gaten, want oventijden kunnen variëren.

Ingrediënten

 1 pakje glutenvrij bladerdeeg
 1 pakje amandelspijs
 1 eitje
 optioneel: amandelschaafsel

Aanwijzingen

1

Haal het glutenvrije bladerdeeg ongeveer 3 uur voor de bereiding uit de vriezer, of bereid vers glutenvrij bladerdeeg.

2

Snijd de amandelspijs in kleine blokjes en meng deze met ongeveer 75% van het ei. Bewaar een beetje van het eimengsel om later de banketstaaf mee te bestrijken.

3

Rol het bladerdeeg uit en snijd het in twee gelijke stroken. Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het midden van de bladerdeegstroken.

4

Vouw het bladerdeeg voorzichtig dicht en gebruik eventueel een beetje water om de randen goed te laten hechten. Let op, want glutenvrij bladerdeeg is delicaat.

5

Draai de rollen om, zodat de naad aan de onderkant ligt. Bestrijk de bovenkant met het resterende ei en strooi eventueel wat geschaafde amandelen over de top voor extra smaak en textuur.

6

Bak de glutenvrije banketstaaf in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius gedurende ongeveer 40 minuten, of totdat hij volledig gaar en goudbruin is. Houd de bakvoortgang goed in de gaten, want oventijden kunnen variëren.

Glutenvrije Banketstaaf
*Advertentie*

*Advertentie*

De feestdagen moeten voor iedereen een feestje zijn. Niemand wil natuurlijk buitengesloten worden. Als je glutenvrij eet, dan krijg je te maken met teleurstellingen. Ik kan het niet mooier maken, dan dat het is. Collega’s delen kruidnoten rond, de banketletters gaan over tafel én iedereen laat overal kruimels achter. Op Dagelijks Glutenvrij vind je glutenvrije recepten, product- en cadeautips voor een zorgeloze Sinterklaas. Want van de dingen waar we wél invloed hebben kunnen we beter een feestje maken! Je vind alle sinterklaastips op de pagina: Glutenvrije Sinterklaas.

Welk glutenvrij bladerdeeg gebruik jij het liefste?

Glutenvrije Appeltaart

Uitgelicht

De lekkerste glutenvrije appeltaart!

De ultieme taart voor in de herfst – als je het aan mij vraagt! Glutenvrije appeltaart. Op Dagelijks Glutenvrij vind je een heerlijk recept voor glutenvrije appeltaart met amandelspijs! Zelf mijn familieleden proeven niet dat hij glutenvrij is!