Het is alweer bijna december, maar eigenlijk is de Feestmaand drukte vorige week al begonnen. Het is weer een stuk drukker in de supermarkten en winkels. Heel veel Sinterklaas lekkernijen bevatten nu eenmaal gluten. Dat heb ik ondertussen allang geaccepteerd, maar dat betekent niet dat ik mijzelf niet mag verwennen met een lekker glutenvrij baksel rondom de feestdagen. Ik maakte deze glutenvrije banketstaaf en deel graag met jullie hoe ik dat heb gedaan.

Ingrediënten Glutenvrije Banketstaaf

Dit is voor mij de allereerste keer dat ik kant-en-klare glutenvrije bladerdeeg heb gebruikt. Ik vind het namelijk ontzettend duur. Voor een pakje glutenvrij bladerdeeg betaal ik bij de Jumbo € 3,99 voor en dan heb je in feite maar een kleine plak glutenvrij bladerdeeg. Het bladerdeeg voor de hartige taart en de bladerdeeghapjes maak ik altijd zelf. Ik heb wel ervaren, dat het kant-en-klare bladerdeeg een stuk gemakkelijker is, maar het zelf gemaakte bladerdeeg een stuk soepeler. Mijn eerste idee was namelijk om een grote S te maken, een banketletter. De kant-en-klare bladerdeeg van Schär is hier veel te kwetsbaar voor. Met het zelfgemaakte recept had dit wel gelukt, omdat dit veel flexibeler is.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Brasserie America
Brasserie America
Glutenvrije Banketstaaf
*Advertentie*

Bereiding Glutenvrije banketstaaf

Stap 1: Haal ongeveer 3 uur voordat je glutenvrije banketstaaf wilt halen de bladerdeeg uit de vriezer of bereid verse bladerdeeg (zie recept bladerdeeghapjes).

Stap 2: Snijd de amandelspijs in blokjes en prak deze samen met ongeveer 75% van het ei. Laat dus wat eimengsel over om straks de glutenvrije banketstaaf te bestrijken.

Stap 3: Rol het bladerdeeg uit en snijd deze door midden. Zo heb je ongeveer twee gelijke stroken. Verdeel de amandelspijs gelijkmatig in het midden van de bladerdeeg stroken. 

Stap 4: Vouw het bladerdeeg dicht. Werk eventueel met een beetje water om ze beter aan elkaar te laten hechten. Kneed de zijkanten losjes aan elkaar. Wees erg voorzichtig, want het bladerdeeg is erg kwetsbaar. 

Stap 5: Draai de rolletjes om, zodat de ‘rand’ aan de onderkant zit. Bestrijk de bovenkant vervolgens met het laatste beetje ei en stroot wat geschaafde amandelen eroverheen. Dit hoeft niet, maar is wel een lekkere toevoeging. 

Stap 6: Bak vervolgens de glutenvrije banketletter in 40 minuten op 160 graden helemaal gaar. Houdt hem goed in de gaten of hij niet te hard gaat, want er kunnen per ovens echt verschillen zitten!

Eerlijk gezegd viel mij het werken met kant-en-klaar bladerdeeg echt reuze mee. De smaak is erg lekker en voor een snel receptje ideaal. Mijn voorkeur blijft liggen bij vers bladerdeeg, maar daar ben ik gewoon 2,5 uur mee bezig om dat helemaal te maken. Voor een glutenvrije banketstaaf is het helemaal prima. Deze lekkernij wordt trouwens niet alleen vaak met Sinterklaas gegeten, maar ook rond Pasen! 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Glutenvrije Banketstaaf

Uit dit recept haal je twee glutenvrije banketstaven. Ik heb ervoor gekozen om er eentje direct in te vriezen, omdat ik nooit zoveel amandelstaaf ga eten voor 5 december.. Tenslotte heb ik ook nog een glutenvrije gevulde speculaas in de vriezer liggen, dus ik kan er wel weer even tegenaan. Hij is erg lekker, dus ik ben benieuwd of hij in de vriezer ook zo lekker blijft! 

Welke hapjes maak jij graag tijdens Sinterklaas?

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *