Glutenvrije Gevulde speculaas | Recept
Sinterklaas én gevulde speculaas. Die twee gaan bij ons hand-in-hand, want één van de lekkerste recepten voor de herfstachtige dagen is een glutenvrije gevulde speculaas. Het kruidige van de speculaaskruiden én het zacht vettige smaakje van het amandelspijs. Het is een combinatie van zoet en knapperig, zacht en romig. Het water loopt mij in de mond bij het (her)schrijven van deze blog. De smaken van het seizoen, die zijn gewoon heerlijk. In deze blog vertel ik jou precies hoe je zelf ook zo’n heerlijke gevulde speculaas op tafel zet!
Update: 25 oktober 2023
Peak’s Speculaas & Kruidnoten mix
In de afgelopen jaren zijn er heel veel producten gekomen én gegaan. Dit recept staat al sinds 2018 op Dagelijks Glutenvrij en is ieder jaar weer een enorme hit. Het is ook eenvoudig. Voor dit recept gebruik de Peaks Speculaas & Kruidnoten Mix, roomboter of margarine, twee eieren én amandelspijs. Een springvorm van 20 cm óf een andere vorm, een oven én je bent klaar om dit recept te maken. Zelfs voor mensen die minder plezier hebben in bakken is dit een regelrecht succes.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Combineer de glutenvrije bakmix met 1 ei en 100 gram boter in een keukenmachine met deeghaken. Als je geen keukenmachine hebt, kun je dit ook met de hand kneden.
Prak de amandelspijs met een vork los en meng er 1 ei doorheen totdat alles goed is vermengd.
Bedek de bodem van een bakblik met bakpapier en zorg ervoor dat de randen goed zijn ingevet. Gebruik ongeveer 2/3 van het deeg om de bodem en zijkanten van het bakblik te bekleden. Druk voorzichtig met je vingers langs de randen om te voorkomen dat er te veel koekdeeg blijft plakken.
Verdeel het amandelspijs gelijkmatig over het koekdeeg en bedek dit met het overgebleven deeg. Je kunt het deeg in stukjes verdelen en over de bovenkant verdelen. Zorg ervoor dat alle naden goed zijn afgesloten om te voorkomen dat de spijs eruit loopt.
Maak de gevulde speculaas af door amandelschaafsel over de bovenkant te strooien of halve amandelen erop te leggen.
Bak de glutenvrije gevulde speculaas ongeveer 40 minuten op 180 graden Celsius tot deze gaar is. Laat het vervolgens 15 minuten afkoelen voordat je de bakring verwijdert. Als er delen aan het bakblik vastzitten, kun je ze voorzichtig losmaken met een dun mesje of een sateprikker om scheuren te voorkomen. Geniet van deze heerlijke traktatie!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Combineer de glutenvrije bakmix met 1 ei en 100 gram boter in een keukenmachine met deeghaken. Als je geen keukenmachine hebt, kun je dit ook met de hand kneden.
Prak de amandelspijs met een vork los en meng er 1 ei doorheen totdat alles goed is vermengd.
Bedek de bodem van een bakblik met bakpapier en zorg ervoor dat de randen goed zijn ingevet. Gebruik ongeveer 2/3 van het deeg om de bodem en zijkanten van het bakblik te bekleden. Druk voorzichtig met je vingers langs de randen om te voorkomen dat er te veel koekdeeg blijft plakken.
Verdeel het amandelspijs gelijkmatig over het koekdeeg en bedek dit met het overgebleven deeg. Je kunt het deeg in stukjes verdelen en over de bovenkant verdelen. Zorg ervoor dat alle naden goed zijn afgesloten om te voorkomen dat de spijs eruit loopt.
Maak de gevulde speculaas af door amandelschaafsel over de bovenkant te strooien of halve amandelen erop te leggen.
Bak de glutenvrije gevulde speculaas ongeveer 40 minuten op 180 graden Celsius tot deze gaar is. Laat het vervolgens 15 minuten afkoelen voordat je de bakring verwijdert. Als er delen aan het bakblik vastzitten, kun je ze voorzichtig losmaken met een dun mesje of een sateprikker om scheuren te voorkomen. Geniet van deze heerlijke traktatie!
Notes
Een glutenvrije gevulde speculaas kan absoluut niet ontbreken bij een perfect Sinterklaasfeest. Zonder zorgen genieten van de feestdagen. Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste! Ik weet dat een glutenvrij dieet geen belemmering mag én hoeft te zijn voor het genieten van deze feestelijke periode. Benieuwd naar meer sinterklaasreception, product- én cadeautips? Deze tips heb ik speciaal voor jou verzameld op een aparte pagina: Glutenvrije Sinterklaas.
Wat is jouw favoriete Sinterklaas lekkernij?
de geur alleen al is al lekker
Gister gedownload en nu in de oven.
Straks smullen maar.
Bedankt
Gr. Anita
In het boterkoek blik gaat heel goed!
Hoe groot is deze springvorm?
De springvorm heeft een diameter van 20 centimeter!