Het is weer bijna Koningsdag en dat betekent dat de supermarkten weer bezaaid zijn met oranje gekleurde soeperijen, die vooral niet glutenvrij zijn.. Gelukkig zijn er lekkere glutenvrije alternatieven, maar de lekkerste traktaties maak je natuurlijk zelf. Vier jij ook een glutenvrije Koningsdag en wil je iets lekkers op tafel? Maak deze glutenvrije cupcakes eens met een lekkere oranje toef! Is weer eens wat anders dan een (glutenvrije) tompouce!

 

Ingrediënten Glutenvrije Koningsdag Cupcakes

 • 250 gram glutenvrije bloem
 • 200 gram suiker
 • 125 gram roomboter of plantaardige boter
 • 5 gram bakpoeder
 • zakje vanille suiker
 • 4 eieren
 • 125 ml bruisend water
 • 300 gram roomboter
 • 150 gram poedersuiker
 • Heet water
 • Oranje kleurstof (of rood en geel mengen)

Glutenvrije Koningsdag

Dit recept is geschikt voor minimaal 12 cupcakes. Waarschijnlijk heb je net als ik een beetje over. Deze kun je goed gebruiken voor nog wat extra cakejes of een mini-taartje! De cupcakes zijn een aantal dagen te bewaren in de koelkast (en nog veel langer in de vriezer!!). Haal ze ongeveer een half uurtje voor het smullen uit de koelkast, dan is hij nog veel lekkerder!

Wil je liever geen oranje cupcakes? Gebruik een ander kleurtje kleurstof of werk met natuurlijke kleurstoffen. Je kunt heel goed mango of frambozen gebruiken, zoals ik ook heb gebruikt bij de gele koeken en de roze koeken! Ik had er ook wat chocoladestukjes in gedaan om te proberen, dit zou je als optie ook kunnen toevoegen. 

Glutenvrije cakejes
Glutenvrije Koningsdag

Bereiding Glutenvrije Koningsdag Cupcakes

Stap 1: Mix de boter met ongeveer de helft van de suiker romig. Voeg hierbij het bloem, de bakpoeder en vanillesuiker aan toe. Mix het rustig door.

Stap 2: Voeg hierbij de eidooiers (het eiwit heb je straks nog nodig!!) aan toe en mix het geheel verder. Giet al mixend het bruisende water toe tot een lekker beslag.

Stap 3: Klop in een aparte bak het eiwit samen met de andere helft van de suiker stevig. Het hoeft niet stijf-stijf te zijn.

Stap 4: Spatel vervolgens lepel voor lepel het eiwit bij het beslag tot een lekker vloeibaar geheel. Voeg eventueel nog wat 

Stap 5: Doe de cupcake papiertjes in de cupcakevorm en verdeel het beslag over de vormpjes. Het deeg reist niet heel veel, dus je kunt ze aardig vol maken. Ongeveer voor 3/4 vullen.

Stap 6: Dek de cupcakevorm af met aluminiumfolie en bak deze in 25 a 30 minuten op 180 graden gaar. Haal na 15 minuten de aluminiumfolie van de cupcakevorm. 

Stap 7: Mix de roomboter en de poedersuiker samen romig. Voeg geleidelijk een klein beetje (kokend) heet water toe aan de botercrème. Kleur de crème met oranje kleurstof of combineer rood samen met geel.

Stap 8: Voeg de botercrème in een spuitzak en leg deze even opzij totdat de cupcakes goed zijn afgekoeld. Als je cupcakes zijn afgekoeld dan kun je de botercrème gaan opspuiten.

 

Glutenvrije Koningsdag

Hoe ga jij Koningsdag vieren?

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *