Het is vandaag alweer vier jaar geleden dat ik de diagnose Coeliakie heb gekregen. Het glutenvrije dieet volgde en is vervolgens een groot onderdeel van mijn leven geworden. Ieder jaar vier ik mijn glutenvrije verjaardag een beetje. Dit jaar ben ik voor het eerst niet thuis met mijn glutenvrije verjaardag en heb ik ook geen idee wat de dag gaat brengen! Voor jullie heb ik in ieder geval een heerlijk recept voor glutenvrije roze koeken en mijn allereerste video op YouTube!

De diagnose Coeliakie heb ik gekregen op 25 februari 2015, maar afgelopen oktober heb ik ook een nieuwe diagnose gekregen. Gisteren vertelde ik uitgebreid over mijn onderzoeken en de diagnose.

Ingrediënten Glutenvrije Roze Koeken

  • 125 gram glutenvrije bloem
  • 100 gram suiker
  • 65 gram roomboter of plantaardige boter
  • 5 gram bakpoeder
  • half zakje vanille suiker
  • 2 eieren
  • 65 ml bruisend water
  • 100 gram (diepvries) frambozen
  • 200 gram poedersuiker (of meer)

Zorg ervoor dat alle producten op kamertemperatuur zijn. Gebruik je diepvries frambozen? Laat deze goed ontdooien op een bord. Je kunt met dit recept minimaal 12 glutenvrije roze koeken maken. Het recept is wel iets meer dan dat je nodig hebt, maar door de verhoudingen kunnen we er ook vrij weinig aan veranderen. Ik heb het restje beslag gebruikt voor iets anders.

Bereiding Glutenvrije Roze Koeken

Stap 1: Mix de boter met ongeveer de helft van de suiker romig. Voeg hierbij het bloem, de bakpoeder en vanillesuiker aan toe. Mix het rustig door.

Stap 2: Voeg hierbij de eidooiers (het eiwit heb je straks nog nodig!!) aan toe en mix het geheel verder. Giet al mixend het bruisende water toe tot een lekker beslag.

Stap 3: Klop in een aparte bak het eiwit samen met de andere helft van de suiker stevig. Het hoeft niet stijf-stijf te zijn.

Stap 4: Spatel vervolgens lepel voor lepel het eiwit bij het beslag tot een lekker vloeibaar geheel.

Stap 5: Knip rondjes bakpapier en leg deze op de bodem van de cupcakevorm. Dit voorkomt dat het vast blijft plakken en dat ze er makkelijker uit gaan. Vet de randen nog even goed in met boter.

Stap 6: Verdeel een grote eetlepel beslag per vakje. Bedek de cupcakevorm met aluminiumfolie en bak deze in 10 minuten op 160 graden. Haal na 10 minuten het aluminiumfolie er van af en bak de cakejes nog in 6 minuten op 160 graden gaar.

Stap 7: Prak de frambozen met een zeef fijn en vang het sap op in een steelpannetje. Verhit rustig het sap en voeg hierbij de poeder suiker geleidelijk toe tot een suikerige massa.

Stap 8: Zorg ervoor dat de cakejes goed koud zijn, voordat je ze in het glazuur doop. Laat de glutenvrije roze koeken goed drogen, zodat het glazuur kan drogen.

Wanneer ga jij dit lekkere recept maken?