Het is alweer een tijdje geleden dat er op mijn blog een recept online is gekomen. In de tussentijd heb ik een hoop geprobeerd, maar heel veel dingen waren niet lekker of goed genoeg om te delen. Van de week had ik sporadisch trek in wafels. Glutenvrije kant-en-klare wafels vind ik niet heel bijzonder en daarom moest ik zelf aan de slag. Ik zocht een ‘glutenvol’ recept op en zette het om in een glutenvrij recept. Dit keer met succes, want ze zijn verslavend lekker!
Ingrediënten Glutenvrije Wafels:
- 1 groot ei
- 50 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 150 ml melk
- 150 gram glutenvrij bloem
- 4 gram bakpoeder
- 50 gram (room)boter, gesmolten
Extra benodigdheden
- Wafelijzer of wafelpan
- Mixer of keukenmachine
- Eventueel een zeef
- Olie om eventueel in te vetten
- Poedersuiker om te bestrooien (als die wens er is)
Helaas ben ik tijdens het fotograferen van het recept twee stappen vergeten te fotograferen. Ik zal bij de stappen aangeven hoe het beslag ongeveer er uit zou moeten zien.
Bereiding Glutenvrije wafels
Stap 1: Splits het ei en bewaar het eigeel in een apart bakje. (Het eiwit heb je later nodig)
Stap 2: Voeg 50 gram suiker en het zakje vanillesuiker bij het eigeel.
Stap 3: Mix het eigeel en de suiker tot een korrelig mengsel.
Stap 4: Giet 150 ml melk over het mengsel.
Stap 5: Zeef de glutenvrije bloem en de bakpoeder eroverheen.
Stap 6: Mix met de mixer dit verder tot een glad beslag.
Stap 7: Smelt de boter en mix deze door het mengsel.
Zodra je de gesmolten boter gaat mixen door het beslag gaat het zich op een aparte manier binden. Je krijgt een mengsel die aan je deeghaken blijft hangen. Een stevig mengsel, maar niet nattig.
Stap 8: Klop het eiwit stijf en roer deze per spatel door het beslag.
Stap 9: Verwarm de pan op het fornuis of zet het wafelijzer aan.
Ik heb het ijzer op een gemiddelde tot de hoogste stand staan. Als ik hem op zijn hoogst zet gaan ze te hard, maar gemiddeld is te langzaam en wordt de wafel niet bruin. Dit zal verschillen per wafelijzer. Mijn wafelijzer is van Piet Huysentruyt en is te koop via o.a. Bol.com
Stap 10: Spatel met twee lepels het beslag op het wafelijzer en laat de wafels in 4 a 5 minuten bruin bakken.
Bekijk per wafelijzer en warmte hoelang de wafels ongeveer moeten. Ik zou het met de eerste set goed in de gaten houden, voor het geval het iets te snel gaat!
Uit dit recept haalde ik precies 10 wafeltjes. Ze blijven lekker vers en de volgende dag zijn ze nog goed te eten. Ik heb de meeste wafels ingevroren, zodat ik ze niet allemaal tegelijkertijd hoef op te eten. Ook dan blijven ze lekker! Als dus een geslaagd recept, die ik dolgraag met jullie wil delen.
Je kunt de wafels met een beetje poedersuiker, maar natuurlijk ook met slagroom en rood fruit! Ik eet ze het liefste blanco, maar dat is voor iedereen anders!
Hoe eet jij je wafels het liefst?
En bedankt, nu heb ik zin in wafels! 🙂 Wij eten onze zelfgemaakte wafels het liefst met suiker en aarbeien 🙂
Zijn ze nou ook echt lekker? zodra er glutenvrij enzo staat merk ik vaak dat het toch echt wel zonder smaak is. Merk jij hier iets van?
Ik vind het een uitdaging om iedere dag nieuwe en lekkere producten te ontdekken en te delen met mensen, die net als ik glutenvrij moeten eten. En natuurlijk er zijn glutenvrije producten die echt bagger zijn en heel droog, maar ik verzeker je: Deze glutenvrije wafels zijn echt lekker..
Oeh, dat ziet er goed uit! Ik eet ze graag met roomijs!
Liefs
Ziet er goed uit! Tegenwoordig kun je al veel kant en klare glutenvrije producten in de winkels kopen maar zelf maken is natuurlijk nog lekkerder 🙂
Ziet er lekker uit! Ik heb ze zelf eigenlijk nooit glutenvrij geprobeerd, maar ik krijg nu heel erg veel trek in wafels haha
Ohhh ziet er lekker uit. Jammer dat ik geen wafels apparaat heb
Wafels met slagroom of ijs hmmm lekker
Wat zien deze wafels er heerlijk niet! Ik vind met warme kersen en slagroom het lekkerste hahahaha.
Ooohh zo lekker dit!!! Ik moet gauw een wafelmaker in huis gaan halen.. Dat roep ik al zolang haha
Wel makkelijk om te maken. Ik vind wafels echt heel lekker, eet het alleen te weinig
Oh heerlijk. Alleen niet voor ons. Mijn dochter heeft een lactoseintolerantie. Dus met melk en roomboter gaat hem echt niet worden
Ik ben benieuwd hoe ze samen als je het maakt met lactosevrij melk/sojamelk en met margarine!
Je kan ook lactose vrije melk erin doen en de roomboter vervangen door boter van bv Wajang
Hi Annemarel,
Je kunt de melk vervangen voor een lactose/melkvrije vervanger en de boter vervangen voor een plantaardige variant! Werkt prima
Mmm heerlijk, ik ga ze eens proberen!
Dit klinkt heerlijk en ook nog makkelijk om te maken door je uitleg! Ik zal eens een poging gaan wagen deze week 🙂
Een vriendin van mij mag geen gluten eten, dus zal dit is voor haar maken. Bedankt voor je recept!
Hoi Martiena! Let wel op dat als je ze gaat maken, dat de wafelpan goed schoon is! Anders zijn ze helaas als nog besmet met gluten.. Eetsmakelijk!
Heerlijk! Een vriendin van mij heeft ook een gluten allergie, ik ga dit recept even doorsturen naar haar 🙂
Hé, jij hier! Haha. Dat ziet er heerlijk uit. Doe mij maar lekker met slagroom, aardbeien en een lekker sausje 🙂
Ziet er lekker uit!
Wafels met poedersuiker is altijd lekker hihi.
Dat ziet er heel goed uit! Ik eet ze het liefst met Nutella ??