Het is alweer een tijdje geleden dat er op mijn blog een recept online is gekomen. In de tussentijd heb ik een hoop geprobeerd, maar heel veel dingen waren niet lekker of goed genoeg om te delen. Van de week had ik sporadisch trek in wafels. Glutenvrije kant-en-klare wafels vind ik niet heel bijzonder en daarom moest ik zelf aan de slag. Ik zocht een ‘glutenvol’ recept op en zette het om in een glutenvrij recept. Dit keer met succes, want ze zijn verslavend lekker!

Ingrediënten Glutenvrije Wafels:

  • 1 groot ei
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 150 ml melk
  • 150 gram glutenvrij bloem
  • 4 gram bakpoeder
  • 50 gram (room)boter, gesmolten

Extra benodigdheden

  • Wafelijzer of wafelpan
  • Mixer of keukenmachine
  • Eventueel een zeef
  • Olie om eventueel in te vetten
  • Poedersuiker om te bestrooien (als die wens er is)

Helaas ben ik tijdens het fotograferen van het recept twee stappen vergeten te fotograferen. Ik zal bij de stappen aangeven hoe het beslag ongeveer er uit zou moeten zien.

Bereiding Glutenvrije wafels

Stap 1: Splits het ei en bewaar het eigeel in een apart bakje. (Het eiwit heb je later nodig)

Stap 2: Voeg 50 gram suiker en het zakje vanillesuiker bij het eigeel.

Stap 3: Mix het eigeel en de suiker tot een korrelig mengsel.

Stap 4: Giet 150 ml melk over het mengsel.

Stap 5: Zeef de glutenvrije bloem en de bakpoeder eroverheen.

Stap 6: Mix met de mixer dit verder tot een glad beslag.

Stap 7: Smelt de boter en mix deze door het mengsel.

Zodra je de gesmolten boter gaat mixen door het beslag gaat het zich op een aparte manier binden. Je krijgt een mengsel die aan je deeghaken blijft hangen. Een stevig mengsel, maar niet nattig.

Stap 8: Klop het eiwit stijf en roer deze per spatel door het beslag.

Stap 9: Verwarm de pan op het fornuis of zet het wafelijzer aan.

Ik heb het ijzer op een gemiddelde tot de hoogste stand staan. Als ik hem op zijn hoogst zet gaan ze te hard, maar gemiddeld is te langzaam en wordt de wafel niet bruin. Dit zal verschillen per wafelijzer. Mijn wafelijzer is van Piet Huysentruyt en is te koop via o.a. Bol.com

Stap 10: Spatel met twee lepels het beslag op het wafelijzer en laat de wafels in 4 a 5 minuten bruin bakken.

Bekijk per wafelijzer en warmte hoelang de wafels ongeveer moeten. Ik zou het met de eerste set goed in de gaten houden, voor het geval het iets te snel gaat!

Uit dit recept haalde ik precies 10 wafeltjes. Ze blijven lekker vers en de volgende dag zijn ze nog goed te eten. Ik heb de meeste wafels ingevroren, zodat ik ze niet allemaal tegelijkertijd hoef op te eten. Ook dan blijven ze lekker! Als dus een geslaagd recept, die ik dolgraag met jullie wil delen.

Je kunt de wafels met een beetje poedersuiker, maar natuurlijk ook met slagroom en rood fruit! Ik eet ze het liefste blanco, maar dat is voor iedereen anders!

Hoe eet jij je wafels het liefst?

*Deze blog bevat affiliatielinks