Glutenvrije limoncello tiramisu

Limoncello tiramisu

Op zoek naar een heerlijke dessert om je zwoele zomeravond af te sluiten? Of om nog even extra lang na te genieten van de (na)zomer. Verwen jezelf met dit lekkere toetje! Een interessante twist op de Italiaanse tiramisu. In de blog van vandaag deel ik graag het recept voor een echte glutenvrije limoncello tiramisu!

Laatste update: 24 juli 2024

Een perfecte combinatie van twee klassiekers

Een samensmelting van twee overheerlijke Italiaanse klassiekers: de tiramisu en limoncello. De smaak van de romige mascarponecrème wordt gecombineerd met friszure lange vingers, gedoopt in limoncello. Wist je dat tiramisu nog helemaal niet zo lang bestaat? Het gerecht is iets ouder dan 50 jaar, maar we kennen inmiddels al heel veel combinaties. De limoncello tiramisu is hét perfecte toetje voor een glutenvrije zomer.

Glutenvrije lange vingers

Een echte tiramisu maak je natuurlijk met lange vingers. Normaal gesproken zijn deze gemaakt van tarwebloem en daarom zijn ze niet glutenvrij. Gelukkig zijn er ook glutenvrije lange vingers te koop. Je kunt natuurlijk zelf glutenvrije vingers bakken, maar ik ga soms tóch liever voor gemak en koop de lange vingers. Voor het recept heb ik de glutenvrije lange vingers gebruikt van Matilde Vicenzi Vicenzovo. Deze is te koop bij Albert Heijn. Benieuwd welke glutenvrije lange vingers er nog meer te koop zijn? Hieronder deel ik graag de opties met je:

Waar doop je de glutenvrije lange vingers in?

Het allerlekkerste is natuurlijk om goede limoncello te gebruiken. Je kunt deze zelf maken óf gewoon kopen. Wij gebruikten de limoncello van De Jongens van Oud West. Zij maken zelf luxe, ambachtelijke likeuren, zoals limoncello, orangello en passievruchtlikeur. Gebruik in het gerecht een scheutje likeur en vul dit verder aan met versgeperste citroensap.

Wil je het gerecht graag alcoholvrij maken? Dat kan natuurlijk ook. Gebruik dan volledig versgeperst citroensap of citroensiroop met een beetje water. De laatste optie is iets zoeter, dan versgeperst citroensap. Probeer met dit soort gerechten altijd biologische citroenen te gebruiken, omdat je in het gerecht ook de schil verwerkt. De keuze is natuurlijk helemaal aan jezelf!

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Limoncello tiramisu
Limoncello tiramisu
*Advertentie*

AuteurTessa van VerkCategorieMoeilijkheidsgraadGemiddeld

Opbrengsten6 porties
Voorbereidingstijd30 minutenKooktijd4 uurTotale tijd4 uur 30 minuten

 125 g Glutenvrije Lange Vingers (bijv. Vicenzovo)
 250 g mascarpone
 200 ml slagroom
 2 citroenen (sap + rasp)
 2 eieren
 75 g suiker
 1 eetlepel poedersuiker
 1 scheutje limoncello (bijv. De Jongens van Oud-West)

1

Splits de eieren. Klop in een schone vetvrije kom de eiwitten stijf met een beetje poedersuiker. Was ondertussen de citroenen. Rasp de schil en pers het sap eruit. Houd de rasp en het sap gescheiden.

2

Pak een schone kom. Klop de eidooiers met de suiker ongeveer 3 minuten tot deze licht en schuimig is. Voeg de mascarpone, de helft van de citroenrasp en 3 eetlepels citroensap toe. Mix dit samen goed door.

3

Pak weer een schone kom. Klop de slagroom stijf. Schep daarna de slagroom voorzichtig door de het mengsel met mascarpone heen. Spatel als laatste het opgeklopte eiwit door het mengsel.

4

Pak een diep bord. Meng het resterende citroensap met een scheutje limoncello. Liever alcoholvrij? Laat dan de limoncello achterwege. Doop één voor één de glutenvrije lange vingers in het citroenmengsel. Bedek de bodem met de lange vingers. Verdeel de helft van het roommengsel over de lange vingers. Herhaal dit met nog een laag gedoopte lange vingers. Eindig met een laag van het roommengsel.

5

Strooi de rest van de citroenrasp, ter decoratie, over de tiramisu. Dek de vorm af en laat een paar uur opstijven in de koelkast. Het lekkerste is om hem een nachtje te laten rusten, dan smaakt hij het allerlekkerste.

Ingrediënten

 125 g Glutenvrije Lange Vingers (bijv. Vicenzovo)
 250 g mascarpone
 200 ml slagroom
 2 citroenen (sap + rasp)
 2 eieren
 75 g suiker
 1 eetlepel poedersuiker
 1 scheutje limoncello (bijv. De Jongens van Oud-West)

Aanwijzingen

1

Splits de eieren. Klop in een schone vetvrije kom de eiwitten stijf met een beetje poedersuiker. Was ondertussen de citroenen. Rasp de schil en pers het sap eruit. Houd de rasp en het sap gescheiden.

2

Pak een schone kom. Klop de eidooiers met de suiker ongeveer 3 minuten tot deze licht en schuimig is. Voeg de mascarpone, de helft van de citroenrasp en 3 eetlepels citroensap toe. Mix dit samen goed door.

3

Pak weer een schone kom. Klop de slagroom stijf. Schep daarna de slagroom voorzichtig door de het mengsel met mascarpone heen. Spatel als laatste het opgeklopte eiwit door het mengsel.

4

Pak een diep bord. Meng het resterende citroensap met een scheutje limoncello. Liever alcoholvrij? Laat dan de limoncello achterwege. Doop één voor één de glutenvrije lange vingers in het citroenmengsel. Bedek de bodem met de lange vingers. Verdeel de helft van het roommengsel over de lange vingers. Herhaal dit met nog een laag gedoopte lange vingers. Eindig met een laag van het roommengsel.

5

Strooi de rest van de citroenrasp, ter decoratie, over de tiramisu. Dek de vorm af en laat een paar uur opstijven in de koelkast. Het lekkerste is om hem een nachtje te laten rusten, dan smaakt hij het allerlekkerste.

Notes

Glutenvrije Citroen Limoncello Tiramisu

Wat is jouw favoriete gerecht uit de Italiaanse keuken?

*Advertentie*

Bol AlgemeenBol Algemeen
Glutenvrije scones

Uitgelicht

Glutenvrije All Inclusive bij Blue Lagoon Resort

Ga jij deze zomer glutenvrij én All Inclusive naar het zonnige Griekenland? Ontdek dit resort via een uitgebreide review op mijn blog.