Als je glutenvrij eet, dan kun je niet zomaar ieder Chinees restaurant binnenstappen om een uitgebreide rijsttafel te bestellen. In veel gevallen is er weinig keuze of is de kans op kruisbesmetting te groot. Gelukkig is het wel gemakkelijk om thuis lekker en glutenvrij te koken. In het recept van vandaag deel ik graag onze versie van glutenvrije babi ketjap. 

Dit gerecht is een ontzettend lekker bijgerecht uit de Aziatische keuken. Je kunt er gemakkelijk je eigen draai aangeven, maar op deze manier vinden wij het thuis het allerlekkerste. De afgelopen tijd ben ik lekker aan het experimenteren in de keuken en probeer ik veel nieuwe dingen uit. Zo kwam ik al eerder met een recept voor mihoen met kip, broccoli in zoetzure saus. Vandaag vertel ik meer over de glutenvrije babi ketjap.  Het is trouwens een portie voor vier tot zes personen. Beetje afhankelijk hoe grote eter je bent, natuurlijk.

Ingrediënten Glutenvrije Babi Ketjap 

  • 600 gram Hamlappen
  • 2 uien
  • 1 tl komijnpoeder (+/- 5 gram)
  • 3 tot 4 teentjes knoflook
  • 200 ml Ketjap Manis
  • Sambal
  • 1 el Azijn
  • 2-3 tl Gemberpoeder
  • 2 dl gekookt water
  • Olie om in te bakken
  • Peper en zout

Er zijn ontzettend veel manieren om babi ketjap te maken. In feite is het natuurlijk gewoon varkensvlees in een kruidige ketjapsaus. Het is een lekker vleesgerecht voor bij witte rijst en groente, of zoals wij het regelmatig eten met glutenvrije nasi

Glutenvrije Babi Ketjap
Glutenvrij in Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort

Bereiding Glutenvrije Babi Ketjap

 

Stap 1: Snipper het uitje en pel de knoflook. Snijd de hamlappen in kleine dunne reepjes. Kruid je hamlappen met de komijnpoeder, peper en zout. 

Stap 2: Zet de waterkoker aan met ongeveer 200 dl water. Gebruik een braadpan om in te bakken en verhit een beetje olie. Fruit het uitje samen met de knoflook en het gemberpoeder. Voeg vervolgens de reepjes vlees toe in de braadpan en hussel dit gedurende drie minuten goed door tot alle kanten ‘gegaard’ zijn. 

Stap 3: Voeg 200 ml glutenvrije ketjap, sambal naar smaak en ongeveer 1 el azijn toe. Giet het gekookte water er doorheen en roer alles goed door.

Stap 4: Laat het gerecht gedurende 30 a 40 minuten pruttelen op laag-gemiddeld vuur. Het mag lichtjes borrelen, maar niet extreem koken. Let op dat er genoeg vocht in de pan blijft zitten. Voeg desnoods extra water toe. Het vlees moet zwemmen. 

Stap 5: Na 40 minuten is het gerecht helemaal klaar en kun je lekker eten.

Wij hebben ervoor gekozen om de helft van het gerecht in te vriezen voor de volgende keer. De vorige keer hebben we ook de helft van de nasi ingevroren en zo hebben we komende week weer een lekkere makkelijke maaltijd uit de vriezer op de planning staan. 

 

 

 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Glutenvrije Babi Ketjap

Wat is jouw favoriete bijgerecht bij nasi/rijst?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *