In de herfst/winter ben ik dol op ovenschotels Daarom deel ik iedere week een nieuw recept voor de heerlijkste ovenschotels. Vandaag heb ik een ovenschotel die wij erg graag eten. Het is een lekkere basis, die in ons huis vele variaties kent. In de blog van vandaag deel ik onze overheerlijke glutenvrije bloemkool ovenschotel.
Ovenschotels horen voor mijn gevoel echt bij de herfst en wintermaanden. Dit recept is één van mijn favorieten die ik deze maand met jullie deel.
-Bevat Affiliate Links-
Ingrediënten Glutenvrije Bloemkool Ovenschotel
- 225 gram aardappelpuree
- 400 gram bloemkool
- 75 gram gerookte hamblokjes
- 20 gram boter
- 20 gram glutenvrije bloem
- 100 ml melk
- 50 gram geraspte kaas
- 20 gram glutenvrije paneermeel
- Nootmuskaat
- Zout en Peper
Dit recept is voor twee personen. Variatietip? Vervang de gerookte hamblokjes voor uitgebakken spekjes, rundergehakt, hamblokjes, stukjes kip of vegetarisch! Ik gebruikte de glutenvrije bloem van Schär Mix B voor de roux, dit gaat met vrijwel alle glutenvrije bloemsoorten die ik door de jaren heen heb gebruikt. Ik gebruik de glutenvrije paneermeel van het merk FreeFrom, die van Damhert is ook goed te gebruiken.
De aardappelpuree kun je zelf maken van verse aardappelen of uit een pakje. Wij kopen meestal kant-en-klare aardappelpuree bij de Lidl, omdat wij deze erg lekker vinden.
LET OP!: Veel soorten nootmuskaat zijn NIET GLUTENVRIJ. Lees goed de ingrediënten van tevoren door.
Bereiding Glutenvrije Bloemkool Ovenschotel
Stap 1: Maak de bloemkool goed schoon en snijd de bloemkool in kleine roosjes. Je hebt ongeveer 400 gram nodig voor 2 personen, meer kan altijd! Vervolgens kook de bloemkool in 10 minuten gaar met een beetje zout.
Stap 2: Bereid de spekjes, ham blokjes of gehakt volgens de verpakking. Vervolgens ga je beginnen met het bereiden van een roux.
Stap 3: De roux maak je met 20 gram boter (ik gebruik meestal bak of roomboter) en 20 gram bloem. De boter laat je smelten en voeg je de bloem toe aan de gesmolten boter. Met de garde roer je het goed door totdat je een soort deegje krijgt. Geleidelijk voeg je beetje bij beetje de melk bij het mengsel totdat je een vloeibaar dik papje hebt.
Stap 4: Giet de bloemkool na 10 minuten koken af en plaats deze op de bodem van de ovenschaal. Strooi over de bloemkool wat nootmuskaat voor de smaak. Hierboven op doe je de hamblokjes en giet je de roux over de bloemkool heen.
Stap 5: Verdeel de aardappelpuree over de bloemkool heen en kruid maak de bovenkant op smaak met nog wat nootmuskaat en peper/zout. Vervolgens strooi je het laagje paneermeel over de bovenkant en strooi je bovenop een laagje geraspte kaas.
Stap 6: Verwarm de oven op 200ºC en bak deze gedurende 30 minuten helemaal gaar.
Wist je dat?
Bloemkool is een echte Hollandse groente, die ieder moment per jaar te koop is. Het echte seizoen voor de bloemkool is eigenlijk alweer bijna voorbij. Een echte Hollandse bloemkool eet je namelijk van juni tot november, daarna worden ze geïmporteerd uit andere landen. De bloemkool kun je het beste in de koelkast bewaren of op een donkere koele plek. Het is een hele gezonde groente bordevol vitamine C, vitamine K, B6 en B11. De bloemkool is goed tegen het voorkomen van hart- en vaatziektes, het behoudt van de botten en helpt het kanker te voorkomen.
Vind jij bloemkool ook zo lekker?