Glutenvrije spinazieovenschotel met asperges, ham en ei

Glutenvrije broccoli frittata

Het voorjaar is officieel begonnen! De temperaturen stijgen én het is alweer bijna Pasen. Tja, die valt erg vroeg dit jaar. Een van mijn favoriete ovenschotels in het voorjaar is deze heerlijke ovenschotel. Een spinazieovenschotel met asperges, ham en ei. En natuurlijk een lekkere laag geraspte kaas. Dit gerecht maakte mijn moeder al jaren voor ons én mijn vriend vind het heerlijk als ik het nu voor ons maak. In de blog van vandaag lees je het recept voor deze heerlijke spinazieovenschotel.

Update: 18 maart 2024

Afgelopen week deelde ik een foto op mijn Instagram (@dagelijksglutenvrij) van deze heerlijke ovenschotel. In het weekend vind ik het heerlijk om in de keuken te staan om een heerlijke gerecht om tafel te zetten. Daar heb ik doordeweeks gewoon minder tijd voor. Na het uploaden van de foto in mijn stories ontving ik ontzettend veel reacties en vragen naar het recept. Het recept staat al sinds 2018 op Dagelijks Glutenvrij, maar was natuurlijk helemaal naar de achtergrond gezakt. Het was een van de eerste recepten die ik deelde op mijn blog. Super leuk, maar qua schrijfstijl en lay-out zijn we er inmiddels wel iets op voorruit gegaan. Daarom was het tijd voor een verfrissing! Dit recept kun je ook ideaal van tevoren maken én een dagje later in de oven zetten. 

Het voorjaar op je bord!

Het voorjaar is inmiddels begonnen. Het is bijna Pasen én dat betekent aspergetijd! Ik ben dol op asperges, maar ik geef stiekem wél echt de voorkeur aan asperges uit pot. Sommige mensen zullen het misschien niet met mij eens zijn, maar ik vind ze echt veel lekkerder én makkelijker. Heb je liever verse asperges? Dat kan natuurlijk! 

 

 

*Advertentie*

*Advertentie*

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

AuteurTessa van VerkCategorie, MoeilijkheidsgraadBeginner

spinazieovenschotel

Porties3 porties
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd45 minutenTotale tijd1 uur

 1 grote pot asperges
 450 g diepvries spinazie
 100 g achterham
 2 eieren
 300 g aardappels
 50 g geraspte kaas
 nootmuskaat
 peper en zout
 optioneel: boter en melk voor de aardappelpuree

1

Kook de eieren in 10 minuten hard. Haal de diepvriesspinazie uit de verpakking en kook deze kort in een kookpan, zodat alles goed ontdooit is. Belangrijk om de spinazie goed uit te laten lekken. Schil de aardappelen en snijd deze in partjes. Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar.

2

Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm. Snijd de achterham in kleine blokjes. Verdeel de ham en asperges over de bodem van de ovenschaal. Liever vegetarisch? De ovenschotel is ook heerlijk zónder ham!

3

Kruid de uitgelekte spinazie met nootmuskaat, peper en zout naar smaak. Verdeel de spinazie gelijkmatig over de asperges en ham. Pel de eieren en snijd deze in plakjes. Leg ze bovenop de spinazie.

4

Giet de aardappels af en bewaar een beetje kookvocht. Pureer de aardappels tot puree met een stamper. Voeg optioneel een beetje roomboter en melk toe. Hierdoor krijgt je puree een romigere smaak. Als je voldoende kookvocht bewaard, dan kun je dit ook gebruiken om de puree te mengen. Bedek het geheel met de aardappelpuree. Maak de ovenschotel af met geraspte kaas en bak deze gedurende 30 minuten op 180 graden in de oven.

Ingrediënten

 1 grote pot asperges
 450 g diepvries spinazie
 100 g achterham
 2 eieren
 300 g aardappels
 50 g geraspte kaas
 nootmuskaat
 peper en zout
 optioneel: boter en melk voor de aardappelpuree

Aanwijzingen

1

Kook de eieren in 10 minuten hard. Haal de diepvriesspinazie uit de verpakking en kook deze kort in een kookpan, zodat alles goed ontdooit is. Belangrijk om de spinazie goed uit te laten lekken. Schil de aardappelen en snijd deze in partjes. Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar.

2

Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm. Snijd de achterham in kleine blokjes. Verdeel de ham en asperges over de bodem van de ovenschaal. Liever vegetarisch? De ovenschotel is ook heerlijk zónder ham!

3

Kruid de uitgelekte spinazie met nootmuskaat, peper en zout naar smaak. Verdeel de spinazie gelijkmatig over de asperges en ham. Pel de eieren en snijd deze in plakjes. Leg ze bovenop de spinazie.

4

Giet de aardappels af en bewaar een beetje kookvocht. Pureer de aardappels tot puree met een stamper. Voeg optioneel een beetje roomboter en melk toe. Hierdoor krijgt je puree een romigere smaak. Als je voldoende kookvocht bewaard, dan kun je dit ook gebruiken om de puree te mengen. Bedek het geheel met de aardappelpuree. Maak de ovenschotel af met geraspte kaas en bak deze gedurende 30 minuten op 180 graden in de oven.

Glutenvrije spinazieovenschotel met asperges, ham en ei
*Advertentie*

*Advertentie*

Welke gerechten staan er in het voorjaar bij jou op tafel?

Glutenvrij Pasen

Er zijn zoveel lekkere dingen te vinden tijdens de paasdagen! De keuze is enorm, maar als je glutenvrij moet eten, dan is je keuze iets beperkter.. Op Dagelijks Glutenvrij deel ik graag rond de Pasen wat lekkere recepten voor bij jou op tafel!

Glutenvrije broccoli frittata

Uitgelicht

Glutenvrije Broccoli Frittata

Een heerlijk recept om de lente goed te beginnen! Een frittata gevuld met broccoli en geitenkaas. Een gezond gerecht voor ieder moment van de dag. Ook een fantastisch tip voor je glutenvrije lunchbox!