Wie is er niet groot mee geworden? Een ouderwets Hollandse gehaktbal. Het perfecte stukje vlees bij Hollandse pot. Wij zijn er dol op. Vroeger maakte wij de gehaktballen met beschuitjes, maar dat gaat natuurlijk een beetje lastig als je glutenvrij moet eten. In de blog van vandaag deel ik het recept van deze glutenvrije gehaktbal. 

Afgelopen week begon ik weer met het schrijven van blogs voor Dagelijks Glutenvrij. Deze blog stond al een tijdje klaar als concept. Dat valt extra op, omdat deze foto nog genomen is op het gasfornuis. Ondertussen hebben wij namelijk een nieuwe keuken en koken wij op inductie. Er is in de tussentijd gelukkig niets veranderd aan het recept en daarom ga ik hem als nog met jullie delen.  

Ingrediënten glutenvrije gehaktbal

In deze glutenvrije gehaktbal maak ik gebruik van gedroogde uiensnippers. Ongeveer een jaar geleden kwamen wij dit product tegen bij de Lidl (de verpakking is van de Aldi, want Lidl heeft ze niet altijd). De gedroogde uienvlokken zijn echt super lekker. Ze smaken een beetje als sourcream en union chips en zijn helemaal glutenvrij! Wij gebruiken voor de gehaktballen altijd extra mager rundergehakt, maar je kunt natuurlijk ook ander gehakt nemen. 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

gehaktkruiden lidl
Glutenvrije Gehaktbal
Glutenvrije Gehaktbal

Bereiding glutenvrije gehaktbal

Een glutenvrije gehaktbal is een heel simpel recept. In principe werkt het precies hetzelfde als bij een normale gehaktbal, alleen gebruik je glutenvrije paneermeel. Een dingetje wat wel echt anders is, is de kwetsbaarheid. Een glutenvrije gehaktbal valt sneller uit elkaar, tijdens het bakken. Je moet dus voorzichtig zijn. Als je de volgende bereiding volgt, dan moet het goedkomen!

Stap 1:  Pak een mengkom en vul deze met het gehakt, de gehaktkruiden, eventueel de uien(vlokken) en het ei. De hoeveelheid paneermeel is sterk afhankelijk van de natheid van het vleesmengsel. Meestal gebruik ik rond de 30 gram. 

Stap 2: Kneed alle ingrediënten goed door elkaar, zodat het goed gemengd wordt. Gebruik vervolgens een keukenweegschaal om het gehaktmengsel te wegen. Deel het gewicht door 3, 4, 5, – afhankelijk van de hoeveelheid ballen die je wilt maken – en draai er vervolgens gehaktballen van.

Stap 3: Verwarm is een goede koekenpan de bakboter. Plaats de ballen voorzichtig in de pan en schroei ze gelijk aan alle kanten zoveel mogelijk dicht. De ballen hebben ongeveer 15 minuten nodig om te garen. In de tussentijd moet je ze regelmatig keren. Meestal gebruik ik hiervoor twee vorken, waarmee ik hem voorzichtig begeleid. Een glutenvrije gehaktbal is kwetsbaar en kan sneller uit elkaar vallen, dan de glutenvolle variant. 

Meestal bak ik de ballen in 15 a 20 minuten gaar. Je kunt ze heerlijk serveren bij een Hollandse pot, maar een gehaktbal is ook altijd heerlijk bij een broodje. Ben je dol op pittig eten? Voeg dan een beetje sambal toe aan het gehaktmengsel. Wij zijn zelf dol op pittig eten, maar voor dit recept heb ik hem een beetje basis gehouden. Dit een gehaktbal die iedereen lekker vindt!

*Advertentie*

Bij welke maaltijd eet jij graag een gehaktbal?