vegetarische spruitjesovenschotel met appel | Recept

Glutenvrije Kipnuggets

Ben jij ook zo’n fan van hartverwarmende ovenschotels tijdens de koude herfst- en wintermaanden? Dan heb ik goed nieuws voor je! Ik heb een smakelijk, glutenvrij én vegetarisch recept voor je in petto: een spruitjesovenschotel met een verrassende twist van zoete appels. Dit ovengerecht is niet alleen eenvoudig te bereiden, maar ook rijk aan smaak en textuur. Bovendien is het recept ontworpen voor twee personen, maar je kunt de ingrediënten gemakkelijk aanpassen als je met meer gasten bent. Lees verder om te ontdekken hoe je deze heerlijke spruitjesovenschotel met vega gehakt en appel kunt bereiden.

Update: 16 september 2023

Glutenvrij en vegetarisch

Èr komen steeds meer plantaardige producten op de markt. Heel fijn voor alle mensen die graag minderen met vlees of volledig vegetarisch/veganistisch eten. De meeste vleesvervangers worden gemaakt van soja, tarwe, erwten of champignons, en vaak verrijkt met specerijen en kruiden om de smaak en textuur van echt vlees na te bootsen. In heel veel vleesvervangers zit tarwe in verwerkt én dat kan natuurlijk niet als je Coeliakie hebt en glutenvrij eet. 

Gelukkig bestaan er wel vleesvervangers of andere alternatieven die wél glutenvrij zijn. Vegagehakt is een van de producten die vaak tot de opties behoren. Voor dit recept heb ik gekozen voor een vegetarisch alternatief in de vorm van Quorn Vegetarisch Fijngehakt. Tegenwoordig heeft de Albert Heijn ook een assortiment aan vegetarische vervangers. De AH vegan rulgehakt is ook glutenvrij én een stuk goedkoper dan Quorn (en vlees!). Als je de voorkeur geeft aan traditioneel gehakt, kun je dat natuurlijk zonder problemen gebruiken. Desondanks moedigen we je aan om deze vegetarische optie te proberen, niet alleen vanwege de smaak, maar ook als een gezonde keuze om minder vlees te consumeren

 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

spruitjesovenschotel
spruitjesovenschotel

AuteurTessa van VerkMoeilijkheidsgraadBeginner

Opbrengsten2 porties
Voorbereidingstijd15 minutenKooktijd30 minutenTotale tijd45 minuten

 500 g spruitjes
 1 ui
 1 appel
 250 g aardappelpuree
 1 pakje vegetarisch gehakt (Quorn of AH)
 50 g geraspte kaas
 peper en zout
 nootmuskaat

1

Begin met het schoonmaken van de spruitjes en kook ze met een snufje zout gedurende 10 tot 12 minuten, totdat ze gaar zijn. Snijd de appel in kleine stukjes.

2

Snipper de ui en fruit deze in een koekenpan. Voeg vervolgens het Quorn Vegetarisch Fijngehakt (of gehakt naar keuze) toe en bak het gedurende 3 minuten. Roer regelmatig om de smaken te mengen.

3

Giet de gekookte spruitjes af en voeg de stukjes appel toe. Voeg ook het Quorn Vegetarisch Fijngehakt (of gehakt) toe aan de spruitjes en meng alles goed door elkaar.

4

Bedek de bodem van een ovenschaal met het spruitenmengsel. Bereid de aardappelpuree volgens jouw voorkeursmethode en verdeel deze over de spruitjes. Maak de ovenschotel af door een laagje geraspte kaas toe te voegen. Breng de bovenkant op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

5

Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak de ovenschotel gedurende 20 tot 25 minuten, of totdat de kaas goudbruin en knapperig is geworden.

Ingrediënten

 500 g spruitjes
 1 ui
 1 appel
 250 g aardappelpuree
 1 pakje vegetarisch gehakt (Quorn of AH)
 50 g geraspte kaas
 peper en zout
 nootmuskaat

Aanwijzingen

1

Begin met het schoonmaken van de spruitjes en kook ze met een snufje zout gedurende 10 tot 12 minuten, totdat ze gaar zijn. Snijd de appel in kleine stukjes.

2

Snipper de ui en fruit deze in een koekenpan. Voeg vervolgens het Quorn Vegetarisch Fijngehakt (of gehakt naar keuze) toe en bak het gedurende 3 minuten. Roer regelmatig om de smaken te mengen.

3

Giet de gekookte spruitjes af en voeg de stukjes appel toe. Voeg ook het Quorn Vegetarisch Fijngehakt (of gehakt) toe aan de spruitjes en meng alles goed door elkaar.

4

Bedek de bodem van een ovenschaal met het spruitenmengsel. Bereid de aardappelpuree volgens jouw voorkeursmethode en verdeel deze over de spruitjes. Maak de ovenschotel af door een laagje geraspte kaas toe te voegen. Breng de bovenkant op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

5

Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 graden en bak de ovenschotel gedurende 20 tot 25 minuten, of totdat de kaas goudbruin en knapperig is geworden.

Notes

Vegetarische spruitjesovenschotel met appel

Deze spruitjesovenschotel met vega gehakt en appel is een heerlijke en voedzame manier om de herfst te omarmen. De combinatie van zachte spruitjes, zoete appels, romige aardappelpuree en hartige kaas zal je smaakpapillen verwennen. Bovendien kun je met dit recept eenvoudig experimenteren en aanpassingen maken op basis van jouw voorkeur. Of je nu vegetarisch eet of niet, deze ovenschotel is een smakelijke keuze voor een gezellige herfstmaaltijd. Dus probeer het eens uit en geniet van deze heerlijke, glutenvrije spruitjesovenschotel met een vleugje herfstige appel!

Glutenvrije broccoli frittata

Uitgelicht

Glutenvrije broccoli frittata met geitenkaas

Een heerlijk recept voor de lunch of als bijgerecht bij het diner. En super handig! Je bakt deze in de oven. Een lekkere gezonde maaltijd bordenvol groentes.