Glutenvrije Cheesecake
Een van de favoriete taarten van mijn vriend: cheesecake. En in mijn hoofd klinkt dat altijd als heel veel werk. In praktijk valt het eigenlijke reuze mee. Binnen een half uur staat er een taart in de oven en dan kan het wachten beginnen. Want een cheesecake is de volgende dag gewoon op zo’n lekkerst. Voor mijn diagnose Coeliakie was ik niet zo dol op cheesecake, maar inmiddels heb ik het leren waarderen. In de blog van vandaag een basisrecept voor een klassieke glutenvrije cheesecake.
Update: 29 maart 2024
Wat is Cheesecake?
Cheesecake bestaat uit een romige, stevige vulling bovenop een bodem van verkruimelde koekjes, cake of deeg. De belangrijkste ingrediënten zijn roomkaas, suiker en eieren, die worden gemengd tot een gladde massa en vervolgens wordt gebakken. De cheesecake wordt vaak geassocieerd met de Amerikaanse keuken, maar wist je dat deze traktatie voor het eerst is gedocumenteerd in de Griekse oudheid? Een echte oude taart!
Kun je een glutenvrije cheesecake maken?
Een cheesecake bestaat grotendeels uit ingrediënten, zoals melk. De enige aanpassing die je in dit recept moet maken is de koekbodem. Hierdoor zullen je gasten het niet doorhebben dat de taart glutenvrij is! Je kunt variëren met je koekbodem. Persoonlijk vinden wij een speculaasbodem het lekkerste, maar een bodem met glutenvrije Oaties kan ook erg lekker zijn! Voor de binding gebruik ik ook een schepje glutenvrije bloem. In principe kun je hiervoor alle glutenvrije bloemsoorten gebruiken. In de praktijk gebruik ik hiervoor meestal Schär Mix It! Universal. Weet je dat een cheesecake in veel landen wordt geserveerd als toetje? Daarnaast kun je ook eindeloos variëren met smaken en toevoegingen. In het recept van vandaag ben ik lekker basic gebleven, maar het is ook heerlijk om een schepje zelfgemaakte lemon curd toe te voegen.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een springvorm met bakpapier.
Smelt de boter in een pan of in de magnetron. Verkruimel de glutenvrije koekjes. Meng de gesmolten boter door de verkruimelde koekjes en roer goed om. Verdeel het koekmengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk stevig aan.
Klop in een grote kom de roomkaas, crème fraîche en suiker tot een luchtig beslag op een lage snelheid. Voeg de eieren één voor één toe, terwijl je blijft kloppen. Voeg vervolgens de eidooier, glutenvrije bloem, citroenrasp en citroensap toe. Roer kort door tot alles goed gemengd is.
Giet het cheesecakebeslag over de koekbodem in de springvorm. Bak de cheesecake gedurende 60 minuten op 180 graden Celsius in de voorverwarmde oven.
Na het bakken, laat de cheesecake nog een uur in de oven staan met de deur op een kier om rustig af te koelen.
Eenmaal afgekoeld, zet de cheesecake in de koelkast om volledig op te stijven. Cheesecake wordt vaak nog smakelijker als deze een dag later wordt geserveerd. Wij vinden hem zelfs na twee dagen nog lekkerder!!
Ingrediënten
Aanwijzingen
Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bekleed een springvorm met bakpapier.
Smelt de boter in een pan of in de magnetron. Verkruimel de glutenvrije koekjes. Meng de gesmolten boter door de verkruimelde koekjes en roer goed om. Verdeel het koekmengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk stevig aan.
Klop in een grote kom de roomkaas, crème fraîche en suiker tot een luchtig beslag op een lage snelheid. Voeg de eieren één voor één toe, terwijl je blijft kloppen. Voeg vervolgens de eidooier, glutenvrije bloem, citroenrasp en citroensap toe. Roer kort door tot alles goed gemengd is.
Giet het cheesecakebeslag over de koekbodem in de springvorm. Bak de cheesecake gedurende 60 minuten op 180 graden Celsius in de voorverwarmde oven.
Na het bakken, laat de cheesecake nog een uur in de oven staan met de deur op een kier om rustig af te koelen.
Eenmaal afgekoeld, zet de cheesecake in de koelkast om volledig op te stijven. Cheesecake wordt vaak nog smakelijker als deze een dag later wordt geserveerd. Wij vinden hem zelfs na twee dagen nog lekkerder!!
Notes
Glutenvrij Pasen
Er zijn zoveel lekkere dingen te vinden tijdens de paasdagen! De keuze is enorm, maar als je glutenvrij moet eten, dan is je keuze iets beperkter.. Op Dagelijks Glutenvrij deel ik graag rond de Pasen wat lekkere recepten voor bij jou op tafel!
hi, ik ga de cheesecake van Tessa van Verk maken en heb een vraag over het recept.
Er gaan 2 eieren in.
Er staat voeg de eieren 1 voor 1 toe en dan staat er voeg het eigeel toe.
Moet ik eerst de eieren scheiden om eerst het eiwit en later de dooiers toe te voegen?
Super veel zin in deze cheesecake alvast bedankt voor uw reactie.
Groetjes,
Anne
Hi Anne, bedankt voor je scherpe blik! Er moet bij de ingrediënten staan: 2 eieren + 1 eidooier. Ik ga dit aanpassen 🙂