Glutenvrije scones (basisrecept)

Een tijdje terug had mijn vriend een potje clotted cream gekocht met de boodschap: Ik wil graag glutenvrije scones maken. Afgelopen zondag was het zo ver én gingen we samen aan de bak. Dat is best bijzonder, want ik sta het liefst alleen in de keuken. Samuël vindt samen kokkerellen leuk, dus ik probeer soms de controle een beetje los te laten. En meestal gaat het hartstikke goed als wij samen in de keuken staan. In de blog van vandaag deel ik graag ons recept voor glutenvrije scones. Om je vingers bij af te likken!
Update: 25 maart 2024
Wat zijn scones?
Een klassieker op een high tea of bij een echte Britse afternoon tea: scones. Maar wat is het eigenlijk? Scones is een soort broodje of gebakje. Traditioneel wordt een scone gevuld met clotted cream en jam. De lekkernij komt oorspronkelijk uit Schotland, maar is in heel het Verenigd Koninkrijk een populaire gebakje bij de thee. De klassieke scones worden gemaakt met tarwebloem, maar dat is natuurlijk niet glutenvrij!
Zo maak je glutenvrije scones!
Gelukkig! Glutenvrije scones maken is helemaal niet lastig. En je hebt met dit recept binnen een uur versgebakken scones op tafel. Je hebt natuurlijk wel alle ingrediënten nodig om het recept te maken. Voor dit recept gebruik ik glutenvrije bloem van Schär (Mix B/brotmix). Deze mix is uitermate geschikt voor het maken van scones. Daarnaast gebruik ik xanthaangom in dit recept. Dit kun je kopen bij Holland & Barrett, de online drogist of bij Winkelglutenvrij.nl.
Wat is xanthaangom?
Xanthaangom is een toevoeging die je steeds vaker in glutenvrije recepten terug ziet komen én dat is niet zonder reden. De stof wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel in ons voedsel. Een groot voordeel voor glutenvrije bakkers: Het zorgt voor meer binding en elasticiteit. Xanthaangom is relatief een goede vervanger voor gluten. Het is niet hetzelfde, maar het heeft een beetje dezelfde eigenschappen. Het is glutenvrij én veilig te gebruiken. Het enige nadeel is dat xanthaangom een kortbaardere grondstof is. Een zakje van 200 gram kost minimaal 7 a 8 euro. Gelukkig gebruik je in de meeste recepten een theelepel. Je doet heel erg lang met een zakje. Als je twijfelt, dan is dit misschien tóch het moment om het een keer te proberen.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen



Verwarm je oven voor op een 200 graden. Meng de glutenvrije bloem, suiker, bakpoeder, xanthaangom en een snufje zout samen tot een geheel.
Snijd de koude boter in kleine blokjes. Meng ze met de hand of de platte menghaak van je keukenmixer tot een kruimelig deeg.
Roer één ei en de koude melk samen en voeg dit langzaam toe terwijl je blijft mixen. Kneed vervolgens met de handen de kruimels tot een deegbal
Strooi een beetje glutenvrije bloem op je aanrecht en rol het deeg uit tot een dikte van zo'n 3 cm. Druk met een vormpje of een glas van ongeveer 5 cm diameter de scones uit.
Leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier en maak ze af door ze te bestrijken met ei. Bak ze vervolgens ongeveer 18 minuten, tot ze goudbruin.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Verwarm je oven voor op een 200 graden. Meng de glutenvrije bloem, suiker, bakpoeder, xanthaangom en een snufje zout samen tot een geheel.
Snijd de koude boter in kleine blokjes. Meng ze met de hand of de platte menghaak van je keukenmixer tot een kruimelig deeg.
Roer één ei en de koude melk samen en voeg dit langzaam toe terwijl je blijft mixen. Kneed vervolgens met de handen de kruimels tot een deegbal
Strooi een beetje glutenvrije bloem op je aanrecht en rol het deeg uit tot een dikte van zo'n 3 cm. Druk met een vormpje of een glas van ongeveer 5 cm diameter de scones uit.
Leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier en maak ze af door ze te bestrijken met ei. Bak ze vervolgens ongeveer 18 minuten, tot ze goudbruin.
Notes
Glutenvrij Pasen
Er zijn zoveel lekkere dingen te vinden tijdens de paasdagen! De keuze is enorm, maar als je glutenvrij moet eten, dan is je keuze iets beperkter.. Op Dagelijks Glutenvrij deel ik graag rond de Pasen wat lekkere recepten voor bij jou op tafel!