Glutenvrije sticky honing-sesam kip

honing-sesam kip

Een heerlijk lichtknapperig kipgerecht met een plakkerige zoete saus afgedekt met sesamzaadjes. Een paar weken geleden deelde ik dit heerlijke gerecht via Instagram én ik kreeg heel veel privéberichten voor het recept. En dat begrijp ik helemaal. Het is echt een gerecht, waarbij je je vingers aflikt. In de blog vertel ik graag hoe je zelf glutenvrije sticky sesam-kip maakt in een handomdraai. 

Laatste update: 1 juni 2024

Wat is glutenvrije sticky honing-sesam kip?

Het gerecht kent zijn oorsprong in de Chinese keuken, maar waarschijnlijk is dit een typische ‘fusion’ van verschillende culturen. Het gerecht is erg populair in Chinese Amerikaanse restaurants én heeft voor sociale media ook Europa veroverd. Dit gerecht heeft dé perfecte balans tussen zoet, zout en lichte pittigheid, gecombineerd met de textuur van knapperige kip en de kleverige saus. Je kunt het fantastisch serveren met rijst en groenten, zoals broccoli, sperziebonen of een combinatie van gestoofde groenten.

Het gerecht is eenvoudig glutenvrij te maken, maar je moet wel een aantal aanpassingen doorvoeren. Het belangrijkste is dat je glutenvrije ketjap en glutenvrije sojasaus gebruikt. Liever een tarwevrije variant? De sojasaus van Lee Kum Kee is óók tarwevrij en koop je online of in toko’s. Als je klikt op het linkje krijg je te zien welk product ik meestal gebruik. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van maïzena of aardappelzetmeel om de kip te paneren en de saus te binden. Ook heb je het beste resultaat als je gebruik maakt van eigen bijenhoning. Deze is een stuk duurder, maar de meeste honing in de supermarkt bevat niet-EU honing. Dit is een kunstmatig mengsel wat heel erg lijkt én smaakt naar honing, maar om te verwerken in gerechten werkt het toch niet zo lekker.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

honing-sesam kip
honing-sesam kip

AuteurTessa van VerkCategorie, , MoeilijkheidsgraadGemiddeld

honing-sesam kip

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd25 minutenKooktijd20 minutenTotale tijd45 minuten

Voor de kip
 500 g kipfilet
 2 eieren
 6 eetlepel glutenvrije bloem
 3 eetlepel maizena of aardappelzetmeel
 4 eetlepel zonnebloemolie
Voor de saus
 6 eetlepel echte bijenhoning
 4 eetlepel tomatenketchup
 2 eetlepel Rijstazijn
 3 eetlepel glutenvrije sojasaus
 3 theelepel kristalsuiker
 1 theelepel bruinesuiker
 ½ theelepel snufje zout
 1 theelepel knoflookpoeder
 1 theelepel water
 2 theelepel maïzena of aardappelzetmeel
Extra's om je gerecht compleet te maken:
 300 g rijst
 2 broccoli
 sesamzaadjes
 glutenvrije gebakken uitjes
 lente-ui

1

Meng honing, ketchup, suiker, bruine suiker, witte azijn, sojasaus, sesamolie, zout en knoflookpoeder samen en zet opzij.

2

Snijd de kip in stukjes. Vervolgens pak je drie verschillende kommen. Klop in de eerste kom een ei. Doe vervolgens de maïzena in een tweede kom. Plaats de glutenvrije bloem in een derde kom. Doop de stukjes kip eerst in het losgeklopte ei, dan in de glutenvrije bloem (zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn), en tot slot in de maïzena (ook goed bedekken).

3

Verhit olie in een grote pan of koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gepaneerde kip. Zodra de kip knapperig gebakken is laat je de kip uitlekken op een bord met keukenpapier.

4

Gebruik vervolgens deze pan om de saus te verwarmen. Giet de saus (stap 1) in pan en breng deze aan de kook op middel hoog vuur. Meng maïzena of aardappelzetmeel met water. Voeg deze toe aan de kokende saus. Blijf de saus roeren tot deze is ingedikt.

5

Voeg de gebakken kip terug toe aan de saus in de pan en meng goed, zodat alle kip bedekt is met saus. Garneer met sesamzaadjes en eventueel met lente-uitjes.

Ingrediënten

Voor de kip
 500 g kipfilet
 2 eieren
 6 eetlepel glutenvrije bloem
 3 eetlepel maizena of aardappelzetmeel
 4 eetlepel zonnebloemolie
Voor de saus
 6 eetlepel echte bijenhoning
 4 eetlepel tomatenketchup
 2 eetlepel Rijstazijn
 3 eetlepel glutenvrije sojasaus
 3 theelepel kristalsuiker
 1 theelepel bruinesuiker
 ½ theelepel snufje zout
 1 theelepel knoflookpoeder
 1 theelepel water
 2 theelepel maïzena of aardappelzetmeel
Extra's om je gerecht compleet te maken:
 300 g rijst
 2 broccoli
 sesamzaadjes
 glutenvrije gebakken uitjes
 lente-ui

Aanwijzingen

1

Meng honing, ketchup, suiker, bruine suiker, witte azijn, sojasaus, sesamolie, zout en knoflookpoeder samen en zet opzij.

2

Snijd de kip in stukjes. Vervolgens pak je drie verschillende kommen. Klop in de eerste kom een ei. Doe vervolgens de maïzena in een tweede kom. Plaats de glutenvrije bloem in een derde kom. Doop de stukjes kip eerst in het losgeklopte ei, dan in de glutenvrije bloem (zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn), en tot slot in de maïzena (ook goed bedekken).

3

Verhit olie in een grote pan of koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gepaneerde kip. Zodra de kip knapperig gebakken is laat je de kip uitlekken op een bord met keukenpapier.

4

Gebruik vervolgens deze pan om de saus te verwarmen. Giet de saus (stap 1) in pan en breng deze aan de kook op middel hoog vuur. Meng maïzena of aardappelzetmeel met water. Voeg deze toe aan de kokende saus. Blijf de saus roeren tot deze is ingedikt.

5

Voeg de gebakken kip terug toe aan de saus in de pan en meng goed, zodat alle kip bedekt is met saus. Garneer met sesamzaadjes en eventueel met lente-uitjes.

Glutenvrije sticky honing-sesam kip
*Advertentie*

Wat is jouw favoriete Aziatisch (geïnspireerd) gerecht?

*Advertentie*