Griekse souvlaki
Een heerlijk vlees gerecht voor op de barbecue of uit de grillpan: Souvlaki. Dit gerecht is hét ultieme comfortfood uit Griekenland én ideaal: het is van nature glutenvrij. Vorig jaar waren we op vakantie in het Griekse eiland Kos. Hier hebben we regelmatig Souvlaki gegeten. Wij vinden het heerlijk om uit de Griekse keuken te koken. Benieuwd naar het recept? Dat delen we graag in deze blog!
Laatste update: 2 augustus 2024
Wat is Souvlaki?
De term “souvlaki” komt van het Griekse woord “souvla,” wat “spies” betekent, en verwijst naar de traditionele bereidingswijze van het gerecht. Het is een belangrijk onderdeel van de Griekse keuken, bekend om zijn smaakvolle en eenvoudige bereiding. Souvlaki is een populair Grieks gerecht dat bestaat uit kleine stukjes vlees, gegrild aan een spies. Traditioneel wordt Souvlaki gemaakt van varkensvlees, maar kip, lam of rundvlees wordt ook vaak gebruikt. Het vlees wordt gemarineerd in een mengsel van olijfolie, citroensap, knoflook, oregano en andere kruiden.
Het gerecht kent verschillende manieren van serveren. Direct vanaf de spies, in een pitabroodje met tomaat, ui en tzatiki, of op een bord met bijgerechten zoals rijst, salade en frietjes. Je kunt er ook heerlijke Griekse citroenaardappeltjes bij serveren. Kijk op Glutenvrije Zomer voor meer glutenvrije zomertips en recepten!
Snijd de varkenshaas in kleine stukken. Meng in een kom olijfolie, peper, zout, oregano en geperste knoflook. Voeg de varkenshaas toe en laat het mengsel een paar uur marineren voor de beste smaak - hoe langer, hoe beter.
Gebruik houten satéprikkers of metalen barbecuespiezen. Tip: Als je houten satéprikkers gebruikt voor de barbecue, laat ze dan eerst in water weken zodat ze minder snel verbranden.
Grill de souvlaki in ongeveer 7 minuten gaar in een grillpan of op de barbecue.
Voor extra smaak kun je ook grote stukken ui aan de spies toevoegen.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Snijd de varkenshaas in kleine stukken. Meng in een kom olijfolie, peper, zout, oregano en geperste knoflook. Voeg de varkenshaas toe en laat het mengsel een paar uur marineren voor de beste smaak - hoe langer, hoe beter.
Gebruik houten satéprikkers of metalen barbecuespiezen. Tip: Als je houten satéprikkers gebruikt voor de barbecue, laat ze dan eerst in water weken zodat ze minder snel verbranden.
Grill de souvlaki in ongeveer 7 minuten gaar in een grillpan of op de barbecue.
Voor extra smaak kun je ook grote stukken ui aan de spies toevoegen.
Notes
Uitgelicht
Glutenvrije All Inclusive bij Blue Lagoon Resort
Ga jij deze zomer glutenvrij én All Inclusive naar het zonnige Griekenland? Ontdek dit resort via een uitgebreide review op mijn blog.