Mijn moeder wilde graag dat ik voor haar een glutenvrije kwarktaart maakte, speciaal voor Moederdag. Ik ben dol op kwarktaarten en gelukkig ben ik niet de moeilijkste! Het aardbeienseizoen is weer begonnen en ik maakte speciaal voor haar een verse glutenvrije kwarktaart met aardbeien.

Voor de glutenvrije biscuitjes gebruikte ik de ‘Maria biscuits’ van Sondey Free From Gluten. Een aantal keer per jaar heeft de Lidl een glutenvrije week. Heb je geen glutenvrije biscuits van de Lidl in huis? Probeer dan glutenvrije Oaties van Verkade of andere glutenvrije biscuitjes.

Ingrediënten glutenvrije kwarktaart

met aardbeien

  • 125 gram (glutenvrije) biscuitjes 
  • 75 gram (room) boter
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ≈ 250 gram verse aardbeien
  • 65 gram kristalsuiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 1 deciliter slagroom
  • 250 gram magere kwark

Dit recept is geschikt voor een kwarktaart voor ongeveer 6 – 8 personen en een springvorm van ø 20 cm. Maak je liever een grotere taart? Verdubbel dan de ingrediënten en gebruik een springvorm van ø 24 cm. Voor dit recept gebruikte ik de glutenvrije Maria Biscuit van de Lidl. Deze is alleen verkrijgbaar tijdens de glutenvrije actieweek van de Lidl. Deze is ongeveer twee keer per jaar. Helaas is hij al een aantal keer niet meer geweest. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven verkrijgbaar, zoals glutenvrije Oaties van Verkade of glutenvrije digestives van Schär.

Tip: Begin met het bakblik te bedekken met bakpapier. Dan heb je daar geen omkijken meer naar.

Stap 1:  Zoek 100 gram ‘mooie’ aardbeien uit voor de decoratie en leg deze opzij. Was de overige 150 gram aardbeien en verwijder de kroontjes.

Stap 2: Snij de aardbeien in kleine partjes van ongeveer 1 cm en voeg bij de aardbeien ongeveer 40 gram suiker.

Stap 3: Hussel de aardbeien door de suiker en bewaar deze in een bewaardoos op kamertemperatuur.

Stap 4: Weeg 125 gram biscuits, bijvoorbeeld glutenvrij maria koekjes, glutenvrije Oaties van Verkade of glutenvrije digestives van Schär af en maal deze fijn met de staafmixer.

Stap 5: Smelt 75 gram boter in de magnetron of in een pannetje.

Tip: Geen staafmixer of handblender in huis? Vermaal dan de koekjes door de koekjes in een plastic zakje te doen en ze te verkruimelen met de deegroller.

Stap 6: Voeg 1 zakje vanille suiker toe aan de koekkruimels en hussel deze door elkaar.

Stap 7: Meng de gesmolten boter door de koekkruimels en roer deze door elkaar totdat alle kruimels ‘nat’ zijn.

Stap 8: Bedek de met bakpapier bekleedde springvorm met de koekbodem en strijk de bodem egaal met een lepel.

Tip: Gooi niet gelijk alle gesmolten boter bij de koekkruimels. Beter dat je iets teveel boter gesmolten heb, wat je weg moet gooien, dan dat je teveel boter in het koekmengsel heb zitten.

Je hebt nu de aardbeien uit de bewaardoos weer nodig. Als het goed is zit er vocht op de bodem van de bewaardoos. Deze heb je straks nodig!

Stap 9: Week 3 blaadjes gelatine ongeveer 5 minuten in een koud schaaltje met water/

Stap 10: Klop ondertussen de slagroom met 25 gram suiker lobbig. Zodra de slagroom lobbig is bewaar je deze nog even in de koelkast.

Tip: Slagroom lobbig kloppen is eigenlijk de slagroom net niet stijfkloppen!

Glutenvrije kwarktaart

De volgende stappen gaan erg door elkaar. Dit komt omdat je straks drie verschillende mengsels bij elkaar moet gaan gooien.

Stap 11: Snij ongeveer acht aardbeien door midden en versier de zijkanten met aardbeien. Zet daarna de springvorm weer terug in de koelkast.

Stap 12: Zeef de aardbeien op een pan boven een steelpannetje, zodat het vocht in de pan druppelt.

Stap 13: Weeg 250 gram magere kwark af en mix deze met een handgarde los.

Stap 14: Voeg hierbij de aardbeien uit het zeefje en roer deze door elkaar.

Stap 15: Verleng het vocht van de aardbeien uit de steelpan met ongeveer 3 eetlepels water. In totaal moet er 5 eetlepels aan vocht in het steelpannetje zitten. Verwarm het vocht in het pannetje.

Stap 16: Knijp de gelatine goed uit en voeg deze bij de aardbeien sapje in de steelpan

Gelatine lost op in warm water, maar zorg ervoor dat je het goed roer!

Glutenvrije kwarktaart

Ik heb er voor gekozen om een druppeltje rode kleurstof erbij te gooien, zodat de kwarktaart mooi roze werd. Dit hoeft natuurlijk niet!

Stap 17: Voeg het aardbeien mengsel met de gelatine bij het kwarkmengsel en meng deze met de garde tot een glad beslag.

Stap 18: Voeg lepel per lepel de slagroom bij het mengsel, totdat het een stevige gladde massa is.

Stap 19: Haal de springvorm weer uit de koelkast en verdeel het kwark mengsel over de koekbodem. Strijk de bovenkant glad en laat deze minimaal 1,5 uur opstijven in de koelkast.

Stap 20: Haal de kwarktaart uit de koelkast en versier de bovenkant met aardbeipartjes.

De taart is nu klaar om te eten. Het is belangrijk om hem goed in de koelkast te bewaren. Hij is bij ons goed bevallen en vooral de glutenvrije koekbodem was heerlijk in combinatie met de kwarksmaak. Mijn voorkeur gaat altijd nog uit naar een verse kwarktaart als deze ipv. een kant-en-klare mix uit de supermarkt.

Wat is jouw favoriete vulling voor een glutenvrije kwarktaart?

Glutenvrije taarten

Ben jij een echte zoetekauw? De lekkerste glutenvrije taart vind je namelijk op Dagelijks Glutenvrij. Klik op de onderstaande knop voor nog veel meer recepten!