Glutenvrije kwarktaart met bramen
In onze moestuin hebben wij een aantal bramenstruiken die ons ieder jaar voorzien van heel veel bramen. Super lekker, want het is een veelzijdig besje. Bramen zijn heerlijk om uit het vuistje te eten, maar ze zijn ook maar kort te bewaren.
Afgelopen maand maakte ik een heerlijke glutenvrije kwarktaart met bramen. In het blog van vandaag lees je het recept voor deze heerlijke bramenkwarktaart.
Laatste update: 23 augustus 2024
Hoe maak je een glutenvrije kwarktaart?
Een kwarktaart is eenvoudig om glutenvrij te maken, omdat een groot gedeelte van de taart van nature glutenvrij is. Hierdoor heb je weinig smaakverlies en merk je weinig verschil, als je het vergelijk met de glutenvolle variant. Ik maak kwarktaarten altijd zonder pakket. Deze zijn duur én de helft moet je weggooien. Zonde! Ik maak kwarktaarten altijd met gelatine. Als je eenmaal begrijpt hoe het werkt, dan koop je nooit meer een bakpakket! Zelf maak ik meestal gebruik van volle kwark, maar je kunt ook magere kwark gebruiken.
Het belangrijkste onderdeel om te vervangen is de koekbodem. Voor dit recept maak ik gebruik van de glutenvrije speculaasjes van Albert Heijn, maar je kunt ook andere glutenvrije koekjes gebruiken. De glutenvrije speculaasjes verkruimel ik in de keukenmachine, vervolgens voeg ik nog een eetlepel speculaaskruiden en een schepje suiker toe. Dan smaakt hij nog iets sterker naar speculaas én vinden wij het nog lekkerder!
Wil je liever een andere kwarktaart maken? Op mijn site vind je ook een recept voor een aardbeien kwarktaart en een kwarktaart met bosvruchten of juist een yoghurttaart met bosvruchten!
Neem ongeveer 250 gram bramen, was ze goed en bestrooi met ongeveer 40 gram suiker. Doe de bramen in een schaaltje of bakje en zet apart. Zorg ervoor dat je het vrijgekomen vocht opvangt; dit heb je later nodig.
Verkruimel 125 gram glutenvrije speculaasjes en meng deze met een eetlepel speculaaskruiden en een beetje suiker. Smelt wat roomboter en meng deze door de koekkruimels. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen lichtjes in. Verdeel het koekmengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en zet deze in de koelkast om op te stijven.
Week ongeveer 6 blaadjes gelatine 5 minuten in koud water. Klop ondertussen de slagroom stijf met ongeveer 50 gram suiker en zet apart. Roer 500 gram kwark los in een andere kom.
Verwarm een pannetje op het vuur. Prak de bramen en zeef ze, zodat het vocht in het pannetje terechtkomt. Voeg de gezeefde bramen toe aan het kwarkmengsel. Als je niet genoeg vocht hebt, voeg dan één of twee eetlepels water toe om minimaal 5 eetlepels vloeistof te hebben. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg ze toe aan het pannetje. Roer met een garde tot de gelatine volledig is opgelost.
Voeg het gelatinemengsel langzaam toe aan de kwark en meng goed met een garde. Voeg vervolgens de slagroom voorzichtig, lepel voor lepel, toe aan het kwarkmengsel.
Giet het kwarkmengsel in de springvorm en laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Ingrediënten
Aanwijzingen
Neem ongeveer 250 gram bramen, was ze goed en bestrooi met ongeveer 40 gram suiker. Doe de bramen in een schaaltje of bakje en zet apart. Zorg ervoor dat je het vrijgekomen vocht opvangt; dit heb je later nodig.
Verkruimel 125 gram glutenvrije speculaasjes en meng deze met een eetlepel speculaaskruiden en een beetje suiker. Smelt wat roomboter en meng deze door de koekkruimels. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen lichtjes in. Verdeel het koekmengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en zet deze in de koelkast om op te stijven.
Week ongeveer 6 blaadjes gelatine 5 minuten in koud water. Klop ondertussen de slagroom stijf met ongeveer 50 gram suiker en zet apart. Roer 500 gram kwark los in een andere kom.
Verwarm een pannetje op het vuur. Prak de bramen en zeef ze, zodat het vocht in het pannetje terechtkomt. Voeg de gezeefde bramen toe aan het kwarkmengsel. Als je niet genoeg vocht hebt, voeg dan één of twee eetlepels water toe om minimaal 5 eetlepels vloeistof te hebben. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg ze toe aan het pannetje. Roer met een garde tot de gelatine volledig is opgelost.
Voeg het gelatinemengsel langzaam toe aan de kwark en meng goed met een garde. Voeg vervolgens de slagroom voorzichtig, lepel voor lepel, toe aan het kwarkmengsel.
Giet het kwarkmengsel in de springvorm en laat de taart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.