Voordat ik de diagnose Coeliakie kreeg was ik een chef in de keuken! Een echte bakster. Toen ik mijn diagnose Coeliakie kreeg moest ik opnieuw leren bakken en in het begin had ik daar maar weinig zin in.

Eén van mijn favoriete taarten is de Monchoutaart, vooral het oude glutenvolle recept van mijn moeder met een Bastogne bodem. Mijn moeder kwam met het idee om van de Glutenvrije Oaties van Verkade een monchoutaart te maken en dat is best wel goed gelukt! Ik deel het recept graag met mijn glutenvrije volgers!

Ingrediënten glutenvrije monchoutaart

  • 125 gram Oaties
  • 75 gram roomboter
  • 100 gram MonChou of roomkaas naturel
  • 55 gram suiker
  • 125 ml slagroom
  • half zakje klopvast/ slagroom versteviger
  • 1 blikje aardbeien vlaaivulling

Hulpmiddelen:

  • Bakblik 20 cm Ø
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Eventueel steelpan en keukenmachine

Bereiding Glutenvrij MonChoutaart

Zorg ervoor dat de roomboter en MonChou op kamer temperatuur zijn, voordat je begint aan het recept. De slagroom moet koud zijn.

Stap 1: Breek ongeveer 125 gram Oaties in stukjes. Vervolgens maal je ze fijn met een keukenmachine. Smelt de boter in een steelpannetje of even in de magnetron tot een dun gesmolten mengsel. Mix de koekkruimels samen met de gesmolten boter voor de koekbodem.

Stap 2: Plaats aan de onderkant van het bakblik een stukje bakpapier, zodat het mengsel niet blijft plakken aan de bodem. Verdeel het koekmengsel over de bodem en druk deze lichtjes aan met een lepel. Zet de koekbodem even in de koelkast tot dat je klaar bent met het room gedeelte.

Stap 3: Weeg 55 gram suiker af en voeg hier vervolgens de MonChou of roomkaas aan toe. Mix deze tot een gladde massa. Mix 125 ml slagroom stevig met een half zakje klopvast. Spatel de slagroom voorzichtige door de MonChou massa.

Stap 4: Haal de bodem uit de koelkast en vervolgens schep je het mengsel op de koekbodem. Zet vervolgens de taart voor ongeveer een uur in de koelkast om hem op te laten stijven.

Stap 5: Na een uur haal je de taart uit de koelkast en verdeel je de aardbeien vlaaifruit over het room. Je hebt ruim aan 1 blikje.

Vervolgens laat je de taart in de koelkast verder opstijven! Hij is het lekkerste de dag erna. De taart is 20 cm Ø en je kunt er ongeveer 6 a 8 stukjes taart uit halen. Wil je een grotere taart maken? Pak dan een 24 cm Ø blik en verdubbel het recept. Dit is ook het origineel, alleen heb ik hem aangepast naar een kleiner taartje!

 

Hebben jullie ook een recept dat al jaren in de familie is?

 

Glutenvrije taarten

Ben jij een echte zoetekauw? De lekkerste glutenvrije taart vind je namelijk op Dagelijks Glutenvrij. Klik op de onderstaande knop voor nog veel meer recepten!

%d bloggers liken dit: