Vorig jaar was het op Dagelijks Glutenvrij in oktober de glutenvrije appelmaand. Er kwam twee keer per week een recept online met als hoofdingrediënt: De Appel. Dit jaar ga ik de glutenvrije appelmaand niet herhalen. Om het een klein beetje goed te maken heb ik wel een lekker recept met appels vandaag, want het blijft een van mijn favoriete ingrediënten om mee te experimenteren in de keuken. Vandaag heb ik het recept voor een glutenvrije speculaas appeltaart. 

De maand oktober is mijn favoriete maand. Ik ben dol op de herfst. De kleuren, de geuren en het eten. Het eten. Van de komst van de nieuwe verse oogst appels tot aan de spruitjes. Ik ben er dol op. Een andere favoriet die echt bij het najaar past is de smaak van speculaas. En laten deze smaken perfect bij elkaar passen. Een glutenvrije speculaas appeltaart, dat was even een experiment, maar naar mijn mening erg geslaagd! Ik heb de mix gebruikt van Peak’s Freefrom om deze appeltaart te maken. De mix wordt veel gebruikt voor het maken van kruidnoten voor de Sinterklaas. Ik geloof dat hij ook alleen te verkrijgen is rond de sinterklaas periode. Ik experimenteer graag met deze mix. Ik heb vorig jaar ook een glutenvrije gevulde speculaas ermee gemaakt.

Ingrediënten Glutenvrije Speculaas Appeltaart

  • 1 pak Peak’s FreeFrom Kruidnoten en Speculaasmix
  • 100 gram roomboter of margerine
  • 1 ei
  • 2 Elstar appels
  • Handje rozijnen
  • speculaaskruiden of kaneel
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • Springvorm van 20 cm en bakpapier 
  • Amandelschaafsel

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Glutenvrije Speculaas Appeltaart
Glutenvrije Speculaas Appeltaart

Bereiding Glutenvrije Speculaas Appeltaart

Stap 1: Maak het koekbeslag, zoals is aangegeven op de verpakking. Dit betekent dat je het koekdeeg kneed. Hierbij voeg je 1 eitje en 100 gram boter toe aan de mix. Je kneed het met de hand of gebruik net als ik de kneedhaak van de keukenmixer.

Stap 2: Kneed het laatste beetje goed door met de hand en maak er vervolgens een platte deegbal van. Plaats het op een bordje met vershoudfolie in de koelkast en ga verder met de volgende stap.

Stap 3: Schil een Elstar appeltje en haal het klokhuis eruit. Snijd de appel in kleine blokjes en verzamel de stukjes in een schaaltje. Voeg hierbij een handje rozijnen, een schepje speculaaskruiden (of kaneel) en een beetje bruine basterdsuiker aan toe. Roer het mengsel goed door, zodat de suiker en kruiden goed verdeeld zijn over alle appelstukjes. Zet het schaaltje even opzij (het hoeft niet in de koelkast).

Stap 4: Plaats op de bodem van de springvorm bakpapier en vet de rest van de vorm in met een beetje boter of olie. Hiermee voorkom je dat de glutenvrije speculaas appeltaart straks aan de vorm blijft plakken.

Stap 5: Haal het deeg uit de koelkast. Verdeel beetje voor beetje de bodem van de springvorm met deeg. Probeer de laag ongeveer een halve cm tot een cm dik te maken. Werk vervolgens omhoog. Druk met je vinger de ‘hoek’ van de springvorm goed aan, zodat hier geen ‘dikke’ koek rand ontstaat. Zorg ervoor dat je een beetje deeg overhoudt om de bovenkant te bekleden.

Stap 6: Vul de bodem met het appelmengsel en verdeel deze goed. Draai vervolgens met het laatste beetje deeg slierten, die je over de bovenkant verdeeld. Vet de bovenkant optioneel nog in met een beetje ei en strooi wat amandelschaafsel over de taart heen.

Stap 7: Bak de glutenvrije speculaasappeltaart in 40 minuten op 180 graden gaar. Laat het goed afkoelen. Het is ontzettend lekker in combinatie met een grote kop herfstthee en een beetje slagroom. Maar met een kopje koffie is het ook verrukkelijk

Deze taart staat absoluut in mijn persoonlijke top-10. Sinds dat ik glutenvrij moet eten heb ik al veel taarten uitgeprobeerd en veel recepten gedeeld op Dagelijks Glutenvrij. Dit is een juweeltje en ontzettend makkelijk te maken. In totaal was ik een half uurtje bezig met het maken van de taart en de oven deed de rest. Een geslaagd taartje en dat vond de rest van het gezin ook!

Ben jij ook zo dol op de smaak van de herfst?

 

Glutenvrije recepten met appel

Mijn favoriete ingrediënt om mee te bakken zijn appels. Daarom zijn er op Dagelijks Glutenvrij veel recepten te vinden met appel als ingrediënt. Zoveel recepten, dat het zelfs tijd is voor een overzicht. Via de onderstaande link vind je alle recepten met appel, die op Dagelijks Glutenvrij verschenen zijn!