Afgelopen zondag was het weer Moederdag. Dit jaar maakte in een lekkere glutenvrije kwarktaart met bosvruchten voor mijn lieve moeder. Mijn broer en schoonzus kwamen gezellig ’s avonds eten en daar hoort natuurlijk een overheerlijk dessert bij voor tijdens de koffie. In de blog van vandaag vertel ik hoe je deze glutenvrije kwarktaart met bosvruchten maakt!

Het is alweer een jaar geleden dat ik voor het laatst een receptje schreef over een lekker taartje.  Ik vind het altijd erg leuk om te bakken, maar door school en mijn afvalproces heb ik ongezond bakken een beetje laten vallen. Deze taart is gelukkig semi-verstandig!

Ingrediënten Kwarktaart met bosvruchten

 • 150 gram glutenvrije biscuit (Lidl)
 • 75 gram (room)boter
 • 300 gram (magere) kwark
 • 3 blaadjes gelatine
 • 1 dl slagroom
 • Optioneel: zoetstof
 • Aardbeien
 • Frambozen
 • Blauwe bessen
 • Optioneel: Witte chocolade
 • Bakblik Ø 20 cm

Voor de kwarktaart heb ik magere kwark gebruikt. Deze is wat zuurder van smaak en om die smaak te maskeren heb ik zoetstof gebruik. Gebruik je liever geen zoetstof, dan kun je er voor kiezen het eruit te laten of een andere soort kwark gebruiken die minder zuur is. Ik heb voor de bodem de glutenvrije mariakoekjes gebruikt die verkocht wordt tijdens de glutenvrije week van Lidl.

 

Bereiding kwarktaart met bosvruchten

Stap 1: Weeg 150 gram koekjes af en maal deze fijn met een keukenmachine. Weeg 75 gram (room)boter af en laat deze smelten in een pannetje of in de magnetron.

Stap 2: Giet de gesmolten boter, beetje bij beetje, bij de koekkruimels tot een plakkerige massa.

Stap 3: Pak een springvorm met een diameter van 20 centimeter. Bekleed deze met bakpapier. Verdeel vervolgens het koekmengsel over de bodem en druk deze glad met de achterkant van een lepel. Leg het bakblik even in de koelkast, zodat het al wat kan opstijven.

Stap 4: Weeg ongeveer 300 gram kwark af en roer deze los met een garde. Voeg eventueel wat zoetstof toe om de zurige smaak te maskeren.

Stap 5: Haal drie gelatine blaadjes uit de verpakking. Laat deze ongeveer 5 minuten weken in koud water. Klop ondertussen de slagroom lobbig.

Stap 6: Zet een steelpannetje op het vuur, knijp de gelatine blaadjes goed uit en leg deze samen met 3 tot 5 eetlepels water in de warme pan. Mix met een garde de gelatine goed door totdat het helemaal is opgelost. Laat het even afkoelen.

Stap 7: Voeg de gelatine bij het kwarkmengsel en meng dit goed door. Voeg vervolgens lepel per lepel de slagroom toe aan het mengsel. Roer alles goed door.

Stap 8: Giet het kwarkmengsel in het bakblik en laat dit even rusten in de koekkast.

Stap 9: Maak het fruit schoon. Decoreer de taart met vruchtjes en decoreer eventueel met witte chocolade.

Ik heb de kwark even een 15 minuten laten rusten in de koekkast. Het fruit zakt hierdoor wat meer in de kwarkmix, maar dat vind ik erg lekker. Wil je echt alleen een bovenlaag, dan kun je de kwarktaart beter wat langer in de koekkast laten liggen. Als de kwarktaart eenmaal is opgestijfd, is het wel lastiger om er iets op te leggen. Het glijd er makkelijker af.

Je kunt de witte chocolade mooi decoreren met een aardappelschiller, een dunschiller. Daardoor krijg je mooie gekrulde chocolade stukjes.

Hoe ga jij jouw moeder met moederdag verwennen?

Glutenvrije taarten

Ben jij een echte zoetekauw? De lekkerste glutenvrije taart vind je namelijk op Dagelijks Glutenvrij. Klik op de onderstaande knop voor nog veel meer recepten!