Glutenvrije broodmix van Jumbo Lekker Vrij van Gluten
Je kunt glutenvrij brood kopen, maar je kunt ook gemakkelijk zelf een heerlijk glutenvrij broodje maken. Dan heb je nog de keuze. Ga je voor een glutenvrije bakmix of ga je zelf aan de slag met verschillende meelsoorten. Soms is het gewoon makkelijk om een bakmix te gebruiken, omdat je dan zeker weet dat de verhoudingen kloppen. In de blog van vandaag deel ik een van onze favoriete bakmixen. De glutenvrije broodmix van Jumbo ‘Lekker vrij van Gluten’. Lees je mee?
Laatste update: 1 juni 2024
Glutenvrije broodmix van Jumbo
Deze glutenvrije broodmix is gekocht bij de Jumbo. In oktober 2019 is Jumbo gestart met een eigen glutenvrij assortiment in samenwerking met de Nederlandse Coeliakie Vereniging. In het glutenvrije assortiment zitten twee bakmixen. Een glutenvrije pannenkoekenmix en een glutenvrije broodmix. Er zijn geruchten dat et assortiment in de toekomst nog verder wordt uitgebreid, maar de huidige producten zijn al erg fijn.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Bakmix Review: Glutenvrije broodmix van Jumbo Lekker Vrij van Gluten
Het is waarschijnlijk geen verrassing dat deze glutenvrije broodmix te koop is bij de Jumbo Supermarkten. Zover ik weet is hij alleen te koop in Nederland. Jumbo krijgt steeds meer filialen in België, maar ik weet niet de Jumbo Lekker Vrij van Gluten-assortiment ook daar te koop is. De glutenvrije bakmix was trouwens erg aantrekkelijk geprijst. Een pak van 450 gram voor één brood kost € 1,79, dit was echter de prijs in 2020. In 2024 heb ik de blog in een nieuw jasje gestoken én pas ik gelijk de prijs aan. Want inmiddels betaal je € 3,03 voor deze glutenvrije broodmix.
In de glutenvrij bakmix zitten de volgende ingrediënten. Die zijn overigens wél hetzelfde gebleven.
Maïszetmeel, teffmeel, rijstmeel, tapiocazetmeel, zonnebloempitten, verdikkingsmiddel: E415, lijnzaad, sesamzaad, lupinemeel, weipoeder (melk), dextrose, gejodeerd zout, rijsmiddelen: E450 en E500, kleurstof: karamel, emulgator: sojalecithine, melkeiwit, zuurteregelaar: E575
De glutenvrije bakmix bevat de allergenen: melk, lupine, soja en sesam. Dit is voor mij geen probleem, maar dit zijn toch veel voorkomende allergenen in combinatie met gluten. In de bakmix moet je het volgende toevoegen: 350 ml warm water (40°C), 15 g verse gist of 7 gram droge gist, 5 g eivervanger (lijnzaadmeel/chiazaadmeel) en 30 ml zonnebloemolie. Zelf heb ik droge gist gebruikt en heb ik de eivervanger vervangen voor een heel ei.
Hoe bevalt het glutenvrije brood?
Na het reizen en bakken van het brood is het brood ontzettend gestegen. Ik ben dit niet heel erg gewend van glutenvrij brood, dus ik was best wel verbaasd. Ik heb precies de baktijden aangehouden die aangegeven zijn op de verpakking. Het rijzen van het brood heb ik in de oven gedaan op 40 graden. Na het bakken heb ik het brood even rustig laten afkoelen onder een schone theedoek.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
De volgende morgen heb ik natuurlijk ontbeten met vers glutenvrij brood. Het brood was niet uitgedroogd tijdens het afkoelen onder de theedoek in de nacht. Ik was hier namelijk wel een beetje bang voor. Direct heb ik het brood in plakjes gesneden en in de vriezer gegooid. In totaal haal ik uit een brood 14 a 15 sneetjes brood. De korst van het brood is lekker knapperig en de binnenkant lekker zacht. Wanneer je het eet wordt het een beetje plakkerig in je mond, maar jeetje. Wat een brood ervaring. Deze bakmix blijft er hier in. Ik ben fan. Wanneer komen er meer bakmixen, Jumbo?
Gebruik jij wel eens een glutenvrije bakmix om brood te bakken?
Uitgelicht
Glutenvrije All Inclusive bij Blue Lagoon Resort
Ga jij deze zomer glutenvrij én All Inclusive naar het zonnige Griekenland? Ontdek dit resort via een uitgebreide review op mijn blog.
Bedank voor je uiteenzetting. Zelf gebruik ik altijd broodmix van happy Bakers (erg makkelijk en lekker), maar ze zijn het recept aan het vernieuwen, dus nu ben ik toegewezen op een andere broodmix. Zou je mij het recept van dezr vrij van broodmix kunnen geven, dan kan ik zien of het mij gaat lukken (voordat ik het koop). B v D
Hi Ineke, bedankt voor je reactie. Dit heb ik gekopieerd vanaf de website van jumbo:
Bereidingswijze broodbakmachine
Doe 350 ml warm water in de broodbakmachine en voeg de broodmix, margarine, ei of eivervanger en gist toe: selecteer een programma waarbij het kneden, rijzen en bakken ongeveer 140 minuten (snel-programma) duurt. Laat het brood afkoelen in de machine!
Bereidingswijze oven
Doe de broodmix, olie en ei in een beslagkom. Mix het geheel met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
Doe de gist in het water en roer gedurende 2 minuten. Voeg dit toe aan het beslag in de mengkom.
Verdeel het deeg in een ingevette bakvorm. Laat het 60 minuten op een warme plaats rijzen tot de bovenkant van de bakvorm is bereikt. Indien u een kleinere bakvorm gebruikt let er dan op dat de bakvorm in de goede verhouding gevuld wordt. Tot de helft van de bakvorm vullen is meestal voldoende.
https://www.jumbo.com/jumbo-lekker-vrij-van-gluten-broodmix-450g/295221DS/
Groetjes,
Tessa van Verk
Ik heb nog nooit zelf brood gebakken, maar dit klinkt goed en de prijs is ook wel erg aantrekkelijk! Twee vragen: kan ik het gewoon afbakken in de oven of moet je hier een broodbakmachine voor gebruiken? En als het in de oven kan: hoe groot bakblik heb ik dan nodig? Hoop dat je mij (een echte beginneling) kunt helpen!
Hi Anne, Bedankt voor je reactie! Deze broodmix is geschikt om in de oven te maken. Ik heb hem zelf namelijk ook in de oven gemaakt. Ik heb een gewoon cakeblik gebruikt om hem in te bakken. Je kunt precies de beschrijving op de verpakking volgen. Dan moet het goed komen. Groetjes Tessa.
Top, dankje! Ik ga het proberen!