Afgelopen weekend was het eens tijd om mijzelf uit te sloven in de keuken. Een paar weken geleden bracht Peak’s FreeFrom, een glutenvrij merk, een nieuwe bakmix uit. Namelijk de speculaas en kruidnoten mix en natuurlijk moest ik deze uitgebreid uit testen! En lekker zijn ze, want de kruidnoten hebben het einde van het weekend niet gered. Ik maakte deze lekkere glutenvrije kruidnoten en natuurlijk ook speculaaskoeken met deze mix!

De mix heb ik gekocht bij Jumbo voor slechts € 1,99. De ingrediënten die je hieraan moet toevoegen zijn:

  • 100 gram roomboter of margarine
  •  1 ei

Aangezien ik wel lactose mag gebruik ik het liefste roomboter. Ik vind roomboter lekkerder dan margarine en kies hierdoor eigenlijk bijna altijd voor roomboter.

PicMonkey Collage

pcik

In principe heb ik gewoon het recept aangehouden wat op de verpakking stond. Je voegt de mix, de (room)boter en het ei in de kom en kneed deze met de keukenmachine of met je handen tot een bal. Vieze handen krijgen tijdens het bakken is niet zo mijn ding, dus ik ben blij dat de keukenmachine het grove werk doet. Vervolgens kneed ik het laatste beetje zelf tot een bal.

Wat ik erg fijn vindt van het deeg is dat het een ‘droge’ deegbal is. Vaak ervaar ik met glutenvrij deeg, dat deze heel erg nat en plakkerig blijft. Doordat deze droog is en vrij stevig, kun je de speculaas in allerlei vormen kneden en zelfs uitsteken met vormpjes!

Ik kon 36 kruidnoten kwijt op mijn bakplaat. Mijn kruidnoten waren wat groter, want hele kleine nootjes maken vond ik een iets te veel werk… De kruidnoten heb ik afgebakken op 180°C in ongeveer 15-17 minuten. (Let op: dit is anders dan op de verpakking staat.)

koeken

Van het restant deeg wilde ik graag grote speculaaskoeken maken. Ik verdeelde de restanten over 4 bolletjes en drukte deze plat op de bakplaat. Met een beetje amandelen maakte ik de koek af om hem vervolgens op 180°C in circa 18-20 minuten te bakken.

De foto hierboven is om te laten zien hoe mooi de kruidnoten zijn geworden, ze lijken net echt! Maar zijn ze ook lekker? Ik had natuurlijk aan het begin van deze blog al verteld dat ze het einde van het weekend niet gered hebben. De kruidnoten zijn op, maar de koeken heb ik nog. De smaak ik erg lekker en persoonlijk vind ik ze lekkerder dan de glutenvrije kant-en-klare variant. Ze tippen nog niet aan de ‘echte’, maar het is een verrukkelijke vervanger.

 

Heb jij deze Glutenvrije Kruidnoten mix al uitgeprobeerd of heb jij al andere receptjes mee gemaakt? Laat het weten in de reacties!

 

%d bloggers liken dit: