Een allergie of intolerantie hebben is nooit leuk, maar voor jouw belastingaangifte, die je tussen 1 maart en 30 april mag doen, heeft dit wel voordelen. Indien jij een dieet verklaring hebt van jouw arts kan dit namelijk belastingvoordeel opleveren. Wil je weten hoe dit precies zit en hoe jij hier gebruik van kan maken? Lees dan snel verder!

Er zijn altijd veel vragen rondom de dieetkostenaftrek bij de belastingaangifte. Aangezien ik zelf geen ervaring en kennis heb over belastingzaken heb ik Emma Verschure gevraagd om een gastblog te schrijven over dit onderwerp.

Even voorstellen…

Hallo lieve lezers van Dagelijks Glutenvrij, ik ben Emma Verschure. Ik heb een blog speciaal voor ambitieuze meiden en vrouwelijke ondernemers, genaamd AmbitiEmma.com. Daarnaast help ik met Emma’s Tax Law ambitieuze meiden met hun belastingen door er een feestje van te maken. Zelf heb ik al jaren een koemelk eiwit allergie, lactose intolerantie en pds, vervelend, maar voor de belastingaangifte juist helemaal niet, mijn belastbaar inkomen wordt door deze diëten verlaagd met €1.300. Dat is niet mis natuurlijk. Hoe dit werkt vertel ik je in deze blog.

Belastingvoordeel door je gluten intolerantie

Als je Coeliakie of de ziekte van Dühring hebt en als gevolg hiervan glutenvrij dieet moet volgen, dan heb je recht op belastingvoordeel. Hierbij is het wel een vereiste dat jij van een arts, een dieet verklaring hebt ontvangen. Indien jij dit hebt gehad van jouw arts, dan kan jij beginnen met het verkrijgen van belastingvoordeel. Met enkel een glutenvrij dieet én de dieet verklaring, mag jouw belastbaar inkomen verlaagd worden met €900.

Dus ik betaal nu €900 minder belasting?

Nee, zoveel voordeel krijg je nu ook weer niet. De €900 gaat namelijk niet van de te betalen belasting af, maar van je belastbaar inkomen. Dit woord heb je nu al een paar keer gelezen en waarschijnlijk een paar keer afgevraagd wat dit nu is. Hartstikke logisch, dat je dat niet weet. Het belastbaar inkomen is het bedrag waarover jij belasting moet betalen. Dit wordt als volgt berekend: bruto inkomen minus de aftrekposten (waaronder de €900 aan dieet kosten) plus bijtellingen (bijtelling van de auto).

Kijk voor de andere diëten in deze lijst om te kijken wat het aftrekbare bedrag is. Klik hier voor de link!

Hoe werkt dit dan in de aangifte?

Fijn al die theorie, maar wat je je waarschijnlijk vooral afvraagt is hoe je dit kan aangeven in je belastingaangifte. Anders krijg je dit voordeel natuurlijk nooit! In de belastingaangifte geef je dit aan bij zorgkosten. Een van de laatste schermen van de aangifte die je kan invullen zijn de uitgaven, een van deze opties zijn de zorgkosten. Zet bij zorgkosten een vinkje en dan kom je in het scherm terecht.

Wil je meer lezen over de uitgaven die zorgen voor belastingvoordeel? Lees dan zeker dit artikel even door: persoonsgebonden aftrekposten

In dit scherm zie je verschillende zorgkosten die je kan invullen. Ik ga verder niet in op de andere soorten zorgkosten. Maar onderaan ze je een dikgedrukte zin staan: “Dieet op voorschrift van een dokter of diëtist”. De vraag die hieronder gesteld wordt gaat over je dieet en hier dien je dus ja aan te klikken. Hier kan je vervolgens opzoek naar de diëten die je volgt en sinds wanneer je deze volgt. Indien je in 2020 bent begonnen met glutenvrij eten, neem dan als datum dat je de uitslag hebt gekregen als uitgangspunt van de begindatum.

Dit is alles wat je voor de aangifte moet weten. Onthoud hierbij dat je dus geen €900 euro belastingvoordeel krijgt! En hoe je dit verwerkt in je belastingaangifte zodat je hier gebruik van kunt maken.

Maak jij al gebruik van dit belastingvoordeel?

Betaalbaar Glutenvrij

Het glutenvrije dieet is ontzettend duur en aan de prijzen kan ik niet heel veel veranderen. In een serie van artikelen wil ik jou gaan helpen om meer grip te krijgen op de kosten van het glutenvrije dieet. Van verschillende tips om te besparen, naar betaalbare producten en recepten.