Vind je het lastig om grip te krijgen op de weekboodschappen? De prijzen van de supermarkten schieten omhoog en het is lastig om iedere dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten én op de kosten te letten. In de blog van vandaag geef je ik een aantal tips om op de wekelijkse boodschappen te besparen.
Het glutenvrije dieet is ontzettend duur. In de rubriek ‘Betaalbaar Glutenvrij’ wil ik jou gaan helpen om meer grip te krijgen op de kosten van het glutenvrije dieet. In een eerdere blog heb je een aantal tips kunnen lezen om geld te besparen op het glutenvrije dieet. Het is een grote uitdaging en je moet zeker strakke keuzes maken wat je wel en niet koopt. In de blog van vandaag wil je graag verder meenemen in de supermarkt en de boodschappen. Hoe kun je besparen op je wekelijkse boodschappen?
Waarom op de wekelijkse boodschappen besparen?
Er zijn natuurlijk ontzettend veel redenen te bedenken, waarom jij op je wekelijkse boodschappen wilt besparen. De meest voor de hand liggende reden is, omdat je niet anders kunt. Je hebt een beperkt weekbudget om jezelf en/of je gezin te voorzien van een gezonde maaltijd. Maar het kan ook zijn, omdat je graag meer grip wilt op je wekelijkse uitgaven. Of je nu moet of omdat je het graag wilt. Deze tips zijn bruikbaar voor iedereen.
En eerlijk is eerlijk. Het is moeilijk om iedere week een gezonde gevarieerde maaltijd voor meerdere personen op tafel te zetten met een beperkt budget. Je kunt misschien niet alles wat je wilt en je moet keuzes maken. Ik weet er alles van.
Maak een weekmenu en een boodschappenlijstje
Om geld te besparen is het erg handig om een weekmenu te maken en natuurlijk een boodschappenlijstje. Het maken van een boodschappenlijstje heeft meerdere functies. Je vergeet geen producten mee te nemen en je koopt bewust wat je nodig hebt, zodat je zo min mogelijk producten verspilt.
Ga daarnaast maximaal twee keer per week naar de supermarkt en het liefst alleen. Zo kunnen andere mensen uit je huishouden je niet in verleiding brengen om meer te kopen, dan er op je boodschappenlijstje staat. Een kindje dat vraagt “Mama, mag ik een toetje,” of een partner die spontaan trek krijgt in lekkere dingen is niet heel handig! Je wil tenslotte ook niet altijd nee moeten zeggen.
Koop producten in de aanbieding
Iedere week bekijk ik de folder van de supermarkt waar wij boodschappen doen. (Wij doen trouwens de meeste boodschappen bij de Lidl en bepaalde producten bij de Jumbo). Dan kijk ik naar de aanbiedingen van de week en pas daarop ook vaak mijn weekmenu op aan. Zijn de sperziebonen deze week in de aanbieding, dan eten we een gerecht met sperziebonen. Producten, zoals vlees kopen wij ook zoveel mogelijk in de aanbieding. Ik kijk ook vaak naar de folder van de Dirk en de Albert Heijn. Deze supermarkten hebben vaak goede aanbiedingen op A-merken.
Daarnaast zijn ook veel supermarkten actief in het afprijzen van producten die bijna op de datum zijn. Vaak zijn deze producten nog enkele dagen houdbaar of kunnen ze makkelijk in de vriezer. Je redt hiermee producten van de vuilniscontainer én bespaart toch weer wat centjes. Let er wel op, dat je producten meeneemt waar je daadwerkelijk iets aan hebt.
Betaalbaar Glutenvrij
Het glutenvrije dieet is ontzettend duur en aan de prijzen kan ik niet heel veel veranderen. In een serie van artikelen wil ik jou gaan helpen om meer grip te krijgen op de kosten van het glutenvrije dieet. Van verschillende tips om te besparen, naar betaalbare producten en recepten.
Koop eens een Too Good To Go pakket
Voor de complete glutenvrije huishoudens is dit niet de allerbeste tips, maar met het bestellen van een Too good to go pakket sla je twee vliegen in een klap. Je redt namelijk voedsel van de afvalcontainer en je kunt flink besparen op de boodschappen. Een beetje creativiteit is natuurlijk wel gunstig. Helaas is het momenteel nog niet mogelijk om een glutenvrij pakket aan te vragen, daarom is het niet geschikt voor huishoudens met alleen maar glutenvrije gezinsleden. Mijn moeder en mijn vriend eten gewoon gluten, dus de glutenvolle producten kan ik zo doorschuiven, maar soms zijn de pakketten voor 75% glutenvol.. De Lidl heeft zichzelf in augustus 2020 ook aangesloten bij Too good to go met groente-fruit boxen. Ik testte in september een ‘Too good to go‘ pakket van de Lidl uit en vertelde wat ik ermee heb gedaan.
Koop je groente en fruit op de markt
Een jaar geleden kwam ik bijna iedere week in Rotterdam. Op dinsdag en zaterdag staat hier de weekmarkt. Geloof me. Er zit echt verschil tussen groente en fruitkramen, maar meestal kocht ik groente en fruit bij een kleinere marktkraam met stuntprijzen. Dit zijn vaak restpartijen groente en fruit, die niet door de supermarkt en de andere marktkramen worden gekocht en daarom voor een kleine prijs kunnen worden ingekocht, omdat ze anders worden weggegooid. En echt. Dit zijn prima producten. Een kilo paprika’s voor 1 euro, 5 mango’s voor 1 euro of een kilo zoete aardappels voor 1 euro. Iedere week verschilt het aanbod in groente en fruit, dus je moet wel creatief zijn. Op de markt in Dordrecht staat er iedere week een groente en fruitkraam met heerlijke betaalbare prijzen. De prijzen voor groente en fruit zijn in veel buitenlandse supermarkten, zoals Turkse/ Marokkaanse supermarkten vaak ook veel lager dan in de supermarkt.
Eet voornamelijk producten uit het seizoen
Producten uit het seizoen zijn over het algemeen goedkoper, dan producten die ingevlogen moeten worden of groeien in de kassen. Vaak zijn dit ook direct producten die van Hollandse bodem (of kassen) komen en daardoor ook beter voor het milieu zijn. Op deze website kun je vinden welke producten momenteel worden bestempeld als seizoensproducten. Hierop kun je makkelijker een weekmenu samen stellen. Natuurlijk in combinatie met de acties uit de supermarkt.
Start met mealpreppen!
Wanneer je een kleinere huishouden hebt is dit een essentiële tip! Je maakt een maaltijd voor vier personen en bewaart porties in de koelkast of vriezer. Dit is een van de fijnste manieren om te besparen op de boodschappen als je een kleiner huishouden hebt. In de blog van vorige keer heb ik het principe van mealpreppen uitgelegd en een aantal tips geschreven.
Budgetteren, budgetteren, budgetteren
In het artikel met tips voor de glutenvrije boodschappen heb ik het ook al eerder besproken. Het is belangrijk om met jezelf (of je partner) een vast bedrag per week af te spreken voor de boodschappen. Wij hebben zelf een weekbudget van € 70 tot € 90 euro per week. Hier eten wij met 2 en vrij regelmatig met 3 personen van, omdat mijn vriend vaak mee-eet. Het is iedere week een uitdaging, maar noodzakelijk.
Een van de dingen die ik van mijn moeder heb geleerd is het betalen met cash-geld. Wanneer je niet meer dan 70 euro meebrengt om boodschappen te doen, dan ga je ook minder snel over je budget heen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je bovengenoemde tips meeneemt.
Koop je boodschappen online
Deze tip kreeg ik doorgestuurd van een lezer. Zij koopt haar boodschappen voornamelijk online, zodat ze in de supermarkt niet wordt verleidt om producten te kopen die ze eigenlijk niet nodig heeft. Veel supermarkten verzenden gratis vanaf een bepaalde prijs en daar maakt zij goed gebruik van. Goeie tip!
Hoe wil jij op de wekelijkse boodschappen besparen?
Betaalbaar Glutenvrij
Het glutenvrije dieet is ontzettend duur en aan de prijzen kan ik niet heel veel veranderen. In een serie van artikelen wil ik jou gaan helpen om meer grip te krijgen op de kosten van het glutenvrije dieet. Van verschillende tips om te besparen, naar betaalbare producten en recepten.