Als je al een langere tijd glutenvrij moet eten dan ben je er vast en zeker al achter, glutenvrije boodschappen zijn ontzettend prijzig. Een glutenvrij brood kost al gauw meer dan € 4,– en daarbij moet je soms naar verschillende supermarkten om de glutenvrije boodschappen in huis te halen. In de blog van vandaag deel ik graag een aantal tips om geld te besparen op de glutenvrije boodschappen.

Dit is de allereerste blog om weer een nieuwe rubriek in te luiden en eentje waar eigenlijk de afgelopen tijd ontzettend veel naar gevraagd is. Deze nieuwe rubriek heet ‘Betaalbaar Glutenvrij’ en wordt de komende weken gevuld met interessante tips, verhalen en recepten om betaalbaarder te gaan leven met een glutenvrij dieet. Waarom is er gekozen voor de naam ‘Betaalbaar Glutenvrij’ en niet voor ‘goedkoop glutenvrij?’ Het glutenvrije dieet is niet goedkoop. Glutenvrije producten zijn altijd duurder dan ‘gluten volle’ producten en het ziet er naar uit dat dit in de komende jaren niet gaat veranderen. De markt is beperkter, dus ze kunnen er meer voor vragen. Er zijn toch manieren om te besparen op je glutenvrije aankopen en daarom wil ik jullie in de eerste blog graag een paar tips geven om geld te besparen op de glutenvrije boodschappen.

Vervang broodmaaltijden voor alternatieven

Veel mensen die glutenvrij gaan eten blijven hangen in het patroon dat ze gewend zijn van voor hun dieet. In de ochtend twee boterhammen en in de middag twee boterhammen (of zelfs meer). In een glutenvrij brood zitten gemiddeld 12 boterhammen en een brood kost gemiddeld € 4,– . Dit betekent dat je voor 6 dagen al twee broden nodig hebt en dat je al ruim € 8,– kwijt bent voor je broodmaaltijden. Daarom is mijn eerste tip: Vervang broodmaaltijden voor alternatieven.

Het ontbijt is namelijk heel goed te vervangen voor yoghurt/kwark met fruit. Of door een paar rijstwafels/maiswafels met beleg. De lunch kun je regelmatig vervangen door een salade. Het kost allemaal wat meer voorbereidingstijd, maar het is over het algemeen goedkoper én gezonder. Waar ik zelf ook echt fan van ben is om voor de lunch een ei wrap te maken, omdat je dit ook gemakkelijk kunt meenemen.

Wil je echt heel graag brood eten? Dat is natuurlijk helemaal geen punt. Sindskort ben ik begonnen met het testen van glutenvrije bakmixen. Recent heb ik de glutenvrije broodmix van de Jumbo geprobeerd en ik ben fan! Van de smaak, maar ook van de smaak. Deze bakmix kost slechts € 1,79 per stuk. (Er moeten overigens wel ingrediënten bij en de oven draait natuurlijk ook niet gratis, maar je gemiddeld wel minder kwijt).

Betaalbaar Glutenvrij

Het glutenvrije dieet is ontzettend duur en aan de prijzen kan ik niet heel veel veranderen. In een serie van artikelen wil ik jou gaan helpen om meer grip te krijgen op de kosten van het glutenvrije dieet. Van verschillende tips om te besparen, naar betaalbare producten en recepten.

Eet vaker groente, rijst en aardappelen

Een gevarieerd eetpatroon is erg belangrijk voor een gezonde spijsvertering! Om te besparen op de glutenvrije uitgaven is het handig om een weekmenu te maken, waarbij je zo min mogelijk glutenvrije vervangers nodig hebt. Ik vind het zelf persoonlijk niet heel lastig om een gevarieerd weekmenu op tafel te zetten, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Om te besparen op de glutenvrije producten kun je kiezen voor alternatieven, zoals rijst en aardappelen. Of juist gerechten met veel groentes. Een maaltijd met glutenvrije wraps, pita broodjes of stokbrood is lekker, maar het is niet heel betaalbaar allemaal. 

Zelf koop ik de glutenvrije pasta bij de Lidl. Een pakje spaghetti weegt 500 gram. Wij eten hier ongeveer 2 tot 3 keer van met 2 tot 3 personen. De laatste keer betaalde wij € 1,29 voor een pakje pasta (vroeger was hij zelfs € 1,09). Eerlijk gezegd vind ik deze prijs voor glutenvrije pasta heel erg meevallen, maar er zijn ook genoeg glutenvrije pasta’s te koop voor een bedrag van rond de € 3,–.

Koop alleen de noodzakelijke glutenvrije producten

Het is lastig, maar als je echt wilt/ moet besparen op de glutenvrije uitgaven, dan is het verstandig om alleen de noodzakelijke glutenvrije producten te kopen. Maak bewust onderscheid van de producten die je echt nodig hebt en de producten die je heel graag wilt, omdat je ze erg lekker vind. Dit is voor iedereen persoonlijk.

Voor mij persoonlijk zijn mijn noodzakelijke glutenvrije producten: een brood, crackers en pasta. De rest is eigenlijk bijzaak. Daarnaast hoef ik niet iedere week echt een pak pasta te kopen, maar ik varieer wel met spaghetti, fusilli en penne. Een glutenvrij koekje is lekker, maar ook erg duur. Om de kosten te besparen op glutenvrije koekjes koop ik nog wel eens creme mergpijpjes en/of bitterkoekjes. Deze zijn vaak ook glutenvrij en koop je in het normale koekjesschap. 

Koop luxe producten tijdens aanbiedingen

De Albert Heijn, Holland & Barrett en glutenvrije webshops, zoals de Glutenvrijemarkt.com en de Glutenvrije webshop hebben regelmatig aanbiedingen op glutenvrije producten. Van 20% korting tot 2e product voor 50%. Het scheelt een hoop geld als je producten in een aanbieding aanschaft. Daarnaast loop ik bij Holland & Barrett regelmatig even naar binnen om te kijken naar de dag afprijzingen. Zodra producten bijna op de datum zijn, dan liggen ze er nog wel eens met een leuke korting.

Budgetteer je glutenvrije uitgaven

Het is de allerbelangrijkste tip van de dag. En iedere goeroe op het gebied van geld en besparen zal deze tip beamen. Budgetteer je glutenvrije uitgaven! Geef jezelf een wekelijks limiet voor de glutenvrije boodschappen. Is een persoon in het huishouden glutenvrij, dan is een budget van € 7,50 op de glutenvrije uitgaven haalbaar. Voorbeeld Jumbo: Yam-Brood € 4,17, crackers €1,79, glutenvrije pasta € 1,03 =  € 6,99. In feite houd je nu € 0,50 over op je glutenvrije budget. Wanneer je deze opspaart heb je op een gegeven moment een potje opgespaard voor een luxe product of een aanbieding. 

Het budget voor de glutenvrije uitgaven is natuurlijk persoonsgebonden en inkomensafhankelijk. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid glutenvrije personen in een huishouden. Het glutenvrije dieet is duur en het glutenvrije dieet blijft duur, ook met behulp van een aantal tips om te besparen. Ik hoop dat ik met deze serie van artikelen meer inzicht kan geven om het glutenvrije dieet betaalbaarder te maken.

Heb jij een goede tip om te besparen op de glutenvrije boodschappen? Deel deze dan in de reacties hieronder!

%d bloggers liken dit: