Zo’n 9 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dit is ruim 34 kilo voedsel per persoon per jaar, aldus milieucentraal. Naast het feit dat is natuurlijk ontzettend zonde is van al het voedsel dat is geproduceerd, is het natuurlijk ook ontzettend zonde van het geld. Een van de manieren om te voorkomen dat jij jouw eten moet weggooien is mealpreppen. In dit artikel vertel ik graag meer over dit fenomeen. 

In juli van dit jaar ben ik begonnen met de blog-serie ‘betaalbaar glutenvrij’. Een serie van artikelen om te besparen en grip te krijgen op de glutenvrije uitgaven, zoals boodschappen. In de vorige blog heb ik verschillende tips gedeeld om te besparen op je glutenvrije boodschappenHet is alweer even geleden dat deze serie is begonnen, maar we gaan na dit dipje gewoon weer vrolijk verder. Vandaag wil ik graag een essentieel onderwerp bespreken om zo slim mogelijk om te gaan met eten en hierdoor te besparen op je uitgaven!

Wat is Mealpreppen?

Allereerst ga ik het begrip van mealpreppen voor je uitleggen. Volgens het voedingscentrum is betekent Meal preppen dat je een hele maaltijd – of een deel van een maaltijd – bereid voor een later moment. Je kunt natuurlijk mealpreppen op verschillende manieren interpreteren. Er zijn mensen die bijvoorbeeld op zondag koken voor de hele week, zodat ze doordeweeks een snelle en gezonde maaltijd op tafel kunnen zetten. Of huishoudens die expres meer koken, zodat ze porties hebben voor een ander moment. 

Het gaat bij ons iets anders. In ons huishouden is mealpreppen al jaren een gewoonte. Regelmatig hebben wij een ‘mealprep-dag’, waarbij we eenpersoonsporties maken voor in de vriezer. In de eerste instantie voor momenten waarop we geen tijd hebben om te koken, of wanneer we niet samen kunnen eten. Daarnaast bestaan wij uit een tweepersoonshuishouden. Veel producten, verpakkingen en gerechten zijn gemaakt voor vier personen. Wij maken het gerecht voor vier personen en vriezen automatisch twee porties in voor een ander moment.

Waarom is het een goede tip om te beginnen met mealpreppen?

In de serie ‘betaalbaar glutenvrij’ kijken we natuurlijk naar het financiële plaatje, dus hier wil ik graag even mee beginnen. Het weggooien van eten is natuurlijk zonde voor de portemonnee. Je hebt tenslotte eten gekocht, wat je niet hebt geconsumeerd en vervolgens hebt weggegooid. De meeste huishoudens hebben een vriezer (en anders is dit een mooie investering). Wat veel mensen niet realiseren is dat heel veel dingen ingevroren kunnen worden voor een ander moment. Hierdoor voorkom je dat je bepaalde producten moet weggooien. En weggooien is niet alleen zonde voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Betaalbaar Glutenvrij

Het glutenvrije dieet is ontzettend duur en aan de prijzen kan ik niet heel veel veranderen. In een serie van artikelen wil ik jou gaan helpen om meer grip te krijgen op de kosten van het glutenvrije dieet. Van verschillende tips om te besparen, naar betaalbare producten en recepten.

Tips om te mealpreppen?

Voordat je echt gaat beginnen zijn er een aantal dingen die moet weten rondom voedselveiligheid! Je wilt natuurlijk geen voedselvergiftiging of iets dergelijks krijgen… Daarom de volgende tips om jouw mealprep avontuur tot een succes te brengen:

 1. Zorg ervoor dat het eten goed is afgekoeld voordat het de koelkast of de vriezer ingaat, maar laat het nooit langer dan twee uur buiten de koeling. 
 2. In de koelkast kun je bereid eten maximaal 2 dagen bewaren. In de vriezer zeggen ze drie maanden, maar mijn ervaring is dat eten veel langer houdbaar is als het eenmaal diepgevroren is.
 3. Investeer in goede bakjes die ook in de diepvries passen. Je kunt ervoor kiezen om bepaalde producten te bewaren in goede diepvrieszakjes, maar deze zijn natuurlijk voor eenmalig gebruik.
 4. Schrijf op een stickertje wat er in het bakje/ zakje zit en schrijf hier altijd de datum op.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Recepten om te mealpreppen?

Invriezen werkt helaas niet voor alles. Neem bijvoorbeeld een gerecht als spaghetti, dat is gewoon niet lekker uit de diepvries. In dit overzicht vind je een aantal gerechten die heel goed ingevroren kunnen worden.

 • Glutenvrije nasi. Afhankelijk van de grootte van de porties is dit gerecht geschikt voor 6 tot 8 porties. Ontzettend handig, want je gebruikt voor dit gerecht een heel zakje met nasikruiden. Hierdoor houd je niets over. 
 • Glutenvrije pastasaus. Wij maken regelmatig een grote pan met pastasaus speciaal voor in de vriezer. Hieruit halen wij 6 tot 8 porties. Wij gebruiken verse groentes voor deze saus. Aangezien we alles dan helemaal opsnijden blijven we niet met restjes over. 
 • Er zijn ook veel soepen die gemakkelijk ingevroren kunnen worden. Denk aan een paprikasoep, tomatensoep of kippensoep. Let op: dat veel glutenvrije vermicelli slechts een keer opgewarmd kunnen worden (Bij een tweede keer opwarmen ontploft vermicelli). Wij koken de vermicelli vaak in een apart pannetje en voegen het pas toe op het bord.
 • Stoofperen. Meestal wecken wij de stoofperen, maar je kunt zo ook heel goed invriezen. Dit geldt ook voor de appelmoes.

Hierboven is natuurlijk een lijstje met gerechten die op mijn blog staan vernoemd, maar je kunt zoveel dingen bewaren een de diepvries. Een kleine opsomming van dingen, waarvan je het misschien niet gelijk dacht:

 • Kookroom, creme fraiche & kokosmelk
 • Rauwe groenten, zoals stukjes paprika en courgettes.
 • Verse kruiden
 • Gesneden fruit, zoals aardbeien, bananen, citroenschijfjes en mango
 • Kruidenpasta’s, zoals rode curry
 • Geraspte kaas (eventueel zelf gemaakt van restjes kaas)
 • Gekookte rijst
 • Restjes eten
 • En natuurlijk: rauw & bereid vlees
Glutenvrije pastasaus

Als we even rondom het thema invriezen blijven hangen, dan heb ik nog een handige tip! Heel veel glutenvrije baksels zijn goed te bewaren in de vriezer. In mijn geval vind ik de meeste baksels zelfs lekkerder als er een vrieskou overheen geweest is. Baksels zoals: glutenvrije vanillecake, kruidcake en gevulde speculaas zijn overheerlijk uit de vriezer!

Mealpreppen is voor ons gezin al jaren een begrip. In september hebben we een aantal ‘Too good to go’ pakketten bestelt bij de Lidl. Hiermee hebben we onszelf uitgedaagd om creatief te zijn met groenten en fruit, dat gered is van de vuilnisbak. Producten die in de vriezer nog maanden houdbaar zijn!

Wat zou jij graag over mealpreppen willen weten?

Betaalbaar Glutenvrij

Het glutenvrije dieet is ontzettend duur en aan de prijzen kan ik niet heel veel veranderen. In een serie van artikelen wil ik jou gaan helpen om meer grip te krijgen op de kosten van het glutenvrije dieet. Van verschillende tips om te besparen, naar betaalbare producten en recepten.

%d bloggers liken dit: