Als je naar het weerbericht voor de komende dagen kijkt, dan kun je wel zien dat de lente in rap tempo plaatsmaakt voor de zomer. Of tenminste, daar gaan we nu even vanuit, want ze kunnen het weer van gisteren nog niet voorspellen. Het barbecue seizoen is al een paar weken geleden al begonnen, maar voor ons is dat altijd pas later. In het begin van mijn diagnose betekende het woord barbecue al voor een lichte paniek aanval. Dit is gelukkig al snel over gegaan! In de blog van vandaag deel ik graag overheerlijke tips voor een geslaagde glutenvrije barbecue.

Een glutenvrije barbecue. Hier moet je allemaal rekening mee houden!

Wij hebben eigenlijk helemaal geen barbecue, tenminste geen klassieke op kooltjes. Wij wonen in een appartementencomplex en vanuit de huur corporatie is het niet toegestaan om te barbecueën op kooltjes. Helaas houdt niet iedereen zich hieraan… Wij hebben een mini grillplaat op elektriciteit dat bij ons fungeert als barbecue. Als wij echt klassiek gaan barbecueën dan doen wij dit meestal buiten de deur bij vrienden en/of familie. En daar is het risico op kruisbesmetting altijd groter dan thuis. Daarom vertel ik in de blog van vandaag handige tips voor een glutenvrije barbecue, uit en thuis.

Zorg voor glutenvrij vlees

Mijn nummer 1 tips is een hele logische, maar ik wil er even dieper op ingaan. In de afgelopen jaren is er namelijk heel veel veranderd in de levensmiddelenindustrie. Vlees is in principe altijd glutenvrij. Het is de marinade of het paneermeel, waar het mis gaat. In de supermarkt is steeds meer gemarineerd vlees te vinden die glutenvrij is. De keuze is reuze. Ga je barbecueën met een groep, dan is het heel gemakkelijk om te kiezen voor alleen maar glutenvrij vlees. En weet je? De keuze is best groot, dus variatie genoeg.

Dit doet mij denken aan een barbecue met mijn studiegenoten ongeveer twee jaar geleden in het Vroesenpark in Rotterdam. Een vriend had een barbecue meegenomen en bij toeval had iedereen vlees gekocht dat glutenvrij was. Per toeval, want ik had mijn wegwerpbarbecue al mee, zoals je hieronder kunt lezen.

Neem altijd je eigen wegwerpbarbecue mee!

Een jaar of vijf geleden heb ik een wegwerpbarbecue gekocht om mee te nemen naar barbecues. Het is een soort lifesaver, die ik nog nooit heb hoeven gebruiken. Misschien juist, omdat ik hem bij mij had.. Wil je graag zelf de controle houden over je eigen glutenvrije vlees, dan kun je gebruik maken van een wegwerpbarbecue. Dan weet je in ieder geval zeker, dat het goed komt.

De aluminium bakjes zijn jouw redder in nood!

Geen wegwerpbarbecue mee, maar de barbecue is niet helemaal te vertrouwen? Er zijn bij de supermarkt van die aluminium bakjes te koop, die je kunt gebruiken op de barbecue. Deze kun je op de barbecue leggen. Wij hebben deze nu al een aantal keer gebruik en wij zijn er heel tevreden over. Mijn broer is trouwens wel in staan om deze in de fik te steken!

Neem altijd een reserve tang mee!

Voor de zekerheid neem ik altijd een reserve tang mee. Het is zo’n item wat ik standaard meeneem met mijn wegwerpbarbecue. Ook als we gebruik maken van de aluminium bakjes, dan komt de reserve tang vaak goed te pas. Alles om kruisbesmetting te voorkomen natuurlijk!

Varieer met lekkere salades, gerechten, vlees en groentes

Voor heel veel mensen betekent barbecueën vooral: vlees, vlees, vlees. Er zijn zoveel barbecue recepten op internet te vinden, die in een handomdraai glutenvrij te maken zijn. Laat je vooral inspireren met wat er allemaal mogelijk is op de barbecue.

Bak je broodje apart af en claim je eigen kuipje kruidenkaas

Als ik ergens ga barbecueën, dan bak ik mijn glutenvrije pistoletjes thuis af en wikkel ze in een theedoek. Helaas blijven glutenvrije broodjes niet echt knapperig als je ze wat langer bewaard, maar een broodje bij de barbecue is natuurlijk wel erg lekker. Daarnaast claim je eigen kuipje kruidenkaas, kruidenboter, knoflookboter of wat dan ook. Zo heb je lekker altijd een schoon bakje. 

Kijk ook eens naar alternatieven voor glutenvrij brood bij de barbecue. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om aardappelsalade te eten of van die cassave chips erbij te eten.

Sausjes in een fles zijn trouwens makkelijker!

Niet alle sausjes zijn glutenvrij, maar er zijn genoeg sausjes te vinden die dat wel zijn. Wij hebben meestal de sauzen van Remia en de pindasaus van Hela. (De pindasaus van Hela is gluten- en lactosevrij!). Zelf ben ik niet zo heel erg van de verschillende sausjes bij de barbecue. Ik vind pindasaus en knoflooksaus vaak voldoende. En waarom eigenlijk in een fles? De kruisbesmetting is gewoon een stuk minder.. Overigens is pindasaus er niet in een fles te vinden, maar het is een handige tip!

Vergeet niet te genieten!

Nu komt de allerbelangrijkste tip aan de orde en dat is natuurlijk om te genieten. Als je het fijn vind om allemaal aparte bakjes voor jezelf te hebben, dan moet je dat gewoon doen! Ga desnoods aan de kop van de tafel zitten en claim je eigen hoekje, desnoods met een apart tafeltje. Alles voor een zorgeloze avond en niet te veel wijn drinken natuurlijk!

Hoe organiseren jullie een glutenvrije barbecue?

*Dit artikel betreft een samenwerking met boodschappen.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: