Le Poole Rimboe broodmix, Woestijnmix en Glutamix Bruin (Review) | Broodbakblog #1
In deze nieuwe rubriek beoordeelt mijn vriend verschillende glutenvrije broodmixen op de bereidingswijze en smaak. Als eerste zijn de broodmixen van Le Poole aan de beurt. Een bedrijf wat al jaren bekend is bij veel glutenvrije bakkers. Voor de duidelijkheid: geen van de blogs is gesponsord. Het gaat hier echt om onze eigen (en vooral die van mijn vriend) ervaringen met het maken van brood met broodmixen. In de blog van vandaag een review over de Le Poole Rimboe broodmix, de Woestijnmix en de Glutamix bruin.
Even voorstellen, de schrijver achter de broodbakblogs
Hoi. Mijn naam is Samuël Jansen (26) en ik ben nu al bijna een jaar glutenvrij brood aan het bakken voor mijn vriendin. Zelf bakte ik in mijn tienerjaren vaak (glutenvol) brood bij mijn ouders thuis. Hierdoor heb ik veel ervaring met (gluten)brood bakken, maar de zoektocht naar lekker zelfgebakken en gevarieerd glutenvrij brood is nog steeds gaande. In de nieuwe blogserie: broodbakblogs, neem ik je graag mee met mijn ervaringen en bevindingen van verschillende broodmixen.
Le Poole Rimboe broodmix, woestijnmix en glutamix
Op moment van schrijven gaan de huidige eigenaars van LePoole na ruim 35 jaar hard werken aan hun mooie producten met een welverdiend pensioen, maar (gelukkig!!) ze zijn nog in overleg voor een eventuele opvolger van het bedrijf. De broodmixen van Le Pool geven doorgaans een fijn resultaat. Niet heel gek, aangezien de mixen die ik benoem gemaakt zijn van glutenvrij tarwezetmeel. Dit gegeven is ook gelijk één van de problemen. Heeft iemand naast Coeliakie ook een (heftige) reactie op tarwe, dan zijn deze drie broodmixen van LePoole niet te gebruiken. Gelukkig zijn er genoeg tarwevrije alternatieven. Helaas zijn de genoemde broodmixen van Le Poole in deze blog niet lactose/melkvrij. Benieuwd naar de ingrediënten? Die lees je alvast hieronder.
Le Poole Rimboe Broodmix
Ingrediënten: glutenvrij tarwezetmeel <5ppm, zoete weipoeder, Chiazaad, E412, appelvezels, melkpoeder, aardappelglucose, raapzaadvet, stabilisator: E170, caramel
Le Poole Woestijnbroodmix
Ingrediënten: glutenvrij tarwezetmeel <5ppm, zoete weipoeder, melkpoeder, E412, chiavezel, aardappelglucose, raapzaadvet, stabilisator: E170
Le Poole Glutamix Bruin
Ingrediënten: glutenvrij tarwezetmeel <5ppm, zoete weipoeder, E412, appelvezels, melkpoeder, aardappelglucose, raapzaadvet, stabilisator: E170, caramel
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Eigen meelmixen voor brood
Iedere broodbakker weet hoe moeilijk het is om een lekker glutenvrij brood te maken. Online zijn genoeg blogs te vinden met allerlei huisgemaakte meelmixen voor glutenvrije baksels. Helaas zijn wij niet echt fan van de smaak van (veel) sorghum- of boekweitmeel. In een toekomstige blog behandel ik de bruine broodmix van Zizo. Deze mix is ook een favoriet en daarom heb ik geprobeerd deze broodmix met losse ingrediënten na te maken, maar tot dusver is dit nog niet gelukt. Zo zie je maar hoe lastig het is om je eigen meelmix te maken voor een goed en lekker glutenvrij brood.
Kant en klare broodmixen
Kant en klare broodmixen zijn net zo lastig. We hebben zeker ook een aantal “slechte” kant en klare broodmixen geproefd, om vervolgens het brood weg te gooien. En dat is echt zonde van je vrije tijd én je geld! Want glutenvrije producten én dus ook broodmixen zijn duur! Na het testen van vele broodmixen bestempel ik de broodmix van LePoole als één van de betere.
Deeg broodmixen LePoole
Mocht jij net als ik ervaring hebben met het bakken van glutenbrood, dan weet je dat de consistentie van glutenvrij brood heel anders is, dan brood gemaakt van echte bloem. De eerste keer dat ik glutenvrij brood bakte met een broodmix van LePoole, dacht ik dat het deeg te nat was. Ik stond dan ook versteld dat het glutenvrije brood goed uit de oven kwam. Na vele andere broodmixen kan ik echter bevestigen dat het deeg van de broodmixen van LePoole het meest bij een deeg van echt brood komt. Het heeft een bepaalde mogelijkheid tot het vouwen van brooddeeg in een boule of baguette. Daarnaast rijst het brood beter dan een broodmix van bijvoorbeeld de Holland & Barrett. Dit is hoogstwaarschijnlijk te danken aan het glutenvrije tarwezetmeel wat LePoole gebruikt. Daarom raad ik aan (wanneer dit medisch gezien kan) de mixen van LePoole te gebruiken om een stukje van de broodbeleving te herbeleven.
Smaak broodmixen LePoole
Een brood gemaakt van de broodmixen van LePoole komt dichtbij de textuur en smaak van een echt brood. Er zitten veel luchtbellen in, het is minder compact en het is zeker geen droog brood. Dit is heel anders dan het brood van bekende supermarkten of merken. Zeker op gebied van smaak. Vooral bij de LePoole Rimboe broodmix vind ik de smaak ontzettend goed. Wel merk ik op dat ongeacht welke broodmix ik gebruik, de kwaliteit van thuisgebakken glutenvrij brood sneller achteruit gaat, dan een glutenbrood. Gelukkig heb ik daar een tip voor: warm glutenvrij gemaakt brood eventjes op in de oven of magnetron als het meer dan 2 dagen oud is en doe dit zeker als het uit de vriezer komt. Dit zorgt ervoor dat de compactheid iets minder wordt. En daarnaast, wie houdt er niet van smeltende boter met zeezout op een warm sneetje brood?