Broccoli frittata met geitenkaas uit de oven

Glutenvrije broccoli frittata

Het voorjaar staat weer voor de deur. Het zonnetje laat zich vaker zien en voelt alweer een stuk warmer aan. Daarnaast kan ik alweer volop bezig zijn met de voorbereidingen van het nieuwe moestuinseizoen, zodat ik van de zomer weer heerlijk kan snoepen vanaf mijn eigen balkon. Daarnaast is het bijna Pasen. En in principe vieren wij geen Pasen, maar ik ben wel dol op alle vrolijke kleuren, chocolade eieren én lekkere gerechten. In de blog van vandaag deel ik dit heerlijke recept: een Broccoli Frittata met geitenkaas uit de oven. Helemaal glutenvrij, natuurlijk!

Update: 04 maart 2023

De glutenvrije lunchbox

Vanaf 2023 ben ik begonnen met het delen van video’s van mijn lunchbox op mijn Instagram (www.instagram.com/dagelijksglutenvrij). Op mijn kanaal deel ik inspiratie, tips én vooral gericht op mijn lunch. Rond de jaarwisseling was ik het helemaal zat. Het glutenvrije brood wordt steeds duurder én meestal had ik na twee uur weer een rammelende maag. In het meeste glutenvrije brood zit gewoon veel rommel. Mijn vriend heeft momenteel weinig energie om brood te bakken, dus moet ik opzoek naar alternatieven. En iedere dag brood eten… Daar werd ik eigenlijk ook niet meer vrolijk van. De afgelopen maanden én de komende tijd verdiep ik mijzelf in de wereld van mealpreppen, gezonde én voedzame lunches, variëren en vooral liefde voor mijn lijf. Deze frittata vond je afgelopen week ook terug in mijn glutenvrije lunchbox!

*Advertentie*

Wat is een broccoli frittata?

Misschien ben je wel bekend met de hartige taart? Op mijn blog vind je verschillende recepten voor een hartige taart, maar je hebt niet altijd deeg in huis én zin om een deeg te maken? Dat heb je op een doordeweekse werkdag ook niet. In feite is een broccoli omelet een hartige taart zonder bodem. Je kunt daardoor ook eindeloos variëren. Een groot voordeel van een frittata? Je kunt hem op allerlei momenten eten. Het lekkerste is natuurlijk voor de lunch óf brunch! Maar het is ook een heerlijke bijgerecht op je paastafel! En zelfs als hartige optie bij een high tea! Eindeloze variatie met verse ingrediënten. En groot voordeel: Het is helemaal niet zoveel werk. Daarnaast heb je ook geen uitgebreide keukenspullen nodig, alleen is een springvorm van 24cm wel aan te raden!

Wat is een frittata?

Als je de bovenste alinea hebt gelezen, dan weet je misschien al wat een frittata is. De frittata is een gerecht uit de Italiaanse keuken en betekent ‘gebakken’. Het gerecht bestaat voornamelijk uit eieren en wordt in een grote pan gebakken. Oorspronkelijk werd het gerecht ontstaan vanuit armoede. De restjes van de vorige dagen werden bij elkaar gegooid én er werd een nieuw gerecht gemaakt. Aangezien een frittata meer een ratjetoe is aan ingrediënten is er geen oorspronkelijk recept. Iedere streek maakt het anders met wat ze nog in huis hebben. 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Glutenvrije broccoli frittata

AuteurTessa van VerkCategorie, , MoeilijkheidsgraadBeginner

Een heerlijke recept voor een broccoli frittata. Een lekkere variatie voor je lunch, brunch, diner, high tea of picknick!

Glutenvrije broccoli frittata

Opbrengsten4 porties
Voorbereidingstijd20 minutenKooktijd40 minutenTotale tijd1 uur

 450 g broccoli
 125 g spekjes
 4 eieren
 200 ml kookroom
 100 g geitenkaas
 zout en peper
 Italiaanse kruiden

1

Kook de broccoli in kleine roosjes in ongeveer 10 minuten gaar. Voeg optioneel een beetje zout toe aan het water. Giet vervolgens de broccoli af. Optioneel: prak de broccoli met een vork iets fijner.

2

Bak de spekjes in een koekenpan knapperig.

3

Meng in een mengkom de eieren, de kookroom, het zout en peper en de Italiaanse kruiden samen.

4

Plaats een stuk bakpapier in een springvorm ⌀24 cm. Vul vervolgens de bodem met ongeveer de helft van het eimengsel. Verdeel de broccoli en de spekjes. Druk deze zachtjes aan. De andere helft van het eimengsel mag nu verdeeld worden over de springvorm. Verkruimel nu vervolgens de geitenkaas over de bovenkant van de frittata.

5

Verwarm de oven voor op 200 graden. De Broccoli Frittata mag ongeveer 40 minuten in de oven. Controleer goed of hij helemaal is gebakken. Plaats hem anders nog eventjes terug in de oven.

Ingrediënten

 450 g broccoli
 125 g spekjes
 4 eieren
 200 ml kookroom
 100 g geitenkaas
 zout en peper
 Italiaanse kruiden

Aanwijzingen

1

Kook de broccoli in kleine roosjes in ongeveer 10 minuten gaar. Voeg optioneel een beetje zout toe aan het water. Giet vervolgens de broccoli af. Optioneel: prak de broccoli met een vork iets fijner.

2

Bak de spekjes in een koekenpan knapperig.

3

Meng in een mengkom de eieren, de kookroom, het zout en peper en de Italiaanse kruiden samen.

4

Plaats een stuk bakpapier in een springvorm ⌀24 cm. Vul vervolgens de bodem met ongeveer de helft van het eimengsel. Verdeel de broccoli en de spekjes. Druk deze zachtjes aan. De andere helft van het eimengsel mag nu verdeeld worden over de springvorm. Verkruimel nu vervolgens de geitenkaas over de bovenkant van de frittata.

5

Verwarm de oven voor op 200 graden. De Broccoli Frittata mag ongeveer 40 minuten in de oven. Controleer goed of hij helemaal is gebakken. Plaats hem anders nog eventjes terug in de oven.

Notes

Broccoli Frittata met geitenkaas uit de oven

Eindeloos variëren met ingrediënten

Zoals ik al eerder had geschreven. Een fritatta is niets meer dan een ratjetoe aan ingrediënten in een pan – of een springvorm. Hierdoor kun je eindeloos variëren met ingrediënten die je nog in huis hebt! Je kunt natuurlijk ook gewoon een recept volgens, zoals deze glutenvrije broccoli frittata! 

*Advertentie*

Glutenvrij Pasen

Er zijn zoveel lekkere dingen te vinden tijdens de paasdagen! De keuze is enorm, maar als je glutenvrij moet eten, dan is je keuze iets beperkter.. Op Dagelijks Glutenvrij deel ik graag rond de Pasen wat lekkere recepten voor bij jou op tafel!

*Advertentie*

WELKE COMBINATIE WIL JIJ GRAAG UITPROBEREN?