Glutenvrije gele koeken (recept)

glutenvrije gele koeken

Word jij dolgelukkig van de friszoete smaak van mango? Wist je dat ze uiterst geschikt zijn om te gebruiken als basis voor een heerlijk glazuur. Laatst deelde ik het recept voor roze koeken op Dagelijks Glutenvrij én dat was een groot succes. Deze gele koeken verdienen ook echt een plekje op je favorietenlijst. Het zijn heerlijke koeken voor de zomer én die kleur! Daar krijg je toch paaskriebels van? In de blog van vandaag het recept voor glutenvrije gele koeken.

Update: 24 februari 2023

Binnenkort is het weer Pasen. En of je het nu viert of niet… De lente staat ook voor de deur én dat geeft ruimte voor voorjaarskriebels. Dit friszoete recept is voor iedereen die dol is op lekkere koeken én die het niet erg vinden om iets meer moeite te doen. 

 

Wat moet er op je boodschappenlijstje om Glutenvrije Gele Koeken te maken?

  • 125 gram glutenvrije bloem
  • 100 gram suiker
  • 65 gram roomboter of plantaardige boter
  • 5 gram bakpoeder
  • half zakje vanille suiker
  • 2 eieren
  • 65 ml bruisend water
  • 100 gram (diepvries) mango
  • 200 gram poedersuiker (of meer)
  • Optioneel: gele kleurstof

Een paar weken geleden deelde ik het overheerlijke recept voor glutenvrije roze koeken. Deze waren echt een ontzettende grote hit bij jullie en dat bracht mij direct op het idee om een lekkere paasvariant te maken van deze zoetigheden. De bereiding is bijna hetzelfde als voor de roze koeken, alleen gebruik je nu geen frambozen, maar mango voor de smaak. Ik heb er ook wat gele kleurstof aan toegevoegd om de kleur wat heftiger te maken. Persoonlijk vond ik de kleur uit de mango een beetje tegenvallen en daarom heb ik een druppelde geel toegevoegd aan het glazuur.

glutenvrije gele koeken
glutenvrije gele koeken

AuteurTessa van VerkCategorie, MoeilijkheidsgraadGemiddeld

Opbrengsten12 porties
Voorbereidingstijd50 minutenKooktijd20 minutenTotale tijd1 uur 10 minuten

 125 g glutenvrije bloem (Schär Mix C)
 100 g Kristalsuiker
 65 g roomboter of plantaardige boter
 bakpoeder (half zakje)
 2 eieren
 65 ml bruisend water
 100 g (diepvries) mango
 200 g poedersuiker (of meer)

1

Mix de boter met ongeveer de helft van de suiker romig. Voeg hierbij het bloem, de bakpoeder en vanillesuiker aan toe. Mix het rustig door.

2

Voeg hierbij de eidooiers (het eiwit heb je straks nog nodig!!) aan toe en mix het geheel verder. Giet al mixend het bruisende water toe tot een lekker beslag.

3

Klop in een aparte bak het eiwit samen met de andere helft van de suiker stevig. Het beslag hoeft niet 100% stijf geklopt te zijn.

4

Spatel vervolgens lepel voor lepel het eiwit bij het beslag tot een lekker vloeibaar geheel.

5

Knip rondjes bakpapier en leg deze op de bodem van de cupcakevorm. Dit voorkomt dat het vast blijft plakken en dat ze er makkelijker uit gaan. Vet de randen nog even goed in met boter.

6

Verdeel een grote eetlepel beslag per vakje. Bedek de cupcakevorm met aluminiumfolie en bak deze in 10 minuten op 160 graden. Haal na 10 minuten het aluminiumfolie er van af en bak de cakejes nog in 6 minuten op 160 graden gaar.

7

Prak de mango met een zeef fijn en vang het sap op in een steelpannetje. Verhit rustig het sap en voeg hierbij de poeder suiker geleidelijk toe tot een suikerige massa.

8

Zorg ervoor dat de cakejes goed koud zijn, voordat je ze in het glazuur doop. Laat de glutenvrije gelee koeken goed drogen, zodat het glazuur kan drogen.

Ingrediënten

 125 g glutenvrije bloem (Schär Mix C)
 100 g Kristalsuiker
 65 g roomboter of plantaardige boter
 bakpoeder (half zakje)
 2 eieren
 65 ml bruisend water
 100 g (diepvries) mango
 200 g poedersuiker (of meer)

Aanwijzingen

1

Mix de boter met ongeveer de helft van de suiker romig. Voeg hierbij het bloem, de bakpoeder en vanillesuiker aan toe. Mix het rustig door.

2

Voeg hierbij de eidooiers (het eiwit heb je straks nog nodig!!) aan toe en mix het geheel verder. Giet al mixend het bruisende water toe tot een lekker beslag.

3

Klop in een aparte bak het eiwit samen met de andere helft van de suiker stevig. Het beslag hoeft niet 100% stijf geklopt te zijn.

4

Spatel vervolgens lepel voor lepel het eiwit bij het beslag tot een lekker vloeibaar geheel.

5

Knip rondjes bakpapier en leg deze op de bodem van de cupcakevorm. Dit voorkomt dat het vast blijft plakken en dat ze er makkelijker uit gaan. Vet de randen nog even goed in met boter.

6

Verdeel een grote eetlepel beslag per vakje. Bedek de cupcakevorm met aluminiumfolie en bak deze in 10 minuten op 160 graden. Haal na 10 minuten het aluminiumfolie er van af en bak de cakejes nog in 6 minuten op 160 graden gaar.

7

Prak de mango met een zeef fijn en vang het sap op in een steelpannetje. Verhit rustig het sap en voeg hierbij de poeder suiker geleidelijk toe tot een suikerige massa.

8

Zorg ervoor dat de cakejes goed koud zijn, voordat je ze in het glazuur doop. Laat de glutenvrije gelee koeken goed drogen, zodat het glazuur kan drogen.

Gele koeken

Welke zoetigheid ga jij tijdens de Pasen op tafel zetten?

Glutenvrij Pasen

Er zijn zoveel lekkere dingen te vinden tijdens de paasdagen! De keuze is enorm, maar als je glutenvrij moet eten, dan is je keuze iets beperkter.. Op Dagelijks Glutenvrij deel ik graag rond de Pasen wat lekkere recepten voor bij jou op tafel!

4 Reacties

  1. Voor hoeveel koeken is dit recept?

    Antwoord
    • Het recept is geschikt voor minimaal 12 koeken. Je zal een beetje beslag overhouden. Je kunt er voor kiezen om een tweede bakblik te gebruiken. Vanwege de verhoudingen is het niet mogelijk om minder beslag te maken, vandaar dat je over zult houden.

      Antwoord
      • Bedankt voor het antwoord. We gaan morgen aan de slag!

        Antwoord
        • Succes! Zou je het leuk vinden om een foto te sturen van het resultaat? 🙂 (contact@dagelijksglutenvrij.nl)

          Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *