Wat is een leveradenoom?

Een leveradenoom is een goedaardige tumor in de lever. Het is een zeldzame aandoening. Meestal ontstaat een leveradenoom na langdurig gebruik van orale anticonceptiemiddelen. 

 leveradenoom is een goed aardige tumor en komt vooral voor bij vrouwen in de leeftijd van 20 tot 50 jaar – in de vruchtbare fase, maar ze kunnen ook bij mannen voorkomen. Het is een zeldzame aandoening. In veel gevallen ontstaat de leveradenoom door hormonen. Het risico van leveradenomen is dat ze kunnen gaan bloed of kwaadaardig worden.

Wat veroorzaakt een leveradenoom?

Hierboven al even vermeld, maar een leveradenoom ontstaat door hormonen. Om precies te zijn: het oestrogeen-hormoon. Leveradenomen worden voornamelijk vastgesteld bij vrouwen in de vruchtbare levensfase na langdurig gebruik van orale anticonceptiemiddelen en tijdens de zwangerschap. Er zijn een aantal zeldzamere oorzaken, zoals stofwisselingsziekte, anabole steroïden en erfelijkheid i.c.m. diabetes. Overgewicht is een algemene risicofactor voor het krijgen van een of meerdere adenomen. (bron)

Hoe merk je dat je een leveradenoom hebt?

Het gevaar is, dat merk je meestal niet van tevoren. Een leveradenoom kan aanwezig zijn zonder dat iemand klachten heeft. Meestal wordt deze per toeval ontdekt. Ze kunnen wel klachten veroorzaken, omdat ze erg groot worden of gaan bloeden. In ernstige gevallen scheurt de tumor én dat veroorzaakt ernstige bloedingen. Dit geeft natuurlijk weer een hoop andere problemen. (bron)

Hoe wordt de diagnose Leveradenoom vastgesteld?

Meestal wordt een leveradenoom per toeval vastgesteld, zoals bij een echo. Er zijn verschillende manieren om vast te stellen of iemand een afwijking heeft in de lever. Een uitwendig onderzoek en een bloedonderzoek hoort bij de routine controle. De diagnose kan definitief gesteld worden met (contrast) echografie, een beeldvormend onderzoek, zoals een MRI of CT-scan of een leverbiopsie. (bron)

Hoe wordt een leveradenoom behandeld?

Een belangrijkste eerste stap voor vrouwen die gebruik maken van de anticonceptiepil is om hiermee te stoppen. Onderzoek wijst uit dat het stoppen met de pil invloed kan hebben op het kleiner worden – en soms zelfs verdwijnen – van de adenomen. Daarnaast is afvallen bij overgewicht ook aan te raden. Mensen met een hoog BMI hebben een verhoogd risico op het krijgen van een of meerdere adenomen. Een regelmatige MRI is ook in veel gevallen aan te raden. Dit is afhankelijk van de grootte en de plaats van de adenoom. Het operatief verwijderen van de tumor behoort ook tot de opties. Hoe groter de tumor, hoe groter het risico op een bloeding. Vaak wordt de tumor vanaf 5 cm verwijderd als deze niet slinkt door gewichtsverlies en hormoonreductie. Een zwangerschap wordt ook afgeraden, omdat dit de tumor kan laten groeien. (bron)